DAN BERN – REGENT STREET

Het op de video te horen liedje “Regent Street” werd al in 2017 live gezongen door de nu 54-jarige Amerikaanse folkrockzanger en songschrijver Dan Bern uit Los Angeles, Californië. Het nummer werd initieel gezongen door ‘The Who’-frontman Roger Daltrey, maar het is nu ook de titeltrack van Dan Bern’s nieuwste album, naast nog tien andere eigen composities van deze artiest. Het album werd geproducet door bassist Jonathan Flaugher en trompettist Jordan Katz die beiden ook op hun instrumenten meespeelden tijdens de opname van de plaat. Daarnaast waren er eveneens een hele reeks andere instrumentalisten die een bijdrage aan één of meerdere songs hebben afgeleverd.

Dan Bern debuteerde in 1996 op plaat met de release van een ep “Dog Boy Van”, gevolgd door zijn eerste full-cd “Dan Bern” in 1997. Sindsdien zijn er zo’n twintigtal platen van deze artiest uitgebracht, waarbij deze “Regent Street” de officiële opvolger is van het album “Adderal Holiday” uit 2016. Enkele van zijn platen werden in het verleden ook van een lovende recensie voorzien door ‘Rootstime’. Het leek nochtans bijna afgelopen met de muzikale carrière van Dan Bern nadat hij in maart 2018 twee vingertoppen heeft verloren na een ongeval met een sneeuwruimer, hetgeen hem meer dan één jaar weerhield om nog op gitaar te kunnen spelen.

De meeste liedjes voor “Regent Street” werden dan maar gecomponeerd op piano, hetgeen hem lichtjes in een andere muzikale richting heeft gestuurd. We krijgen blues-, rock- en folksongs aangeboden op dit album waarbij de sound van ‘The Beatles’ ook nu weer onmiskenbaar aanwezig blijft in een song als “Not Perfect”. De net vermelde piano is prominent aanwezig in meerdere liedjes op “Regent Street” zoals “Ridin On A Train”, “Deregulation” en de nostalgische emo-ballad “One Song”.

Slotsong “Take The Guns Away” is een Tom Petty-achtige compositie waarin Dan Bern het algemene bezit van wapens en de lakse wapenwet in Amerika aanklaagt, wat volgens hem de belangrijkste oorzaak is van al het nodeloze geweld en bloedige schietpartijen in zijn thuisland waar hij nog altijd heel veel van houdt. Ook in het nummer “Teresa Brown” zingt Dan Bern over nodeloos geweld dat dertig jaar geleden werd gepleegd op de gelijknamige tandartsassistente die samen met twee andere jonge vrouwen werd vermoord door Richard Grissom Jr., een crimineel die nadien nooit heeft verteld waar hij zijn slachtoffers heeft laten verdwijnen.

Dit illustreert dat de verhalen die Dan Bern in zijn songs vertelt zowel uit zijn ruime fantasie als uit de dagdagelijkse realiteit en zijn sociaal engagement kunnen stammen. Hij kan daarmee ongetwijfeld nog lang verder gaan en dat zullen we zeker mogen ervaren op zijn toekomstige platen die er nog na dit knappe “Regent Street” zullen gaan verschijnen.

(valsam)

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: DAN BERN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: Kababa Records

video