MIKE ROSS – THE CLOVIS LIMIT PT. 2

 

 “Inspired by the Clovis Theory of early American migration…“

“De “Clovis First” was de overheersende hypothese onder archeologen in de tweede helft van de 20e eeuw, die stelt dat er géén mensen in Amerika bestonden vóór Clovis (13.000 jaar geleden) en, dat de afzonderlijke Clovis-lytische technologie de moedertechnologie is van alle andere soorten stenen artefacten die later in de Nieuwe Wereld voorkomen…”

Mike Ross is géén archeoloog, maar een kunstenaar, multi-instrumentalist en zanger. Hij is bij rockfans bekend als een van drie gitaristen/frontmannen van de krachtpatserband RHR, genoemd naar de frontmannen Troy Redfern, Jack J Hutchinson en Mike Ross. Door het beste van Southern rock, Americana en Blues te mixen is RHR ook sterk geworden in de jambandscene en bracht in 2018 hun debuutalbum 'Mahogany Drift' met veel bijval uit.

“A collection of songs made from piss, vinegar and tiny bits of stars…"

Mike doet ook al enkele jaren solo zijn ding en bracht in 2014 zijn solodebuut 'Spindrift' uit, in 2018 het pittige, aanstekelijke 'Jenny's Place' en in 2019, zijn in Nashville opgenomen 'The Clovis Limit Pt.1', een "61 minuten durende verzameling van tien nieuwe nummers gemaakt van pis, azijn en kleine stukjes sterren…". Op zijn vervolgalbum 'The Clovis Limit Pt. 2' wordt het Clovis Limit-avontuur vervolgd. Mike Ross is ook hier opnieuw de man, waarop je kunt vertrouwen om fuzz-geladen Heavy Blues en krachtige Rock tevoorschijn te toveren, zijn gitaar te laten zweven en zingen en op 10 tracks slimme teksten af ​​te leveren.

In “Transitions”, waarmee het album opent, maken we kennis met Ross die met zijn zang en een reeks wendingen erin slaagt ons meteen wakker te houden. Na de intro met geluiden uit de ruimte, gaat “Thanks a Lot” over in stevige blues/rock (bijna punkrock) waarin Ross zonder adempauzes brult. De tweede single van de release “None of Your Business” -het nummer staat met één voet in de blues en met de andere naast Frank Zappa- was meteen raak en haalde de playlist van het Planet Rock magazine gedurende vier weken. Als de laatste noten van het nummer weggeëbd zijn, komt de er rust met “The Only Place You Ever Take Me is Down”. In “Hammer” (van Paul Dent!) en “Tell Jerry” valt de sterke, boeiende zang van Mike op. De solo in het midden en in de bombastische outro in “Hammer” zijn hier ook het vermelden waard. Over “The Loser” (de éérste promo single) hangt een geweldige Humble Pie-achtige sfeer en etaleert Mike als gitarist, zanger, bassist, pianist én percussionist! “Don’t Say a Worth” -het meest uitgesponnen jamnummer van de track- werd door het Classic Rock magazine in oktober geselecteerd als “Tracks of the Week”. De tweede instrumental “Leviathan” is de Southern rock track -met “Jessica”-trekjes- à la lettre en, een van de meest groovende tracks is ongetwijfeld “Unforgiven”. Met de veelzeggende aanstekelige rockende afsluiter “Shoot You If You Run” eindigt, nadat de sferische geluiden zijn weggedeind in de achtergrond, het tweede deel van ‘The Clovis Limit’.

“Hidden” is de bonustrack, een andere versie van "Unforgiven Ramport Transition)". Het nummer staat niet op de tracklijst van de cd. Het is meer synthetisch en minder gitaargericht dan de eerste versie. De eerste is Southern de laatste is veel meer Prog Rock, Yes-achtig, met mooie harmoniezang.

Volgen Mike Ross zelf is, vergeleken met de vorige releases -en je moet ze daarvoor uiteraard gehoord hebben- op "meer van alles. Meer zang, meer gitaren, meer synths en meer percussie…”. ‘The Clovis Limit Pt. 2’ is de perfecte samenvatting van alles waartoe Mike Ross in staat is.

“’The Clovis Limit Pt. 2’ is the perfect summary of everything Mike Ross is capable of…“ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: MIKE ROSS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list: 01. Transistions – 02. Thanks a Lot – 03. None of Your Business – 04. The Only Place You Ever Take Me is Down – 05. Hammer [Paul Dent] – 06. Tell Jerry – 07. The Loser – 08. Leviathan – 09. Unforgiven – 10. Don’t Say a Worth – 11. Shoot You If You Run / Music/Lyrics by: Mike Ross, or as [noted: 4] ℗&© 2020 - Produced by: Mike Ross | Album credits: Mike Ross: lead voc, e- & a- guitar, piano, organ, moog synth, Fender bass, percussion / Darren Lee: drums / Ricky Kinrade: bass / Rob Millis: organ / Stevie Watts: organ

Discography MIKE ROSS: The Clovis Limit Pt. 2 [2020] | The Clovis Limit Pt. 1 [2019] | Jenny's Place [2018] | Spindrift [2014] || w/RHR: Hotel Toledo [2019] | Mahogany Drift [2018] |

 

Artiest info
Website  
 

Label: Taller Records

video