AUDREY SPILLMAN – NEON DREAM

Artiest info
Website
facebook
 

De naam van zangeres Audrey Spillman uit Nashville, Tennessee zijn we hier in het verleden al twee keer tegengekomen toen ze als harmony vocaliste optrad op de albums “Cumberland Island” uit 2018 en “Digging Up The Scars” uit 2021, twee platen van haar muzikale ‘duivel-doe-al’-echtgenoot Neilson Hubbard. Met “Neon Dream” komt ze nu zelf voor de tweede keer met een soloalbum in de spotlights, weliswaar ook hierbij geholpen door haar man die op enkele instrumenten meespeelt en tekent als producer van haar nieuwe plaat.

Eerder had Audrey Spillman drie EP’s uitgebracht met ‘Fade” (2008), “Part Of Me” (2011) en “The Bomb Shelter Sessions” (2015) en verscheen haar volwaardige debuutalbum “Thornbird” in 2016. Haar loepzuivere stemgeluid verrast op “Neon Dream” al meteen aangenaam in de openingstrack “Austin Motel” (zie 1e video) en haar zang begeestert daarna verder doorheen de overige acht tracks op dit zeer knappe album.

De tweede song op deze plaat is een mooie ingetogen versie van de traditional “Summertime” die George Gershwin schreef voor de opera ‘Porgy & Bess’ die voor het eerst in Boston werd opgevoerd in 1935. Hoe Audrey Spillman dit klassieke nummer brengt kunt u ervaren via de tweede video bij dit verhaal. In haar stem menen we enkele gelijkenissen te horen met het vocale werk van vrouwelijke collega’s als Joni Mitchell en Norah Jones.

De inspiratie voor de liedjes op “Neon Dream” vond Audrey in de voorbije vijf jaar in drie hotels waar ze met haar man verbleef tijdens het componeerproces en het opnamegebeuren: ‘The Austin Motel’ in Austin, Texas, ‘The Madonna Inn’ in Californië en ‘Pioneertown’ nabij Joshua Tree in Californië. De muzikale bijdragen van producer-echtgenoot en co-componist Neilson Hubbard op drums en akoestische gitaar aan deze plaat zijn alweer indrukwekkend zoals we kunnen horen in de sterke door hem gecomponeerde ballad “Beyond The Blue”. De overige instrumentatie op “Neon Dream” werd trouwens ingespeeld door Will Kimbrough op akoestische en elektrische gitaar en op basgitaar en door Dan Mitchell op piano en orgel.

Verder is het op deze plaat genieten geblazen bij de zeemzoete liedjes “Red Balloon” en de liefdevolle ode “Little Light Of Mine” die ze opdraagt aan haar zoontje Cole of bij het poppy liedje “Never Gonna Give You Up”. Ook het afsluitende nummer “Go On And Fly” heeft een beklijvend verhaal omdat Audrey dit liedje schreef toen haar stiefmoeder stervende was door een ongeneeslijke longkanker. Ze zong dit liedje dan ook op haar verzoek tijdens haar begrafenis.

Misschien denkt u dat we hier weer een plaat zitten op te hemelen zonder enig puntje van kritiek, maar dat klopt niet helemaal want wat we niet zo leuk vinden aan “Neon Dream” is dat we met deze negen tracks maar een half uurtje topsongs krijgen aangeboden. We kijken dan ook hoopvol uit naar een volgend album van Audrey Spillman dat wat ons betreft zeker niet te lang op zich hoeft te laten wachten.

(valsam)