CHRIS SHUTTERS with special guest JIMMY BURNS – GOOD GONE BAD

 

 “ A full collaboration with blues legend Jimmy Burns… “

De 36-jarige Chris Shutters is een begaafd zanger, songwriter en gitarist. Hij werd twee keer (in 2007 & 2017) verkozen als National Blues Champion, in 2010 als beste artiest/songwriter van Chicago en vier 4 keer uitgeroepen tot beste artiest van Toledo. Shutters tourde met drummer Kofi Baker (zoon van Ginger Baker) en met Corky Laing (Mountain). Shutters treedt solo op en met de Chris Shutters Band (CSB). CSB debuteerde in 2009 met ‘A World Apart’.

Chris begon op 13-jarige leeftijd blues te spelen en schreef toen ook zijn eerste nummer. Het duurde niet lang voordat hij in de muziekscène van Toledo werd erkend als een getalenteerde gitarist. Chris Shutters opende al voor nationale acts als Bad Company, Kenny Wayne Shepherd, Johnny Winter, Ted Nugent, Molly Hatchet, Eddie Money, Eddie "The Chief" Clearwater en Frijid Pink.

Chicago Blues- & R&B-artiest en legende Jimmy Burns is er al 76. Jimmy Burns is een elektrische bluesgitarist, zanger en songwriter. Hoewel hij in de Mississippi-delta werd geboren, heeft Burns bijna zijn hele leven in Chicago doorgebracht. Zijn oudere broer, Eddie "Guitar" Burns, was een Detroit-blues muzikant. Jimmy speelde gitaar op het album ‘Snake Eyes’ [2002] van zijn broer Eddie.

Jimmy Burns werd geboren in Dublin, MS. Hij groeide op op de Hilliard Cotton Plantation, waar hij leerde spelen op een gitaar met één en twaalf snaren. Hij was de jongste van elf kinderen. Hij zong in een kerkkoor en hij werd beïnvloed door de blues die hij op straat hoorde. Zijn favoriete blues muzikant was Lightnin 'Hopkins. De vader van Jimmy was een sharecropper (een landbouwer die een deel van de opbrengst kreeg van het land dat hij huurde en bewerkte) die optrad als zanger in medische shows, die door genezers/ sjacheraars opgezet werden. Op 12-jarige leeftijd verhuisde Jimmy Burns met zijn gezin naar Chicago en vier jaar later trad hij toe tot The Medallionaires, die een paar doo-wop nummers opnamen.

Burns nam voornamelijk solo op in de jaren zestig en gaf singles uit voor de Amerikaanse labels Minit, Tip Top en Erica. Hij toerde in de vroege jaren ’70 in de Midwest met zijn begeleidingsgroep de Fantastic Epics en met Jimmy Burns & the Gas Company. Burn's single uit 1972, "I Really Love You" (een collector’s item!) haalde de top 500 singles van Northern soul in 2000. Burns nam na de vroege jaren zeventig een lange pauze om zijn gezin (zes kinderen) groot te brengen en een BBQ-stand te runnen.

Hij trad daarna nog zelden op, tot het begin van de jaren 1990, toen hij vaak speelde in Chicago's Smokedaddy Club. Het was daar dat Bob Koester, de baas van Delmark Records, Burns voor het eerst hoorde optreden en met hem afsprak om op te nemen. ‘Leaving Here Walking’, zijn debuutalbum voor Delmark in 1996, werd geproducet door Scott Dirks en werd door de National Association of Independent Record Distributors bekroond met als “Beste Blues Album” van het jaar. Het ontving ook twee WC Handy Award- nominaties. Burns begon toen ook internationaal te touren. De meer recent gevormde Jimmy Burns Band omvat Anthony Palmer (gitaar), EG McDaniel (bas) en James Carter (drums).

Bij Third Street Cigar Records debuteerde Chris Shutters eind 2019 met het album ‘Good Gone Bad’. Special Guest Jimmy Burns werkte aan het album mee als singer-songwriter en gitarist. Het werd een album met verschillende blues stijlen, een gitaar album dat twee verschillende generaties bij elkaar brengt.

Het werd een set van tien nummers, waarvan Schutters er zeven schreef en Burns drie. De rockende opener “Good Gone Bad” (waarbij hij begeleid wordt door de piano van Rick Warner van Rare Earth)is de eerste compositie van Schutters. Hij doet hier de zang samen met Burns, die op alle nummers te horen is. Van Burns is “Stop the Train” (nu met Warner op orgel), een nummer in zijn kenmerkende Mississippi-stijl, de soul blues “Miss Annie Lou” en het vintage Chicago geïnspireerde inspireerde “No Consideration”.

Shutters zingt op het veelzeggende “Can’t Play the Blues Like B.B.” en deelt zijn liefde voor de Texas’ sound met ons op “Unwind” die verandert in Philly soul in het refrein. De geest van Jimi is aanwezig in de pulserende blues rocker “Living in a Dream”. Hij schreef “Poor Boy Blue” speciaal voor Burns, die in het nummer de lead zingt, terwijl Shutters akoestische gitaar speelt. Schutters beschikt over een prima band, met Art Bishop op sax en Tony Shutters op mondharmonica. Tony is te horen op o.a. “Keep You Satisfied”. In de afsluiter “The Book of Life” is de multi-instrumentalist Chris even te horen op fluit.

Op ‘Good Gone Bad’ ontmoeten twee bluesgitaristen van twee verschillende generaties elkaar. Het resultaat is een album met verschillende blues stijlen, waarbij het geweldig om te horen is, hoe Chris Shutters en veteraan Jimmy Burns elkaar onderweg vinden.

“ On ‘Good Gone Bad’ two blues guitar players of two different generations meet. The result is an album with a range of blues styles. It’s great to hear how Chris Shutters and veteran Jimmy Burns find each other on the way… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
:CHRIS SHUTTERS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Album track list:
01. Good Gone Bad - 02. Stop the Train - 03. Can’t Play the Blues Like B.B. - 04. Miss Annie Lou - 05. Unwind - 06. Poor Boy Blue - 07. Living in a Dream - 08. Keep You Satisfied - 09. No Consideration - 10. The Book of Life / Words/music © 2019 by: Chris Shutters (1,3,5-8,10) & Jimmy Burns (2,4,9) - Produced by: Chris Shutters

Album line-up:
Chris Shutters: vocs (1,3,5,7,8,10), guitars, lead (2,3), acoustic (6), bass (6), drums (8), flute (10) / Jimmy Burns: vocs (1,2,4,6,9), guitars, b-vocs (3,5,8) / Bass: Byron Harris Jr. (1,3,6-8,10), Frank May (2,4,5,9) / Drums: Byron Harris Jr. (1,5,8,10), Danny Jahns (2,4,9) / Piano: Rick Warner (1), Organ: Mike Huffman (8) – Rick Warner (9) / Harmonica: Tony Schutters (1-4,8,9) / Sax: Art Bishop (3-5)

Discography Chris Shutters (Band*):
Good Gone Bad, with Special Guest Jimmy Burns [2020 | *A World Apart [2009] || Jimmy Burns: It Ain't Right (Delmark) [2015] | Stuck In The Middle (Velrone) [2011] | Live at B.L.U.E.S. (Delmark) [2007] | Back to the Delta (Delmark) [2003] | Night Time Again (Delmark) [1999] | Leaving Here Walking (Delmark / P-Vine) [1996] ||

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Third Street Cigar Records

video