DOO WOP CHRISTMAS PARTY - V.A.

Artiest info
Website
facebook
 

Het einde van dit jaar 2023 komt langzaamaan in zicht en in december betekent dat traditioneel dat we opnieuw geconfronteerd zullen worden met Kerstmis en alles wat daarrond hangt en hoort. Naast lekker eten, geschenkjes uitdelen rond de kerstboom en voor gelovigen ook het bijwonen van de middernachtmis duiken elk jaar ook weer de traditionele kerstliedjes op. Doorheen de voorbije decennia werd dat soort muziek in allerlei uiteenlopende genres gemaakt, gaande van folk over gospel en instrumentale nummers tot swingende rocksongs.

Omdat ‘White Christmas’, ‘Silent Night’ en ‘Jingle Bells’ na al die tijd een beetje afgezaagd dreigen te geraken heeft het retroplatenlabel ‘Koko-Mojo Records’ nu een nieuw verzamelalbum met niet minder dan dertig stokoude liedjes rond het thema Kerstmis uitgebracht. Anderzijds zijn deze liedjes ook weer niet zo oud want het ontstaan van muziek over het kerstgebeuren zou zich al ergens in de 4e eeuw na Christus in Rome hebben gesitueerd.

Met stokoud bedoelen we voor deze “Doo Wop Christmas Party”-cd liedjes uit de jaren ’50 en ’60 van vorige eeuw met hier en daar unieke versies van de meer traditionele kerstliedjes maar ook enkele grappige in ‘doo wop’-stijl gezongen liedjes rond het thema van kerstcadeautjes en de Kerstman die in allerlei gedaanten opduikt.

We vinden enkele bekende namen terug op de plaat met o.a. ‘The Drifters’, ‘The Four Aces’, ‘’Jan & Dean’ en de twee groepen waarvan we hun bijdrage op de audiovideo’s bij deze recensie hebben toegevoegd: ‘The Platters’ die in 1963 de traditional “Aud Lang Syne” in een eigen jasje hebben gestoken en ‘The 4 Seasons’ die zich in 1962 op de nog oudere traditional “Jingle Bells” hebben gestort. Wij zien ons binnenkort misschien nog wel enkele van deze liedjes zingen rond de kerstboom, al dan niet in ‘doo-wop’-stijl. Dat zal dan wellicht afhangen van het volume alcohol dat zich op dat moment in ons bloed zal bevinden.

(valsam)