FAVORITE HIPPIES – NORTHERN SKIES ( LP)

Het is intussen alweer zeven jaar geleden dat ik hier voor ‘Rootstime’ een recensie schreef over het debuutalbum “Sidekick Stories” van de in 2010 opgerichte Zweedse alt.countryformatie ‘Favorite Hippies’. In 2015 bracht de formatie rond singer-songwriter Örjan Mäki dan een tweede full-cd op de markt die “Love Is Hard” als titel kreeg. Hij zit trouwens ook in de Scandinavische begeleidingsgroep van de Amerikaanse singer-songwriter Chip Taylor bij diens optredens in het Hoge Noorden.

De derde plaat van deze sterk op ‘Neil Young & Crazy Horse’ lijkende band komt er nu aan. “Northern Skies” telt negen nummers die allemaal door Örjan Mäki werden geschreven. Naast het zangwerk speelt hij zelf gitaar en pedal steelgitaar bij deze songs, terwijl zijn neef Johan Mäki voor additioneel gitaarwerk en backing vocals zorgt, Morgan Korsmoe op basgitaar speelt en Zacharias Ahlvik achter het drumstel plaatsneemt.

De eerste single die uit dit nieuwe album werd getrokken is het op de eerste video te beluisteren nummer “In The Backseat Of A Beat Up Ford Back In Nineteen Seventy Eight” dat ook als eerste track op de plaat staat. Daarna wordt de mondharmonica bovengehaald om op Neil Young-wijze aan de song “Speak Of Peace’ te beginnen, gevolgd door de erg mooie countryballad “Tears In Her Tip Jar” die Örjan Mäki op bijna gelijkaardige nasale wijze zingt als onze favoriete Canadese troubadour. Song nummer vier op deze plaat is een vlotte countryrocksong die “Pick And Strum” heet en vlekkeloos overgaat in alweer een heerlijke bluesy countryballad die vintage ‘Neil Young & Crazy Horse’ is en bijna 7 minuten duurt: “Wolf Hour”.

‘Favorite Hippies’ spiegelt zich ook aan andere alt.country- en ‘Southern Rock’-groepen als ‘Drive-By Truckers’, ‘The Allman Brothers’ en Americana-helden ‘Tom Petty & The Heartbreakers’. Dat blijkt o.a. in de nog volgende songs op “Northern Skies” zoals “Organize” en het lekker swingende honky-tonk-nummer “I Need A Rocker”. Op de tweede video bij deze recensie bieden we u met plezier nog een volgende hoogtepunt uit deze plaat aan met de ballad “Perfect Timing”. Daarna zijn we al aan het einde van dit alweer erg knappe album van deze Zweedse formatie toegekomen via de akoestisch gepresenteerde titeltrack “Northern Skies”.

(valsam)

 

 

10 LP's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: FAVORITE HIPPIES
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

label: Örjan Mäki Music

video