MISSY SIPPY ALL STARS - VOL. 1 (various artists)

 

 “ Don’t miss out on the Missy Sippy blues sound!... “

Als je het over Gent de hoofdstad van Oost-Vlaanderen hebt, de tweede grootste stad van Vlaanderen en België, dan kunnen het Van Eyck-jaar, de lage-emissiezone, cultuur en erfgoed items zijn om je in te verdiepen voor je de stad wil gaan bezoeken en persoonlijk beleven. “Gent, te veel voor één nacht”, zeker als het om Cultuur gaat. Naast Kunst in de meest brede zin, maakt muziek hier zeker een deel vanuit. Als je het over de muziek scene van Gent hebt en, zoals wij graag, over de Blues en Roots scene, dan moet je al enkele jaren om niet onnodig af te gaan, ontegensprekelijk de Missy Sippy Blues & Roots Club op #16 aan Klein Turkije vermelden.

“Op 6 maart 2015, bijna 5 jaar geleden, knalde Missy Sippy van start met een feest van jewelste om daarna de voet niet meer van het gaspedaal te halen. De maandelijkse blues jams, local heroes concerten, clubconcerten met internationale kleppers, lindyhopavonden, burleske shows en een heus festival tijdens de Gentse Feesten, zorgen voor een constante stroom aan kwaliteitsvolle avonden en de noodzakelijke frisse wind die blues- en rootsmuziek uit de vergeethoek haalt en opnieuw sexy maakt bij jonge generaties. Sindsdien is Missy Sippy de plaats bij uitstek waar muzikanten met een hart voor blues en roots elkaar ontmoeten, samen jammen, bandjes vormen en een persoonlijke én artistieke ontwikkeling doormaken.

Toen Gentse blues muzikanten Tiny Legs Tim en Guy Verlinde 10 jaar geleden door een gemeenschappelijke vriend aan elkaar werden voorgesteld, kon geen van beiden vermoeden, dat dit de spreekwoordelijke oerknal zou blijken waaruit de levendige Gentse Blues & Roots scene met als thuisbasis Missy Sippy- zou ontstaan. De eerste jaren van deze evolutie en de cruciale ontmoetingen -niet in het minst die met zaakvoerders Marie Follebout en Jelle de Boevé- die hebben geleid tot de eerste echte bluesclub in Gent, zijn op sublieme wijze gedocumenteerd in de film ‘Going Down To Missy Sippy’ (Een productie van Dominique Willaert, 2020)...”.

Tim De Graeve (dit jaar 42) is in de nationale blues/roots scene al jaren solo, als duo of kwartet en met band, bekend als muzikaal “buitenbeentje(s)” Tiny Legs Tim, de “contemporary blues artist”, zoals hij zich omschrijft op zijn Facebook. Zijn pijnlijke levensverhaal kent iedereen ondertussen en, dat hij letterlijk een kleine doorbijter is werd de laatste jaren nog meer duidelijk waar hij o.a. de Missy Sippy Blues Sessions hielp opstarten en met Triple T (met Shakedown Tim & Thomas Toussaint) op het podium stond. Ik ontmoette hem persoonlijk zo’n vijf jaar geleden voor het eerst in de AB in Brussel, waar hij zijn 3de studioalbum ‘Stepping Up’ [2015] toen kwam voorstellen. Het werd een interview dat ik niet zal vergeten, want ik stond er toen met lege handen omdat ik mijn voorbereiding thuis vergeten was. In de voorbije jaren zat TLT niet stil, bracht in 2017 twee nieuwe albums uit (‘Melodium Rag’ & ‘Live at Sint-Jacobs’), trok hij rond in Amerika, bezocht New Orléans en kwam terug met voldoende ideeën voor wat nieuws, waarmee hij opnieuw zijn spectrum wou “verbreden” en dat ook moest passen in zijn denkwereld, waarin alles principieel “eenvoudig” moet zijn. Dat “”nieuws heette ‘Elswhere Bound’ en werd in 2019 uitgebracht.

Guy Verlinde (bijna 44) is als blues muzikant voornamelijk bekend als soloartiest en als bandleider van The Mighty Gators en The Houserockers. Guy ontdekt de blues op zijn zestiende en richt op zeventienjarige leeftijd zijn eerste band Smokin' Chillums op. Na de split in 2000, startte hij met Mo' Rice. In 2008 richt hij Lightnin' Guy & The Mighty Gators op en in 2009 tekent hij een platencontract bij Parsifal in Brugge. In 2011 tekent hij als enige Belgische blues act bij het Franse platenlabel Dixiefrog Records en wint hij de Belgian Blues Challenge. In 2015 verschijnt, voortaan onder eigen naam, ‘Better Days Ahead’. 2018 is een sleutel jaar: 20 jaar “on the road” en het 10-jarig bestaan van The Mighty Gators, incl. het uitbrengen van album ‘X’. Op 20 december 2018 spelen Guy Verlinde & The Mighty Gators hun laatste show in de Ancienne Belgique. In mei 2019 verschijnt het persoonlijk, intimistisch akoestisch album ‘All Is Forgiven’, dat hij samen opnam met een schare topmuzikanten zoals Nils De Caster, Kathleen Vandenhoudt, Richard van Bergen, Olivier Vander Bauwede en René Stock. Het album is prachtig vormgegeven door illustratrice Sainabou Van Raemdonck. Naast educatieve muziekvoorstellingen in scholen, staat hij samen met zijn Blues Brother Tiny Legs Tim aan de wieg van de Gentse Blues scene. Maar dat vertelden we al.

Vorige winter trok Tiny Legs Tim met een 20-tal van de Missy Sippy huismuzikanten de studio in om na 5 jaar Missy Sippy, ‘MISSY SIPPY ALL STARS VOL. I’ op te nemen. “Het album vat de rijkdom aan jong talent, diversiteit en collegialiteit van de Gentse blues scene uitstekend samen”. Hoe ze te werk gingen kan je zelf op de booklet lezen. “De opnames werden opgevat volgens het principe van de blues jams: 2 vaste ritmesecties werden gecombineerd met alternerende bezettingen. Om de spontaniteit te garanderen, werd alles live ingespeeld en op band opgenomen met analoge apparatuur. Tot zover de bijgevoegde album info.

Acht blues klassiekers (inclusief twee traditionals) en vier originals staan er op de tracklist vermeld. De klassiekers dwingen met “grote” namen als Son House, Etta James en Willie Dixon respect af bij de uitvoerders gezien de keuze en, wekken met namen als de Piedmont muzikant Buddy Moss (1914-1984), Billy Foster/Ellington Jordon en de nog levende JD McPherson zeker de nodige interesse op.

De opener, Son House’s low-down blues “Don’t You Mind People Grinning in Your Face” met ritmesectie #1: bassist Mattias Geernaert en drummer Bernd Coene, zorgt meteen al voor een verrassing. Hier zijn het verder Simon Raman (gitaar, zang), Matt T Mahony (gitaar) & Matis Cooreman (harmonica) die voor deze swingende escapade zorgen. Met dezelfde ritmesectie brengt Naomi Sijmons (zang), gebackt door Mira de Schepper, Janne Blommaert & Fedia Holail Mohamed en, Toon Vlerick & Matt T Mahony op gitaar, meesterlijk Etta James’ jazzy shuffle “Something’s Got a Hold On Me”. Op “I’d Rather Go Blind” wisselt Naomi met Fedia, die zorgt voor behoorlijk wat kippenvel op deze klassieker, die maar zelden zo knap vertolkt wordt. Daarna doet Matt T Mahony erg knap Willie Dixon’s “Little Red Rooster” samen met Olivier Vander Bauwde op harmonica. Het lijstje is hier volledig met “Have You Ever Had a Feeling” en “Gotta Quit” resp. van Toon Vlerick en Vincent Slegers. Het eerste nummer is een slow blues, waarvoor Tiny Legs Tim de gitaar omhangt en het tweede een gospel, waarmee de jonge garde ook indruk maakt.

Ritmesectie #2 bestaat uit bassist Karel Algoed en drummer Fredrik Van den Berghe. Zij doen het aanstekelig op JD McPherson’s “Abigal Blue” samen met Lajos Tauber (zang, gitaar), Tom Eylenbosch (piano) & Matis Cooreman (harmonica). Op Buddy Moss’ “Lawdy Mann” leiden Matis Cooreman (zang, harmonica) en Kasper Van de Ponsele (gitaar) een ontspoorde Tom Eylenbosch (piano) uitstekend in goede banen. “Ride Through the Rain” en “Cold Turkey” zijn nummers van Olivier Vander Bauwede en Tim De Graeve. Het eerste swingt en Tim’s nummer, dat hij zelf zingt, is een blues shuffle die hij verder brengt met Toon Vlerick (gitaar) en Olivier Vander Bauwede (harmonica). De eerste traditional “Poor Boy” wordt gezongen door Leander Vandereecken. Hij wordt op gitaar begeleid door Lajos Tauber, op piano door Tom Eylenbosch en op harmonica door Matis Cooreman. De afsluiter, “I Shall Not Be Moved”, de tweede traditional wordt sober gedaan door Guy Verlinde (zang, gitaar) en Olivier Vander Bauwede (harmonica).

“Het resultaat, ‘Missy Sippy All Stars Vol. 1’, is een veelkleurig album dat de essentie van “samen muziek maken” weet te vatten op 12 tracks, een staalkaart van de kwaliteit en diversiteit die duidelijk maakt waarom Missy Sippy vandaag het epicentrum is van de Belgische blues- en rootsmuziek…”.

Wij beamen dit voluit en kijken uit naar de volgende volumes en concerten in misschien wel de beste blues club van muzikaal Vlaanderen, de Missy Sippy in Gent!

Eric Schuurmans

Release: 06/03/2020

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: MISSY SIPPY ALL STARS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

10 jaar GENTSE BLUES SCENE, 5 jaar MISSY SIPPY:
Vrijdag 06/03/2020 @ MISSY SIPPY Blues & Roots Club, GENT: ALBUM RELEASE CONCERT

Album track list / Album line-up:
01. Don’t You Mind People Grinning in Your Face [Son House]: Guitar & vocs: Simon Raman, Guitar: Matt T Mahony, Harmonica: Matis Cooreman, Bass: Mattias Geernaert, Drums: Bernd Coene - 02. Abigail Blue [JD McPherson]: Guitar & vocs: Lajos Tauber, Piano: Tom Eylenbosch, Harmonica: MatisCooreman, Double Bass: Karel Algoed, Drums: Frederik Van den Berghe - 03. Ride Through the Rain [O. Vander Bauwede]: Vocs & harmonica: Olivier Vander Bauwede, Guitar & bvs: Toon Vlerick, Double bass: Karel Algoed, Drums: Frederik Van den Berghe - 04. Something Got a Hold On Me [E. James, L. Kirkland, P. Woods]: Vocs: Naomi Sijmons, Bvs: Mira de Schepper, Janne Blommaert & Fedia Holail Mohamed, Guitars: Toon Vlerick & Matt T Mahony, Bass: Mattias Geernaert, Drums: Bernd Coene - 05. Have You Ever Had a Feeling [T. Vlerick]: Guitar& vocs: Toon Vlerick, Guitar: Tiny Legs Tim, Bass: Mattias Geernaert, Drums: Bernd Coene - 06. Gotta Quit [V. Slegers]: Guitar & vocs: Vincent Slegers, Harmonica: Olivier Vander Bauwede, Drums: Bernd Coene - 07. I’d Rather Go Blind [E. Jordan, B. Foster]: Vocs: Fedia Holail Mohamed, Bvs: Janne Blommaert, Mira de Schepper & Naomi Sijmons, Guitars: Toon Vlerick & Matt T Mahony, Bass: Mattias Geernaert, Drums: Bernd Coene - 08. Little Red Rooster [Willie Dixon]: Guitar & vocs: Matt T Mahony, Harmonica: Olivier Vander Bauwede, Bass: Mattias Geernaert, Drums: Bernd Coene - 09. Lawdy Mama [B. Moss]: Vocs & harmonica: Matis Cooreman, Guitar: Kasper Van de Ponsele, Piano: Tom Eylenbosch, Double bass: Karel Algoed, Drums: Frederik Van den Berghe - 10. Cold Turkey [T. De Graeve]: Vocs & guitar: Tiny Legs Tim, Guitar: Toon Vlerick, Harmonica: Olivier Vander Bauwede, Double Bass: Karel Algoed, Drums: Frederik Van den Berghe - 11. Poor Boy [traditional]: Guitar & vocs: Leander Vandereecken, Guitar: Lajos Tauber, Piano: Tom Eylenbosch, Harmonica: Matis Cooreman, Double bass: Karel Algoed, Drums Frederik Van den Berghe - 12. I Shall Not Be Moved [traditional]: Guitar & vocs: Guy Verlinde, Harmonica: Olivier Vander Bauwede / Words/music © 2020 by: as [noted] - Produced by: Tiny Legs Tim & Missy Sippy
All Stars Vol.1 [2020] |

 

Artiest info
Website  
 

Label: Sing My Title

distr.: NEWS

video