JUZZIE SMITH – LIVE

 

 “ That Juzzy man, an extremely talented one-man-band… “

“In een band zitten is niet altijd even makkelijk. De late uren, soms dat gezeur van de anderen, vaak van huis, oef! Vandaar dat Juzzie Smith het (waarschijnlijk) gewoon graag en o.w.v. zijn missie (lees: de Good Vibes), het allemaal in zijn eentje doet. En hoe...”

Een nieuwe naam voor mij is die van zanger, multi-instrumentalist, busker, jongleur… Juzzie Smith aka The Harmonica Man. Ik citeer even over hem van zijn website: “een belachelijk getalenteerde eenmansband, gevestigd in Byron Bay, Australië. De unieke stijl van Juzzie is blues achtig/folk, gemengd tot een eigen groove. Gekenmerkt door een verbazingwekkend vermogen om tot zes instrumenten tegelijk te bespelen door de combinatie van gitaar, mondharmonica en jongleerpercussie…”.

Juzzie begon met het spelen op mondharmonica op de leeftijd van 13 en, op 23-jarige leeftijd won hij de felbegeerde Golden Harmonica op het Tamworth Country Music Festival en de Byron Bay Blues Blowout ondertussen twee keer. Moe van de late optredens in rokerige pubs, stopte Juzzie rond 2003 (na de geboorte van zijn oudste, Olive) met de band waarmee hij op dat moment speelde, voltooide de opname van zijn tweede soloalbum, kocht een oude schoolbus, pakte zijn kleine gezin in startte zijn trip in een bus doorheen Australië. Reizend naar het noorden door Darwin en vervolgens door WA, begon hij te spelen voor een menigte van ongeveer vijftig mensen, waarbij hij genoeg munten verzamelde om brandstof te betalen, terwijl hij zijn liedjes, instrumenten en uitvoeringen voortdurend verfijnde.

Juzzie trad al op voor zowel een internationaal als nationaal publiek, tijdens het Byron Bay Blues Festival en het Edinburgh Fringe Festival, “waarbij hij zijn rauwe, warme zang deelde met een simpele boodschap van liefdevol leven…”.

Juzzie debuteerde in 2002 in eigen beheer als Juzzie Smith the Harmonicaman met ‘Blow’n Away’ (Franco Raggott: gitaar, Rohan Sherlock: bas & Pete Wilkins: drums), ‘Happy Daze’ (2006) was zijn tweede soloalbum en werd een topper, ‘Good Vibes’ (2007) zijn derde. Op zijn discografie (en website) staan vanaf 2010 ondertussen nog vier albums (in de super aanbieding): zijn nieuwste release ‘Juzzie Smith Live’, zijn topper ‘Rise and Shine’ (2015), zijn eerste livealbum opgenomen in Mount Tamborine, ‘Live @ Zamia Theatre’ (2012) en ‘Taking Time Out’ (2010). Totaal 53 nummers, nu voor slechts $40…

“Sit back, relax and enjoy…”

Het nieuwe live-album van Juzzie Smith bevat 17 nummers (enkele vind je uiteraard terug op zijn éérste livealbum en de andere albums) die zijn vastgelegd tijdens drie intieme zaalshows. De geluidskwaliteit en sfeer in deze opnames laten je horen hoe Juzzie na verloop van tijd alleen maar muzikaler en beter wordt. Op het album is ook Juzzie's zoon Rumi op Ukelele te horen op twee nummers. Leun achterover, ontspan en geniet…

Met “The Keys”, een nummer uit zijn ‘Taking Time Out’ 2010-album, opent Juzzie’s nieuwe livealbum. Met in de intro veel slide gitaar en harmonica startte het feest die avond. “Rise & Shine” is de titelsong van zijn 2015-album en “Little Melody” nog een pareltje uit hetzelfde album, dat hij met ons wil delen. “Beautiful Feeling” en “Love Won’t Run Out” zijn nog niet eerder uitgebracht nummers. Op het eerste opent Juzzie goedgezind, al fluitend en genietend van spelende kinderen, op het tweede klinkt hij wat praktiserend. Zijn zoon Rumi speelt ukelele op twee nummers. Het eerste is de aanstekelige, speelse instrumental “Redcliffe”. “Simple Road” is een broeierig nummer, de traditional “Waltzing Matilda” is zowat onherkenbaar, maar vernieuwend en “Superheroes” (2015) door de boodschap hoopvol. Een tweede keer (en al in de intro) is Rumi te horen op “Caloundra”. Knap is hier het samenspel met de harmonica. Met “Gentle Ways” gaan we opnieuw tien jaar terug en de meezinger van de avond -het nummer dat Juzzie zijn kinderen leerde- is zeker “La La”. Het kortste, maar zeker niet het minste nummer van de set, “Keep Life Simple” is ook een nummer uit zijn laatste 2015-album, ‘Rise & Shine’. Hoe daarna beter afsluiten dan met het nummer “One Man Band”? Het is een bluesy nummer in JJ Cale stijl, dat stapsgewijze wordt opgebouwd rond de leden -lees, de instrumenten- van zijn one-man band. Juzzie neemt ons, reflecterend en met de nodige humor, mee terug in de tijd. Hierbij laat hij ons telkens horen, wat voor een begaafd muzikant hij is.

‘Juzzie Smith Live’ is een geweldige kennismaking met een unieke one-man band. Dit is meer dan een uur lang “Soulfood” voor de moderne wereld, geserveerd door de erg getalenteerde Aussie man, Juzzie Smith…

“ ‘Juzzie Smith Live’ is a great introduction to a unique one-man band. This is (for over an hour) “Soul Food” for the modern world, served by the extremely talented Aussie man, Juzzie Smith… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: JUZZIE SMITH
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list: 01. The Keys – 02. Rise & Shine – 03. Little Melody – 04. Beautiful Feeling – 05. Love Won’t Run Out – 06. Redcliffe – 07. Simple Road – 08 Waltzing Matilda [traditional] – 09. Superheroes – 10. Caloundra – 11. The Line – 12. Gentle Ways – 13. Be Love – 14. Jamming – 15. La La – 16. Keep Life Simple – 17. One Man Band / Words/music © 2020 by: Juzzie Smith | Album line-up: Juzzie Smith: vocs, guitars, harmonica, stompbox… & Rumi Smith: ukulele (6,10)

Discography JUZZIE SMITH: Live [2020] | Rise & Shine [2015] | Live @ the Zamia Theatre [2012] | Taking Time Out [2010] | Good Vibes [2007] | Press Play & Blow Away (67 Harmonica Lessons) [2007] |             Happy Daze [2006] | Blow’n Away, by Juzie Smith the Harmonica Man [2002] |

 

Artiest info
Website  
 

video