STORM WARNING – DIFFERENT HORIZONS

 

 BOB MOORE (1957-2020)

Storm Warning is de Britse hedendaagse blues/rock band rond frontman, songwriter Stuart Maxwell (zang, harmonica), die jaren kon rekenen op de talenten van gitarist Bob Moore. Perfectionist Moore stierf dit jaar onverwachts tijdens het afwerken van hun laatste album ‘Different Zones’. Moore viel op door zijn bijzondere gitaar techniek die “niet flitsend of snel” was, maar “helder, mooi intonerend” én, “met de juiste combinatie van effecten”. Moore was één van de songwriters van de band, dat het componeren van hun nummers als een groepswerk zag, maar waarbij Moore onopvallend de muzikale leiding nam, met vooral oog voor details, die “kicked you in the guts…”. Storm Warning is de bluesband, die in de loop der jaren door een progressieve benadering van de blues en rock, geëvolueerd is tot het rock-einde van de blues.

“A positive statement about change, a true reflection of who we are…”

‘Different Horizons’ was -na hun oprichting in 2004- hun vijfde studio album en het laatste album met Bob Moore, maar was voor Storm Warning ook “een confrontatie met nieuwe, een gelegenheid om na te denken over wie de band is”. De negen eigen composities werden opgenomen in de MARS studio in Buckinghamshire o.l.v. co-producer Martin Atkinson.

Wat al meteen opvalt na de relaxte opener “Horizons”,is het harmonieuze en de sfeer, die er in de meestal lange nummers hangt. Ondanks de energie die in “Feeling Something” bevat zit, bepalen vooral de gitaardelen en riffs van Moore sterk de opbouw van het nummer. Toetsenist Ian Salisbury is daarna knap aan de beurt -Pink Floyd achterna- in “Stranger”, Maxwell’s harmonica bepaalt mee de groove in de bluesy rocker “Come On In” en na White’s basintro wordt “Tell the Truth” funky. “Call It Midlife” had een rocker kunnen worden, maar Moore’s ongebruikelijke akkoorden wisselingen beslisten hier anders over. Op “Can’t Sleep for Dreaming” hoor je in Moore’s slide de invloed van David (Jon) Gilmour. Moore was een fan van Gilmour’s rustige spel, dat geweldige gitaarlijnen opleverde. De muziek voor “Long Road” is volledig door Bob Moore alleen geschreven als een bluesballade, waarbij je in de keys ook wat van Pink Floyd kan horen. Het rustige “Questions” is een nummer met een een Free-achtige groove, diepgravend en solide, waarin de baslijn -ik noem de medeoprichter van Free bij naam- Andy Fraser-achtig klinkt.

“We promise we shall never give up!...”

Met ‘Different Zones’ van Storm Warning krijg je de kans om alles te weten te komen over het type gitarist die Bob Moore was. Dat dit het einde van de band is, gelooft niemand, eerder het begin van het nieuwe: “facing new horizons” met de belofte van niet te zullen opgeven... ‘Different Zones’, een album voor in moeilijke tijden, waar warmte soms schaars is. 

“’Different Zones’ by Storm Warning is the farewell to guitar master Bob Moore and an album for difficult times, when warmth is sometimes scarce…“ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: STORM WARNING
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list: 01. Horizons – 02. Feeling Something – 03. Stranger – 04. Come On In – 05. Tell the Truth – 06. Call It Midlife – 07. Can’t Sleep for Dreaming – 08. Long Road – 09. Questions / Music/Lyrics by: Storm Warning/Stuwart Maxwell ©&℗ 2020 - Produced by: Storm Warning & Martin Atkinson | Album credits: Stuwart Maxwell: vocs, harmonica / Bob Moore: guitars / Derek White: bass / Russ Chaney: drums / Ian Salisbury: keys

Discography STORM WARNING: Different Horizons [2020] | Take Over [2016] | Strategy [2011] | Something Real [2008] | Guitarmageddon (compilation) [2008] | Breaking Out [2005] |

Artiest info
Website  
 

Label: Lightnin’ Fingers Records

video