RONNI BOYSEN PRESENTS: BLACK PEARLS VOL.4: RHYTHM ROCKIN’ BOOGIE

Artiest info
Website
facebook
 

Lang voordat de markt overspoeld werd met goedkope copycat-releases van lage kwaliteit, stond ROCKSTAR Records samen met ACE Records en Bear Family Records bekend om hun heruitgaven van hoge kwaliteit en hun “Killer-No-Filler”-ideologie. RR slaagde waar grote labels faalden, door de muziekfans te voorzien van zowel uitgegeven als niet-uitgegeven muziek van klassieke R'n'R-artiesten. Atomatic en Koko Mojo Records zijn zelfstandige divisies van het bvba Rockstar Records Limited. Het Rockstar Records label werd opgericht in 1979 en is gevestigd in de UK in het Spindrift Records House in Clacton-on-Sea in het graafschap Essex. De zetel van KM Records is gevestigd in de tweede grootste stad van Ierland, Cork.

Het doel van Koko Mojo Records is heel simpel: onder de noemer Blues/R&B dansbare muziek uit de jaren 1950 uitbrengen. Hun cd-compilaties zijn samengesteld door ervaren dj's en hun belangrijkste doel is om je te laten dansen “From Argentina via Los Angeles to Ireland, from Blues to Hillbilly and Rockabilly...”. Er dient hierbij opgemerkt te worden, dat er een verschil is tussen de originele, traditionele r&b (een term die uit de jaren voor WOII stamt en die staat voor stevige, rauwe muziek, die zich meer richt op jazz, gospel en blues) en de hedendaagse, moderne r&b (een muziekgenre dat er wel wat van wegheeft en dat een combinatie is van soul, funk en hiphop). Moderne r&b werd populair na het discotijdperk van de jaren tachtig.

De huis DJ, die heelwat cd’s voor KM compileerde is Victor Mac, beter bekend als “Little” Victor, The Beale Street Blues Bopper en ook DJ “Mojo” Man. Mac is een Italiaans-Amerikaanse blues en roots zanger, gitarist en mondharmonicaspeler. Daarnaast ook vinyl verzamelaar, musicoloog, entertainer, dj, songwriter en producent. Hij is vooral bekend door zijn samenwerking met Louisiana Red op de albums ‘Back to the Black Bayou’ (2009) en ‘Memphis Mojo’ (2011).

Voor de serie BLACK PEARLS, vervangt de Deense blues gitarist Ronni Boysen DJ “Mojo” Man. Ronni Boysen stopte als artiest in 2022. Hij vond een job en kon méér tijd steken in zijn familie en zijn hobbie: het verzamelen van originele 45 en 78 toeren singles. Boysen trad op in 23 landen en werkte samen met internationale artiesten als Lazy Lester, James Harman, Diunna Green leaf, Bob Corritore, Lurrie Bell, Gary Primich, R.J. Micho, Barrelhouse Chuck, Big Creek Slim en anderen. Boysen was één van de oprichters van The Kokomo Kings en werkte 13 jaar samen met Mud Morganfield.

RONNI BOYSEN PRESENTS: BLACK PEARLS VOL.4: RHYTHM ROCKIN’ BOOGIE

Voor Volume 4 van de reeks Black Pearls ging Ronni Boysen op zoek naar R&B-singles rond het thema “Rhythm Rockin’ Boogie”. Hij belandde zo voor de opener bij niet minder dan (een jonge) John Lee Hooker en zijn wat minder bekende boogie, “Who’s Been Jiving You”. Het nummer werd geschreven door Arthur Cudrup, die Elvis omschreef als “A music man like nobody ever saw…”. Van een andere blues man, Hound Dog Taylor koos Boysen, “Take Five” van N. Eatman. Het nummer, met Taylor’s House Rockers, werd later nog eens heruitgebracht bij Alligator Records. Blues man Little  Sam Davis is geboren in Winoma, MS. Zijn muziek carrière speelde zich af in Miami. Hij speelde ooit in een band met Pinetop Perkins, Albert King (op drums!), Ike Turner en Earl Hooker, met wie hij twee albums opnam. Hier brengt hij “Goin’ to New Orleans”. Na Drifting Slim volgt er al Bumble Bee Slim met Ida Red”. Amos Easton, zo heet hij, werkte samen met The Ringling Brothers. Hij stond in de studio met o.a. Big Bill Broonzy, Tampa Red, Memphis Minnie en Washboard Sam. Joseph Benjamin “J.B.” Hutto noemde zijn band naar de wind die door Chicago blaast. The Hawks waren Joe Custom (gitaar), Eddie “Porkchop” Hines (drums, washboard) en Earling George Mayweather (harmonica). J.B. Hutto’s opnames zijn nu “collector items”! Luister daarom zeker naar zijn “Lovin’ You”! De volgende “Slim” is de bekende Lightnin’ Slim met zijn Excello-release, “Wonderin’ and Goin’”. Van hem is geweten dat hij samenwerkte met o.a. Lazy Lester, Schoolboy Cleve en Whispering Smith. Homesick James Williams was muzikaal een autodidact. Zo leerde hij slide gitaar spelen. Hij werkte samen met Elmore James, van wie hij zij dat het zijn neef was. Luister naar zijn “Lonesome Ole Train”. Over Lena Hall is niet veel geweten, Ze nam maar 1  album op met Washboard Willie and his Super Suds of Rhythm voor J-V-B Records in 1956, of dat “What You Gonna Do” was, is een open vraag. Baby Face Turner nam “Gonna Let You Go” op met Ike Turner en ook Dusty Brown, naam maar één single op. Earl Hooker is geboren in Clarksdale, MS. Hij stond op de planken met Robert Nighthawk (die hem slide gitaar leerde spelen), Sonny Boy Williamson II, Johnny O’Neal, Little Sam Davis en nog vele anderen. Hier brengt hij het toepasselijke, “On the Hook”. Verder is er ook nog James Cotton met “Hold Me In Your Arms”, Lightnin’ Hopkins met “Hopkins’ Sky Hop” en als afronder, Joe Hill Louis met “Gotta Go Baby” tehoren. Tot zover Volume 4! ‘RONNIE BOYSEN PRESENTS: BLACK PEARLS VOL.4: RHYTHM ROCKIN’ BOOGIE’ is een compilatiealbum met 28 originele nummers uit de jaren vijftig/zestig, die staan voor typische soms stevige, rauwe r&r. Het album archiveert een deel van de muziekgeschiedenis die aan de basis ligt van wat nu wereldwijd vele muzikanten aanvuurt om te spelen en die vele muziekliefhebbers boeit…” (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans