C. DANIEL BOLING – NEW OLD FRIENDS (feat. Tom Paxton)

Artiest info
Website
facebook
Label: Berkalin Records
Info: Hemifran

De thuisbasis van singer-songwriter C. Daniel Boling is Albuquerque, New Mexico. Hij bracht zijn debuutplaat uit in 1999 en liet daarna op twee verschillende labels nog acht andere albums op de platenmarkt los. Voor ‘Rootstime’ mocht ik in 2013 zijn plaat “Sleeping Dogs” recenseren en ook het eind 2016 verschenen “These Houses” kon rekenen op een positieve evaluatie door ondergetekende en een verdiende ‘Grammy’-nominatie voor ‘Best Folk Album’. Op die plaat keek hij in enkele minimalistische akoestische songs nostalgisch terug op gebeurtenissen uit zijn jeugdjaren en eerde hij ook enkele van zijn muzikale folkhelden zoals Leadbelly, Pete Seeger en Woody Guthrie.

Voor zijn nieuwste plaat “New Old Friends” koos C. Daniel Boling voor een heel ander concept, namelijk voor het opnemen van vijftien liedjes die hij allemaal had gecomponeerd met een ander idool van hem uit de wereld van de verhalende folkmuziek. Tom Paxton is een Amerikaanse folkzanger en songschrijver die in zijn meer dan 40 jaar lange carrière niet minder dan zestig albums heeft opgenomen en nu op 86-jarige leeftijd bereid werd gevonden om deze plaat met zijn vriend C. Daniel Boling tot stand te brengen. Hun vriendschap dateert echter nog maar pas van 2022 toen ze elkaar voor het eerst in levende lijve ontmoet hebben op een songschrijversretraite in Colorado.

Tom Paxton kreeg in 2009 een ‘Grammy Lifetime Achievement Award’ voor zijn hele muzikale carrière als pionier van de heropleving van de folkmuziek. Het zal u dan wellicht niet verbazen dat ook de vijftien liedjes die beide artiesten voor deze plaat volledig via ‘Zoom’-videosessies samen hebben gecomponeerd van een uitzonderlijk grote kwaliteit getuigen. Ter illustratie hebben we twee van deze songs op de video’s bij deze recensie meegegeven: eerst hoort u C. Daniel Boling en Tom Paxton live aan het werk in het nummer “Old Friends” en daarna volgt nog een audiovideo van de albumopeningstrack “Get A Life!”.

De producer van “New Old Friends” is net als bij enkele vorige platen van C. Daniel Boling ook nu weer Jono Manson, de naar Santa Fe, New Mexico verhuisde New Yorkse singer-songwriter wiens recente album “Stars Enough To Guide Me” we hier eind maart 2023 nog hebben gerecenseerd. Tom Paxton zingt mee op vijf liedjes van deze plaat, namelijk “Get A Life!”, “Old Friends”, “This Town Has No Café”, “Red White And Blue” en albumafsluiter “Turn The Corner”. Het vocale werk bij alle andere tracks werd puik verzorgd door C. Daniel Boling die ook zorgde voor al het gitaarspel dat we op het album te horen krijgen.

Folkliedjes zijn meestal voorzien van verhalende songteksten en dat is hier niet anders in tracks als o.a. “How Did You Know?”, “The Keys”, bluegrasstrack “My Hick Pickup”, “Of You And Me”, “Leaving Afghanistan” en “The Missing Years”. Tot slot hebben we ook nog het goede nieuws te melden dat er begin volgend jaar al een tiende plaat van C. Daniel Boling zal uitgebracht worden onder de titel “Love, Dan”. Wij zullen u daarover dan zeker verder op de hoogte houden op deze recensie-pagina’s.

(valsam)
“After a recent encounter in Colorado, folk legend Tom Paxton and New Mexico based musician C. Daniel Boling agreed to use ‘Zoom’-video sessions to together compose fifteen songs for Boling’s newest album “New Old Friends” om which the 85 years young Tom Paxton sings on five tracks. Listening to all these stories one can feel the respect and love for each other between both singer-songwriters and that is reflected in a magnificent record.“ – www.rootstime.be

 

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: C. DANIEL BOLING
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.