MATTHEW CHECK – WITHOUT A THRONE (EP)

Artiest info
Website
facebook
Info: Hemifran

De 41-jarige rootsmuzikant Matthew Check is een Amerikaanse singer-songwriter die afkomstig is uit Newtown, Pennsylvania maar sinds 2006 vanuit Brooklyn, New York City opereert. Eerst deed hij dat nog met bluegrassmuziek en nadien in 2020 met zijn eerste soloalbum “The Condesa Queen” en in 2021 met de release van twee nooit eerder uitgegeven platen die hij daarvoor al had opgenomen: “The Amazing Worth” en “The November Album”. De tracks op die platen waren songs in het Americana- en folkrockgenre wat hem een doorbraak opleverde in de Verenigde Staten.

In zijn geïnspireerde songteksten schuwt hij het niet om uit zijn privéleven positieve en minder leuke ervaringen zoals zijn alcoholprobleem in liedjes om te zetten. Dat doet hij nu ook weer op zijn nieuwste plaat “Without A Throne”, een als EP opgevatte album met maar zeven songs die amper 26 minuten zullen duren. Het album werd in de herfst van 2022 in eigen beheer op de markt gebracht en het werd begin vorig jaar in ‘The Stable Studios Of Finnlandia’ in Nashville, Tennessee ingespeeld door Matthew Check op akoestische gitaar en banjo. De andere instrumentalisten bij die opname waren Thomas Bryan Eaton op akoestische en elektrische gitaar en eveneens op pedal steelgitaar, dobro en mandoline, John Pahmer op piano, Eric Frey op basgitaar en Glenn Grossman op drums en percussie, terwijl de bij ons ook bekende Miss Tess in de studio voor de harmony en backing vocals zorgt.

Twee van de zeven tracks op “Without A Throne” hebben we op ‘YouTube’ kunnen terugvinden en dus bieden we deze graag aan u aan bij deze recensie: het door zijn broer Jonathan gecomponeerde zachtjes walsende “The Shape It Appears” in de vorm van een audiovideo en een live gebrachte uitvoering van de countryballad “Old Wooden Floor”. Bij de openingstrack met de toepasselijke titel “The Very Beginning” kunnen we ons niet van de gedachte ontdoen dat Matthew Check’s stem erg sterk lijkt op die van Warren Zevon, maar de sound van dit nummer had dan weer uit de koker van Jackson Browne kunnen komen.

De samen met Andrew Hunt geschreven countryrocker “Pretty Mama” is een vrolijk dansbaar deuntje en wordt gevolgd door het eveneens door Jonathan Check geschreven nummer “The Way That You Are”, een verhalende pianosong die dan weer voorafgaat aan het breed georkestreerde “What A Father Would Do (Absalom)” dat gebaseerd is op een bijbels verhaal. Als afsluiter van dit minialbum krijgen we nog “Because You Can”, een zacht voortkabbelend nummer met repetitieve percussie-elementen en de vocale support van zangeres Miss Tess.

(valsam)
“Following to his debut record ‘The Condesa Queen’ from 2020 and in 2021 the release of two previously recorded but never released albums, roots musician Matthew Check from Brooklyn, New York has now created an EP ‘Without A Throne’ with seven new songs in folk and country style and with some very personal lyrics.“ – www.rootstime.be

 

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: MATTHEW CHECK
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.