RICHVILLE - RICHVILLE

 

 “ Organisch, intuïtief en ongepolijst… “

Richard van Bergen (zang, gitaar) en Jeroen JJ Goossens (drums, percussie) beide Nederlanders, stonden in de studio voor een nieuw project dat de naam ‘Richville’ kreeg. “Organisch, intuïtief en ongepolijst”, dit is in het kort de omschrijving van het album ‘Richville’ (plaatsen in Minnesota en NY) dat deze maand bij Tub Thumper Records uitgebracht werd.

Voor het opfrissen van sommige geheugens. Richard van Bergen (ex JW Roy, The Sunset Travellers) besprak Marcie (1944-2019) hier op Rootstime toen hij zijn debuutalbum ‘Rootbag’ (na het plotse overlijden van bassist Dick Wagensveld) na veel aarzeling in 2014 onder zijn eigen naam uitbracht. Na het overlijden van zijn vriend lag nog voldoende materiaal klaar om uit te brengen, originele songs die Richard samen met zijn vriend Dick en percussionist Jeroen “JJ” Goossens had gespeeld. Het betrof allen songs die Richard had geschreven en die Rootbag al eens Live had gebracht, o.m. op het festival Moulin Blues in Ospel. Zowel Richard als Dick hadden trouwens in de Shiner Twins (Dick Wagensveld: bas - Jack Hustinx: gitaar, zang - Richard van Bergen: gitaar, zang - Jody van Ooijen: drums) al enkele albums opgenomen, die eerder bij het Americana genre aanleunden. Met Rootbag, opgericht in 2010, sloeg het duo, aangevuld met drummer “JJ”, echter de weg in van de rauwe Mississippi Delta Blues met vertakkingen in Louisiana, terwijl B.B. King, Albert King en Jimi Hendrix in de loop van Richard’s muzikale ontwikkeling zijn gitaarstijl beïnvloedden. Verder nog dit detail, Richard begeleidde ooit nog o.m. Malford Milligan, Sugar Ray Rayford en Dede Priest.

In een persmededeling ontvingen we de volgende details: “Waar een CD opname over het algemeen tot in de puntjes wordt voorbereid kozen beiden voor een heel andere aanpak: Vertrouwend op ruim 20 jaar vriendschap, hun liefde voor Rootsmuziek en slechts gewapend met een handvol ruwe schetsen, hooks en grooves werd een studio geboekt. De keuze voor de Tub Thumper studio van Bird Stevens bleek een schot in de roos!  Geïnspireerd door de sound van de analoge vintage apparatuur en Bird’s visie en inbreng ontstonden de songs grotendeels ter plekke door op elkaars spel te reageren. De muziek klinkt zeer spontaan, omdat die gemaakt is door mensen die niet alleen muzikaal maar ook persoonlijk op dezelfde golflengte zitten. Er is bewust gekozen voor een duo benadering van drums en gitaar, waardoor de songs hun specifieke sound en arrangement kregen. Voor de mastering werd er contact gezocht met Martin Pradler in LA, die medeverantwoordelijk was voor het fantastisch klinkende album “The Prodigal Son” van Ry Cooder. Na het maken van een proefmaster van de song “Home” bleek hij zo enthousiast dat hij bereid was in zijn volle agenda tijd vrij te maken om het volledige album te masteren. (“Love the rest of the album. Great vibe and great playing!”)”... Tot zover de mededeling.

‘Richville’ bevat 11 originals “met als rode draad invloeden van Delta Blues, gospel en New Orléans second-line ritmes”. Wij trokken erg benieuwd door Richville. ”Lord Won’t Fail Me” opent het album rauw en met veel slide gitaar, geheel volgens de tradities van de Delta blues. “Set Me Free” lijkt op een gospel, is een kreet die op antwoord wacht. De instrumental “Richville Bound” is waarschijnlijk het meest soulvolle nummer waarbij relaxt wegdromen mag en “Getting’ Real Good in Me” de boogie waardoor je bewegen moet. Heel melodieus en romantisch klinkt “Addicted to You”, “Lord and the Hell” rockt, “Angels Tell You” is New Orléans en “What the World Needs”, een rustige gospelachtige finale, waarna de deur dicht gaat.

“ Richard van Bergen en JJ Goossens leggen op ‘Richville’ opnieuw de essentie van de originele blues muziek vast. Hoe tijdloos dit vandaag de dag nog klinkt wisten ze op hun debuut erg knap en stripped-down te archiveren… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

5/10/2019 @ ‘T OUDE POTHUYS – UTRECHT.NL
12/10/2019 @ TEXELBLUES – DEN BURG.NL
13/10/2019 @ BLUES LIVE! – UNDER THE BRIDGE, ALPHEN a/d RIJN.NL
19/10/2019 @ BLUESNIGHT – THEATER CALYPSO WIJK bij DUURSTEDE.NL
20/10/2019 @ WILHELMINA CAFE – EINDHOVEN.NL

Check voor alle tourdatums de website van de band!

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: RICHVILLE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list:
01. Lord Won’t Fail Me - 02. Set Me Free - 03. Love Yourself - 04. Home - 05. Richville Bound - 06. Getting’ Real Good in Me - 07. Keep on Prayin’ - 08. Addicted to You - 09. Lord and the Hell - 10. Angels Tell You - 11. What the World Needs
Lyrics/music © 2019 by: Richard van Bergen - Produced by: Bird Stevens & Richville

Album line-up:
Richard van Bergen: vocs, guitar, bass / JJ Goossens: drums, percussion & Additional musicians: Gait Klein Kromhof: harmonica / Roel Spanjers: piano & Bird Stevens: percussion

Discography Richville:
Richville [2019] || Richard van Bergen & Rootbag: Walk On In [2017] || Richard van Bergen: Rootbag [2014] | met Shiner Twins: Four Souls, One Heart, feat. Malford Milligan, Glenda Dotson & Sheree Smith  [2011] | Southern Bells [2008] – All in Store [2007] |

Artiest info
   
 

Label: Tub Thumper Records

video