CATFISH – EXILE / LIVE IN LOCKDOWN (CD/DVD)

 

 “As the (COVID-)situation eased off slightly in the summer (of 2020),
we were approached by Blues Maastricht Festival in Holland to do a full band live stream…“

De Britse blues/rock band Catfish verraste ons in Wespelaar aangenaam tijdens het Swing 2018 (Blues for the People) Festival, waar we ze op het volgelopen kerkplein, voor het eerst live meemaakten. Catfish, opgericht in 2015, is de band rond de fenomenale jonge frontman/zanger en gitarist Matt(hew) Long. Hij werd door Buddy Whittington én Walter Trout al op het podium geroepen.

Catfish, die bekend staat van zijn live reputatie, werd in 2 jaren 5 keer genomineerd tijdens de UK Blues Awards. Catfish won in 2016 een award, in 2018 de award “Blues Act of the Year” (Engeland) en in 2020 won ze twee awards: “Band of the Year” en Matt werd “Instrumentalist of the Year”. Catfish was in 2018 ook geselecteerd als één van de 5 bands die tijdens de UK Blues Challenge 2018 (Kyla Brox Quartet won de UK-selectie!) konden dingen voor deelname aan de EBC 2019 in Ponta Delgada, Azoren. In Ponta Delgada won het Kyla Brox Quartet, België (met Black Cat Biscuits) eindigde vierde. Recent zijn ze genomineerd voor de UK Blues Awards 2021 in vijf categorien, die in mei zullen bekend gemaakt worden.

Matt Long, de gitarist van Catfish, is de zoon Paul Long, de keyboardspeler van de band. Paul was in 2016 winnaar van een Britse Blues Award in de categorie “Keyboard Player of the Year”, Matt werd toen 3de in de categorie “Young Artist of the Year” en de band “Band of the Year”. De ritmesectie bestond toen uit drummer Kevin Yates & bassist Dusty Bones.

Hun 2015-debuutalbum 'So Many Roads' was in januari, in de maand dat het verscheen, in een adem nummer één op de IBBA (Independent Blues Broadcasters Association) Blues Airplay Charts en, werd in februari van hetzelfde jaar door de IBBA verkozen tot “Album of the Month”. In januari 2016 verscheen de EP 'When BB Sings the Blues'. Deze hommage aan BB bestond uit vier nummers van de King en één eigen geschreven song. Ook met deze EP scoorde de band erg hoog op de IBBA Blues Airplay Charts.

Het tweede studio album 'Broken Man' verscheen in januari 2017. Het werd door de IBBA uitgeroepen als “Album of the Year” en werd genomineerd voor een UK Blues Award.  Het album stond ook op #1 in de IBBA Blues Airplay Charts. ‘Broken Man' bevat tien songs, waarvan er negen geschreven werden door Paul en Matt Long. De enige cover op het album is “Make It Rain” van Foy Vance, dat speciaal opgedragen werd aan Michael (Mike) Casswell (1963-2016), een Engelse sessiemuzikant die op drieënvijftigjarige leeftijd tijdens het zwemmen aan het strand van het Cabo de Gata-Níjar Natural Park in Níjar, in Spanje verdronk. Casswell was docent aan de Academy of Contemporary Music in Guildford, waar ook Matt en Adam studeerden en, met wie beiden bevriend geraakten.

“The band had not played together in over 5 months.
Despite this, we decided to forgo any rehearsals,
so the excitement and energy would be palpable and apparent…”

Wat we over het vervolg ‘Burning Bridges’ (2019) vonden, kon je hier al lezen. In het voorbije jaar verscheen het eerste live album van Catfish, ‘Exile – Live in Lockdown’. ‘Exile – Live in Lockdown’ werd opgenomen nadat Jo Koopman & Ray Van Hoorn van Blues Maastricht (waar ze tijdens de 1ste editie op het podium stonden) -omdat de COVID-situatie in de zomer van 2020 enigszins afnam- hen benaderd had om een livestream met de volledige band te doen en uit te zenden. E.e.a. gebeurde op een gepaste locatie met Matt (zang, gitaar), Paul (keys, zang), Adam Pyke (bas) en met Kev Hickman achter de drums, beseffende dat ze als band al meer dan 5 maanden niet meer samengespeeld had en zonder repetities, waardoor de opwinding en energie voelbaar en duidelijk zouden zijn.

Op de setlist van de livestream stonden 12 nummers die allen uit hun ‘Broken Man’ (2017) en ‘Burning Bridges’ (2019) albums gekozen werden. Van de 3 nummers uit het 2017-album opent het nieuwe live album met een meer dan 11 minuten lange versie van de titelsong. “Broken Man” werd door de Engelse pers omschreven als een soort progrock nummer. Dit hoor je zeker nog niet in de intro die bluesy is, of in de verdere opbouw met bluesrock en wat Southern invloeden, maar wel naar het midden toe waar zowel folk als psychedelische rock invloeden te bespeuren zijn en, waarin Matt de tijd neemt om zijn epische solo voor te bereiden. Verder zijn ook “Better Days” en (op de DVD) de afsluiter “Leading Me On” tracks uit dit album. “Better Days”, een luchtig poppy Southern rock nummer met wat ska invloeden,was het nummer dat niet om radiozendtijd moest vragen wordt met momenten helemaal ingepalmd door het Hammond orgel van Paul. Ook in de shuffle “Leading Me On” zorgen drummer Kev Hickman en bassist Adam Pyke voor het bonkend, niet nalatend ritme en vader en zoon op keys en gitaar voor de verdere virtuoze invulling.

Met “Break Me Down”,het eerste nummer uit het 2019-album, gaan ze voluit rockend verder. In dit nummer gaat het over een gebroken liefdesrelatie die een gevolg is van het bedrog van de partner. De meer dan 6 minuten durende etherische ballade “Ghosts” wordt gedragen door de toetsen van Paul Long en piekt met een prachtig solo van Matt, is het eerste rustige intermezzo. Paul zingt het nummer. “Soulbreaker”, dat ook op het album hierna volgt, is door het gitaarspel van Matt ongetwijfeld het meest bluesy nummer. Paul en Matt zingen het nummer afwisselend en Pyke zorgt voor een krachtige en knappe, strakke en aanstekelige baslijn. Over de politiekers van deze wereld maakt Matt zich zorgen in de zware midtempo blues rocker “The Root Of All Evil” en met een stuwende groove is drummer Hickman de sfeermaker in “The Big Picture”. De soulvolle ballade “Archangel” die hier knap op aansluit, valt op door de opbouw, het knappe instrumentele gedeelte en Matt’s emotionele zang. Je weg terugvinden na een relatiebreuk is daarna het onderwerp dat Paul bezingt op “Too Far to Fall”. In (op de CD) de lange epische afsluitende ballade “Exile”, een nummer over depressie en angst, zingt Matt heel emotioneel en met veel gevoel. Op de DVD staan naast de tien CD-tracks twee extra nummers. Het eerste “Up in Smoke” vervolledigt hier de lijst. ‘Burning Bridges’ opent onheilspellend met “Up In Smoke” dat in de mist verschijnt met Paul Long achter zijn keys. Daarna gaan de deuren open en rolt de midtempo blues rocker rustig verder uit de boxen. In het nummer zingt Matt over mensen die hun vriendschap misbruiken om er zelf beter van te worden.

‘Exile – Live in Lockdown’ van Catfish is een uitstekend live stream album/dvd dat al het geniale dat ik al van Matt Long en Catfish schreef samenvat en, dat je nog meer naar het live gebeuren doet verlangen en je deze donkere COVID-dagen een beetje doet vergeten.

“Catfish's 'Exile - Live in Lockdown' is an excellent live stream album/dvd that summarizes all the genius I already wrote of Matt Long and Catfish and, that makes you long for the live performances even more and forget these dark COVID-days a bit…“ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: CATFISH
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list: 01. Broken Man – 02. Break Me Down – 03. Ghosts – 04. Soulbreaker – 05. The Root of All Evil – 06. The Big Picture – 07. Better Days – 08. Archangel – 09. Too Far to Fall – 10. Exile - Bonus on DVD: 11. Up in Smoke – 12. Leading Me On / See discography: *(2-6,8-11) - **(1,7,12) / Music/Lyrics by: Paul & Matthew Long ℗ & © 2017/2019 – Audio remixed and produced by: Paul Long | Album credits: Matt Long: guitar, vocs / Paul Long: keys, vocs / Kevin Yates: drums / Adam Pyke: bass & Alice Armstrong: b-vocs

Discography CATFISH (UK): Exile – Live in Lockdown [2020] | Burning Bridges* [2019] | Broken Man** [2017] | When BB Sings the Blues (EP,5#) [2016] | So Many Roads [2015] |

 

 

Artiest info
Website  
 

video