JOHN NÉMETH – STRONGER THAN STRONG

 

 “ Another fine benchmark in the tireless working blues man's career… “

John Németh sleet aanvang jaren ’90 zijn jeugd in Boise in het Noord-Westen van de VS, in de slijkerige aardappelvelden van de Gem State, ook vaak Potato State genoemd. Het gebied dat sinds 1890 Idaho heet, werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen als de Nez Percé. In de staat bevinden zich nu nog enkele grote reservaten. Schrijver Ernest Hemingway (1899-1961) pleegde zelfmoord in Ketchum in Idaho. Waar John Németh eerst nog aangetrokken werd door de harde hiphopgeluiden en rockbands van de dag, was het via Tom Moore, een vriend dat hij bluesgitarist Buddy Guy en zijn Delmark debuutalbum ‘Hoodoo Man Blues’ (1965) leerde kennen. Guy nam het album op met de Chicago bluesband van blueszanger en mondharmonicaspeler Junior Wells. Met Moore richtte Németh Fat John & the 3 Slims op.

In 2000 werkte Németh samen met Junior Watson en was hij daarnaast ook frontman van zijn eigen band, The Jacks. Met hen bracht hij in 2002 in eigen beheer het album ‘The Jack of Harps’ uit. Németh’s solodebuut ‘Come and Get It’ volgde in 2004. In hetzelfde jaar verhuisde Németh naar Oakland, Californië. In 2005 en 2006 verving hij tijdelijk Sam Myers in Anson Funderburgh’s begeleidingsband. In 2006 tekende Németh een platencontract bij Blind Pig Records. ‘Magic Touch’, opgenomen met Funderburgh als producer en met Jr. Watson als gastmuzikant op verschillende nummers, verscheen in 2007. Voor het album werd genomineerd voor een Blues Music Award in de categorie “Best New Artist Debut”. Németh verscheen ook op Elvin Bishop's’ album ‘The Blues Roll and On’ (2008), dat voor een Grammy Award werd genomineerd in de categorie “Best Traditional Blues Album”. In 2010 volgde als opvolger van ‘Love Me Tonight’ (2009), ‘Name the Day!’, in februari 2012 ‘Blues Live’, een album dat werd opgenomen op drie locaties in de San Francisco Bay Area. Het bevatte gitaarbijdragen van Kid Andersen. ‘Soul Live’ verscheen in september 2012.

Als muzikant, zanger, songwriter en mondharmonicaspeler (Hohner fanaat) blijft John Németh erg actief. Met ‘Stronger Than Strong’ -zijn debuut bij Nola Blue Records- brengt hij al zijn tiende album met twaalf nummers (waarvan tien originele composities), geproduceerd door Németh en opgenomen bij Electraphonic Recording in Memphis uit. De nummers nam hij op met een “jonge” band, die hem op de juiste wijze wist te inspireren. “Ik voelde de behoefte om me los te maken nadat ik opstond uit een verlammende blessure en worstelde om positief te blijven in deze moeilijke tijden…”, aldus Németh. Jon Hay, een 19-jarig gitaar fenomeen uit Philadelphia, werd gebackt door een ritmesectie die bestond uit drummer Danny Banks en bassist Matthew Wilson. Met hen stond ook Adam Hill (tamboerijn) in de studio.

Met “Come and Take It” opent Németh erg dynamisch met een portie two-beat Hill country blues. Met veel nadruk op ritme, stevige gitaarriffs, weinig akkoordwisselingen, onconventionele songstructuren en zware nadruk op de "groove", hypnotiseert hij de luisteraar. Op “Fountain of a Man”, een nummer met duidelijke Fat Possum invloeden, mag drummer Danny Banks schitteren. Van Németh weten we dat hij de geschiedenis van de R&B kent. “Sometimes”, de B-kant van een oud nummer van Herman “Little” Junior Parker (1932-1971), herwerkt hij in een swampy poppy song met veel gitaar tremelo. In de boogie “Throw Me in the Water” smeekt hij om genade en de shuffle “Chain Breaker” (van Matthew Wilson en Jaki Taylor) is Chicago blues met Németh en Hay op harmonica en gitaar, in de rol van Howlin’ Wolf en Hubert Sumlin. Na de subtiele basintro van Matthew Wilson brengt Németh ons in “Bars” in de juiste sfeer, om de toestand van de wereld vandaag de dag te kunnen evalueren. Zijn preek gaat verder in het gospelachtige “I Can See Your Love Light Shine” en het erg dansbare “Deprivin’ a Love”. Meesterlijk is hij dan als zanger en mondharmonicaspeler op “Work for Love”. Een andere R&B legende is Jesse Belvin (1932-1960). Van hem brengt Németh (met Wilson op bas én gitaar) als een soort van hulde aan de veel te vroeg gestorven zanger, pianist en songwriter, “Guess Who”. Op een ander mooi staaltje klassieke R&B “She’s My Punisher” is Németh de sfeermaker en “Sweep the Shack”, waarmee hij het album afsluit, is nog wat extra “feel good” boogaloo.

‘Stronger Than Stronger’ is opnieuw een mooie toevoeging aan de carrière van de onvermoeibare werkende bluesman. Het is opnieuw een staaltje van de kwaliteiten van de onvermoeibare en hard werkende bluesman John Németh. Hij is niet alleen een goede muziekkkenner maar weet ook hoe hij moet zingen en meesterlijk op de harp blazen moet.

“ ‘Stronger Than Stronger’ is yet another example of the qualities of the tireless and hard-working bluesman John Németh. He’s not only a good music connoisseur, but also knows how to sing and play the harp masterfully… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: JOHN NÉMETH
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list: 01. Come and Take It – 02. Fountain of a Man – 03. Sometimes – 04  Throw Me in the Water – 05. Chain Breaker [w/Matthew Wilson, Jaki Taylor] – 06. Bars – 07. I Can See Your Love Light Shine - 08.  Deprivin’ a Love – 09. Work For Love – 10. Guess Who [J & J Belvin] – 11. She’s My Punisher – 12. Sweep the Shack / All songs written by: John Németh, or as [noted: 3,10] © 2020 - Produced by: John Németh | Album credits: John Németh: vocs, harmonica / Danny Banks: drums, b-vocs / Matthew Wilson: bass, guitar, b-vocs / Jon Hay: guitar, b-vocs / Adam Hill: tambourine

Discography JOHN NÉMETH: Stronger Than Strong [2020] | Feelin' Freaky [2017] | Memphis Grease            [2014] | Blues Live [2012] | Soul Live [2012] | Name the Day! [2010] | Love Me Tonight [2009] | Magic Touch, feat. Jr. Watson [2007] | Come and Get It [2004] | The Jack of Harps, by John Németh & the Jacks [2002] |

Artiest info
Website  
 

Label: Nola Blues Records
info: Blind Raccoon

video