HEATHER FRAHN – HERK-DE-STAD 16.12.2006

1. Allereerste vraag : vertel ons even in het kort : wie is Heather Frahn ?

Ik ben een singer-songwriter, multi-instrumentalist die zingt over de werkelijkheid en de echte dingen in de wereld die ons allen aanbelangen en ik probeer om nederig een positieve invloed te hebben op de wereld.

2. Hoe ben je in België beland voor deze reeks van shows ?

Leen Bouwens was op reis in Australië toen we elkaar ontmoetten. Een gemeenschappelijke vriend hielp me om een beurs te bekomen voor een tournee in Europa. Het is een fonds van de Australische overheid dat zeer uitzonderlijk wordt toegekend. Er zijn maar enkele beurzen en er is steeds een harde competitie om ze toegewezen te krijgen. Criteria zijn dat je toont dat het de moeite loont om er geld in te investeren en dat je je carrière niet gauw zal beëindigen. Ik heb reeds meer dan 15 jaar muziek gemaakt en ik heb geen beurs aangevraagd gedurende de laatste 6 jaar. Je moet een goed project hebben, de muziekstijl is niet belangrijk, maar je muziek moet een bijdrage aan de wereld opleveren. Je moet aantonen dat je het vertrouwen verdient en dat je weet hoe je een tournee dient op te zetten. Ik hoop alvast binnen 2 jaar terug naar Europa te kunnen komen.

3. Naast zingen ben je ook : geluidsartiest voor dans en theater / lesgever percussieklas / ontwerper van nieuwe instrumenten zoals "steel drum harp" en "8 string hybrid guitar-bass" / maker van grafische ontwerpen voor websites en CD's / organisator van culturele evenementen in Australië. Een simpele maar voor de hand liggende vraag : waarom en wanneer doe je al deze dingen ?

Ik heb besloten om een full-time artieste te zijn. Omdat ik denk dat ik beschik over verschillende goede eigenschappen met betrekking tot muziek en kunst, goed ben in de omgang met mensen en in het organiseren van evenementen, moest ik al deze dingen doen om inkomsten te vergaren uit al deze activiteiten om te subsidiëren wat ik wil doen. Meerdere creatieve dingen doen laat me ook toe om verschillende positieve relaties te vormen met de mensen, zoals bvb. in mijn songschrijver-workshops, die gaan over de dingen die mensen belangrijk vinden in hun leven en die deel uitmaken van hun "genezingsproces". We maken een plaat in mijn studio en op het einde krijgen ze hun eigen CD. Zij houden mij ook gemotiveerd. Ik geloof dat muziek een helende kracht is in de wereld voor alle mensen, of ze nu gehandicapt zijn of van een ander ras. Muziek kan zéér, zéér krachtig zijn.

4. Je zegt dat Michael Franti, Tracy Chapman, Ani DiFranco, Lauren Hill and Ben Harper andere artiesten zijn die je inspireren. Wat is het in deze mensen dat je inspireert ?

Zij zijn allemaal echt in hun muziek, ze schrijven vanuit het hart, ze hebben een boodschap in hun songs, bvb. over milieu, politiek, ecologie, humaniteit. Ze zijn zeer verbonden met het onderwerp in hun liedjes, zoals ik het zelf ook ben. Muzikaal ben ik ook beïnvloed door Michael Franti en Ani Di Franco omdat zij ook verschillende akoestische instrumenten bespelen zoals ikzelf. Michael Franti ging zijn muziek spelen voor de mensen in Irak maar ik voel me nu emotioneel nog niet klaar voor zoiets en momenteel heb ik ook onvoldoende kennis over de geschiedenis van Irak. Ik probeer vandaag de mensen in mijn eigen achtertuin in Adelaide, Australië te helpen met mijn muziek. Michael Franti gaat naar de mensen toe en dat doe ikzelf ook in mijn workshops in Australië.

5. Wat is “New Thought”-muziek ? Hoe kunnen we dit terugvinden in je muziek en in je shows ?

Het wordt niet gedefinieerd door de muzikale stijl. Het is iedereen die over ecologie, humanitaire dingen, spirituele zaken of over milieu schrijft en die probeert om het welzijn van de mensen te verbeteren door beelden te creëren en hen op een andere manier naar deze dingen te doen kijken. Het is de tekstuele intentie die bepaalt wat “New Thought” is en het kan gedaan worden in pop, rock, blues, jazz, funk, soul, enz. Het kan iedereen zijn. Mijn muziek is over de boodschap en ik kan mezelf niet onderbrengen in een bepaalde muzikale categorie. Ik vond "New Thought" op het internet en geraakte geïnteresseerd en ik geloof dat ik gevonden heb waar mijn muziek tekstueel thuishoort en past. Stylistisch pas ik meer bij de rootsmuziek. Ik begon de muzikale geschiedenis te onderzoeken, waar het vandaan komt en waar het vandaag voor staat.

6. Op je nieuwe CD “We Are One” staat een blad van een boom in de vorm van een hart en op het label van de CD staan er vele bladeren in de vorm van een hart, maar onder de CD bevindt er zich een foto van een grote rots of steen in de vorm van een hart. Wat heb je daarmee proberen te symboliseren ?

Wat er gebeurde is dat ik aan dit album begon te werken met als concept "het hart", vanuit het centrum van iemand. Heel wat liedjes zijn geschreven vanuit het hart en over het hart, over mensen die meer met hun innerlijk bezig waren dan met materialistische dingen, meer inwendig dan uitwendig. Toen ik deze liedjes aan het schrijven was begon ik overal dingen te zien die de vorm hadden van een hart. Dit paste wonderwel met de reis van de songs en met mijn eigen reis doorheen de laatste 12 maanden. Ik had zoiets nog nooit gezien in een kunstwerk en besloot dan maar om deze beelden voor het album te gebruiken.

7. In de credits op het album schrijf je : “Ik hoop dat mijn songs zullen helpen om te genezen, te groeien, bewust te worden en macht af te staan". Geloof je echt dat wat je doet met je muziek van deze wereld een betere plaats zal maken ?

Ik geloof dat de muziek die mensen zal raken die het moet raken. Telkens als ik speel zie ik dit gebeuren. Als ik optreed zie ik de mensen in het publiek verbonden raken, soms alle mensen en soms maar enkele mensen. Sommige mensen zijn nogal gereserveerd in het begin en dat vind ik OK. Ik probeer te doen waar ik het best in ben, de muziek zou de mensen moeten raken en hen een beetje beter doen voelen dan ze zich voordien voelden.

8. Laat ons nu eens wat dieper op de songs ingaan die op “We Are One” staan.

In “All just Sleeping” en in “We Are One” spreek je over de onverschilligheid van alle mensen ten aanzien van het welzijn van anderen op deze planeet Aarde. Het egoïsme is groot dezer dagen, maar toch zijn er nog steeds vele mensen die vooral leven ten dienste van anderen. Zouden zij ook niet verdienen om van jou een liedje opgedragen te krijgen met een positieve boodschap? Het nummer zegt niet tegen alle mensen “Hey, jullie doen een fantastische job”. Al deze mensen weten van zichzelf dat ze een fantastische job doen. Sommige mensen zouden kunnen zeggen : “Heather, je preekt voor de reeds bekeerden, het maakt geen verschil uit wat je doet, hoe dan ook", maar ik weet dat het wel een verschil uitmaakt. Omdat de mensen die goede dingen doen voor de wereld nog steeds een minderheid zijn. Zij moeten weten dat ze er niet alleen voor staan en dat er een behoefte bestaat voor een collectief bewustzijn. Als iedereen in de wereld negatief zou zijn zou dit een verschrikkelijke wereld zijn. Goede mensen met goede daden creëren hoop voor anderen en nieuwe mensen kunnen dan ook beginnen om goede dingen te doen. Elke mens kan afzonderlijk beginnen met de wereld te verbeteren door zichzelf te verbeteren.

9. “No Worth” gaat over de waarden in het leven. De opties die je ons geeft zijn "materialistische dingen” of “liefde en zorg voor elkaar”. Volgens mij lijkt een goede mix van beiden echter ideaal. Heb je daar enig probleem mee ?

Mensen zouden niet over de schreef mogen gaan met hun materialisme door altijd maar naar meer eten, meer kleren, meer geld, meer luxe te streven maar door ondertussen niets inhoudelijks te hebben. Als ik zou geboren zijn in het midden van Afrika met geen eigendom, dan zou enkel wat eten en kleren ruim voldoende voor me zijn. In de westerse culturen zijn er veel mensen met een hele reeks materialistische dingen, maar ze zijn leeg van binnen. Ze zijn zo druk bezig met het verkrijgen van een nieuw huis, een nieuwe auto en met hun status in de maatschappij. Ik heb zelf ook een auto. Ik zou willen dat ik die niet zou nodig hebben, maar momenteel kan ik echt niet zonder. Als artiest heb ik tijden gekend dat ik geen geld had, ik ben zelfs volledig blut geweest. Als je blut bent ben je verplicht om dieper in jezelf te kijken met een heleboel rekeningen die moeten betaald worden en zonder geld. En dan moet je beslissen voor jezelf : Ga ik nu een ongelukkige mens worden of een gelukkige mens ?" Wat is de definitie van rijkdom ?, daar gaat dit nummer over.

10. “Into The Now” gaat over de alledaagse "struggle for life" en hoe het soms te veel kan worden. Maar het is ook een boodschap van hoop dat het uiteindelijk toch wel in orde zal komen. Eenzelfde boodschap in “It’s alright”: “life is change and change is life, it’s inevitable”. Waarom al deze liedjes als we finaal toch moeten accepteren wat ons lot heeft bepaald ? Geloof je zelf in de onvermijdbare lotsbestemming voor alle mensen ?

Ik denk dat onze gedachten een immense kracht bezitten. Gedurende meerdere honderden jaren is de mensheid in slaap gevallen, onbewust van hun daden en alleen maar bezig met meer en meer te willen. We zijn nu op een punt beland in de geschiedenis waar we moeten beseffen tot wat onze daden tot nu toe hebben geleid. In het algemeen zijn we een maatschappij geworden die gevoed wordt door angst, oorlog, hebzucht, macht, geld, ... Ik ben ervan overtuigd dat de mensen het lot van de wereld kunnen veranderen. Alles wat je de wereld instuurt met woorden, gedachten en daden maken echt wel het verschil. Iedereen heeft de macht in handen om het verschil te maken. Er is een element van hoop in elk van ons. In Indië bijvoorbeeld zijn de meeste mensen zeer gelukkig alhoewel hun armoede-niveau ontzettend hoog is.

11. “Divine Beautiful Love” en “Happiness” bevatten een opsomming van alle mogelijkheden die er zijn als je verliefd en gelukkig bent. Heb je die kennis vanuit persoonlijke ervaring ? In de credits op je CD vermeldt je "to my gorgeous soul partner”, voor ons een mysterieuze persoon ?

“Divine Beautiful Love” gaat over niet bang te moeten zijn om van iemand anders te houden. Het is meer een persoonlijke song over mijn eigen levensloop. Ik heb de song geschreven om zelf wat te genezen. Als je in een bepaalde periode van je leven gekwetst wordt - en dat overkomt ons allemaal als we van iemand houden - of als je afscheid neemt van veel mensen in je leven en je opent je hart niet opnieuw, dan blijf je voor altijd gesloten en eenzaam.

12. Trust your “Intuition”, it speaks to you in feelings and energy and signs”. Is dat de manier waarop je je eigen leven laat voortkabbelen of is er ergens een verborgen leven en carrièreplanning ?

Die song kwam bij me op toen ik naar Engeland ging om een vriend te bezoeken. In vergelijking met Australië is Londen absoluut massief groot. Er waren zoveel mensen aan het wandelen op de straat die niet naar de andere mensen keken, die anderen niet begroetten, zij waren continu aan het praten tegen hun GSM. Het deed me denken : "waar gaan deze mensen naar toe, wat doen zij in hun leven". Geloven zij echt in elke stap die ze zetten en elke actie die ze ondernemen, zien zij de andere mensen wel, de kleur van hun huid. Het lied wil de mensen doen nadenken over hun daden en hen uit de drukke vicieuze cirkel laten stappen waarin zij gevangen zitten. Luister wat meer naar je intuïtie.

13. “Human Being” gaat over alle vooroordelen die ons werden aangeleerd in onze kinderjaren en in onze opvoeding. Het lied zelf is een persoonlijke verklaring over hoe belangrijk de liefde is voor iedereen en dat alle "labels" die we op de mensen kleven zouden moeten verwijderd worden. Dat is een positieve boodschap, maar toch een beetje anders dan wat we in de echte wereld zien ?

Zorg dat je van alle "labels" af geraakt. Ik begrijp en juich diversiteit zelfs tegelijkertijd toe. Een mening of beoordeling hebben over iemand omwille van diens diversiteit is echter verkeerd. Heel wat oorlogen zijn hierover uitgevochten : voor land, voor godsdienst, voor rassen, ... Op kleinere schaal gebeurt dit nog steeds met vele mensen. Een oude vrouwtje wordt bijvoorbeeld enkel als een dom oud vrouwtje gezien, terwijl ze misschien 90 jaar oud is en ongelooflijk veel kennis, wijsheid en ervaring heeft opgedaan in haar leven. Mensen die een Afrikaan zien denken dat hij in staat is om Swahili te spreken, terwijl hij in werkelijk geboren is en opgegroeid is in Adelaide, Australië. De problemen beginnen als de mensen enkel beoordelen over de verpakking en niet willen zien wat er zich onder de huid bevindt, dat we allemaal hetzelfde zijn en allemaal hetzelfde gevoel van liefde hebben. Meer energie zal er voor zorgen dat er minder angsten zijn, minder racisme, minder zelfmoorden. Mijn zus heeft 3 jaar geleden zelfmoord gepleegd omdat ze er een beetje anders uitzag dan de anderen door een ziekte die ze had. De mensen beoordeelden haar op hoe ze er uit zag en dat werd haar teveel. Uiteindelijk blijkt dat we toch allemaal hetzelfde zijn.

14. “Pure Golden Heart” bevat enkele openbaringen waarvan ik hoop dat ze niet je persoonlijke ervaringen in je eigen leven weerspiegelen : “sexually abused as a little girl”, “putting myself down all of the time” en “angry at my father because he was never there”. Allemaal fictieve stellingen, hoop ik, of…?

Neen, ze zijn allemaal echt gebeurd. Ze komen uit mijn eigen ervaringen. Het is een zeer persoonlijke song en het heeft me echt heel veel moed gekost om dit neer te schrijven. Maar ik had dit nodig om mezelf te genezen en me toe te laten om anderen te helpen genezen en deel uit te maken van een positieve bewustmakingsproces. Wat zijn mijn eigen dilemmas, waarover ben ikzelf nog steeds boos, wat kan ik niet vergeven. Dit nummer schrijven en het telkens opnieuw live spelen helpt me om op dat punt te komen waar ik deze boodschap kan geven aan anderen die pijn en leed voelen.

15. Dan hebben we “Whirl Wind”. Het is mij onduidelijk welke boodschap je met dat lied wilde brengen ?

Het is meer een boodschap voor mensen die een zeer druk leven leiden, zoals wij allemaal in deze westerse wereld. Het zegt dat het in het centrum van elke wervelwind veilig is, rustig en stil. Wees meer bezig met de basis van de dingen, verlies het spoor niet en wordt niet meegesleurd in al dat rondrennen.

16. “Time And Patience” zegt dat als je even kan wachten je de resultaten van alle positieve dingen die je ooit hebt gedaan zal kunnen zien : “watch the seed grow that you planted” en “you will be beautiful tomorrow”. Een boodschap van hoop om het album af te sluiten, veronderstel ik ?

Ik schreef dat lied al enige tijd geleden. Het is een leuke manier om het album te beëindigen. Je mag het resultaat dan misschien niet allemaal direkt bekomen, maar tijd en geduld zal uiteindelijk meer vrede in de wereld brengen. Er is een gezegde :"Individually we are a drop, but together we are an ocean". Elke bijdrage tot een betere wereld telt.

17. Laatste vraag : dit was je eerste keer in Europa en in België en vanavond is er je laatste show tijdens deze mini-tour. Hoe voel je je daarbij en hoe was je algemene ervaring tijdens deze 3 weken ?

Ik heb al heel veel getourd in het verleden en elke dag zijn er wel nieuwe uitdagingen. Deze tournee was zeer verrijkend. Ik heb meerdere leuke mensen ontmoet. Ik heb de kans gekregen om mijn muziek op een ander terrein te spelen, het voelt hier voor mij helemaal anders aan. Ik was werkelijk verbaasd om te zien hoe goed ik hier door het publiek werd ontvangen. Ik had daarover vooraf geen enkele verwachting. Als de mensen na de show bij me kwamen om een CD te kopen waren ze absoluut onder de indruk. Ik had hier zo een fantastische tijd en ik wil echt snel terugkomen om het land verder te ontdekken. De gastvrijheid van de mensen was echt ongelooflijk en zal me helpen om mijn werk in de toekomst beter te doen.

Bedankt voor het interview en ik wens je al het beste toe in je leven, je carrière en voor de show van vanavond. Denk aan ons als je terug thuis bent in het zonnige Australië.

(valsam)