KOKO MOJO SPOTLIGHTS SERIE: SPOTLIGHT ON LEROY KIRKLAND – GOOD GRACIOUS

Artiest info
Website
facebook
Label: Koko-Mojo Records

Lang voordat de markt overspoeld werd met goedkope copycat-releases van lage kwaliteit, stond ROCKSTAR Records samen met ACE Records en Bear Family Records bekend om hun heruitgaven van hoge kwaliteit en hun “Killer-No-Filler”-ideologie. RR slaagde waar grote labels faalden, door de muziekfans te voorzien van zowel uitgegeven als niet-uitgegeven muziek van klassieke R'n'R-artiesten. Atomatic en Koko Mojo Records zijn zelfstandige divisies van het bvba Rockstar Records Limited. Het Rockstar Records label werd opgericht in 1979 en is gevestigd in de UK in het Spindrift Records House in Clacton-on-Sea in het graafschap Essex. De zetel van KM Records is gevestigd in de tweede grootste stad van Ierland, Cork.

Het doel van Koko Mojo Records is heel simpel: onder de noemer Blues/R&B dansbare muziek uit de jaren 1950 uitbrengen. Hun cd-compilaties zijn samengesteld door ervaren dj's en hun belangrijkste doel is om je te laten dansen “From Argentina via Los Angeles to Ireland, from Blues to Hillbilly and Rockabilly...”. Er dient hierbij opgemerkt te worden, dat er een verschil is tussen de originele, traditionele r&b (een term die uit de jaren voor WOII stamt en die staat voor stevige, rauwe muziek, die zich meer richt op jazz, gospel en blues) en de hedendaagse, moderne r&b (een muziekgenre dat er wel wat van wegheeft en dat een combinatie is van soul, funk en hiphop). Moderne r&b werd populair na het discotijdperk van de jaren tachtig.

De huis DJ, die heelwat cd’s voor KM compileerde is Victor Mac, beter bekend als “Little” Victor, The Beale Street Blues Bopper en ook DJ “Mojo” Man. Mac is een Italiaans-Amerikaanse blues en roots zanger, gitarist en mondharmonicaspeler. Daarnaast ook vinyl verzamelaar, musicoloog, entertainer, dj, songwriter en producent. Hij is vooral bekend door zijn samenwerking met Louisiana Red op de albums ‘Back to the Black Bayou’ (2009) en ‘Memphis Mojo’ (2011).

In 2018 bracht Victor ‘Deluxe Lo-Fi’ uit. Het album werd opgenomen in een periode van acht jaar met verschillende muzikanten, waaronder de Downhome Kings, Kim Wilson, Big Jon Atkinson, Rusty Zinn, Carl Sonny Leyland, Steve Lucky en Harpdog Brown.​ Het werd in hetzelfde jaar in het VK door The Blues Lounge verkozen tot "Album of the Year" en ook in Scandinavië door het tijdschrift Blues News.

KOKO MOJO SPOTLIGHT SERIE: SPOTLIGHT on LEROY KIRKLAND – GOOD GRACIOUS

Leroy E. Kirkland (1904 of 1906-1988) was een Amerikaanse arrangeur, bandleider, gitarist en songwriter wiens carrière de tijdperken van bigband jazz, R &B, rock and roll en soul omspande. Hij is Geboren in Columbia, South Carolina. Kirkland speelde in de jaren 1920 gitaar in zuidelijke jazzbands en na een periode in het leger, werkte hij als arrangeur en songwriter voor Erskine Hawkins. Hij voegde zich bij Tommy en Jimmy Dorsey in de jaren 1940 en begon in 1951 muziek te arrangeren bij Savoy Records in NY. Kirkland bleef R&B-artiesten arrangeren voor OKeh Records, Mercury Records en andere bedrijven en werkte aan rock-'n-rollshows met Alan Freed. Twee van zijn composities werden populair bij jazzmuzikanten: "Charleston Alley" (opgenomen door Lambert, Hendricks & Ross, Charlie Barnet en anderen) en "Cloudburst" (opgenomen door Count Basie, The Pointer Sisters en anderen).  Kirkland overleed in 1988 in NYC. 

Hoewel hij het grootste deel van zijn carrière achter de schermen zat, droeg Kirkland bij aan de opnames van muzikanten als Etta James, Charlie Parker, Ella Fitzgerald, The Righteous Brothers, The Supremes, Brook Benton en de Five Satins. Hij werkte in 1963 aan de nummer 1-hit "Our Day Will Come" van Ruby and the Romantics, die hij beheerde. Van de genoemde artiesten met wie Kirkland zijn er géén terug te vinden op dit compilatiealbum. Wie ons wel aan het dansen kreeg was o.a. The Barons met “My Baby Is Gone”, Varetta Dilard met “Promise Mr. Thomas”, Barbie Gay met de wereldhit “My Boy Lollypop” , Screamin’ Jay Hawkins met “Frenzy”, Leroy Kirkland’s Rock-Chas met “The Walk”, Billy Lamont met “Tom Cat” en Rose Marie McCoy met “Joy and Jubilation”.

‘SPOTLIGHT on LEROY KIRKLAND – GOOD GRACIOUS’ is een compilatiealbum met 28 originele nummers uit de jaren vijftig/zestig, die staan voor typische soms stevige, rauwe r&b en r&r. Het album archiveert een deel van de muziekgeschiedenis die aan de basis ligt van wat nu wereldwijd vele muzikanten aanvuurt om te spelen en die vele muziekliefhebbers boeit…” (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans