CHANTAL MCGREGOR – BURY’D ALIVE

 

Chantel McGregor is een Britse singer-songwriter, gitariste die op haar twaalfde al in Bradford jamde met andere muzikanten. Ze studeerde in Leeds heel overtuigend, met meerdere onderscheidingen af aan het College of Music in de afdeling Popular Music. In 2011 debuteerde Chantel met ‘Like No Other’, nadat ze eerder al twee keer gevraagd werd om met Joe Bonamassa, in de UK te touren. Livingstone Brown (Tina Turner, Shakira) was de producer van haar eerste album. In 2014 werd ze tijdens de British Blues Awards opnieuw gekozen als “Guitarist of the Year”. In 2014 begon Chantel, na vier jaar touren, met de voorbereidingen van haar tweede album ‘Lose Control’, een album dat ze in oktober 2015 op haar eigen onafhankelijk label Tis Rock Music uitbracht. Met tien nieuwe songs trok ze in Brixton met opnieuw producer Brown zijn studio in. Livingstone was de bassist op enkele nummers en Keith McPartling drummer. Chantel zong de lead en backing vocals en speelde gitaar. Op viool was er Charlie Brown en op cello Chris Worsey te horen.

Voor haar eerste live album, met het beste uit haar twee studio albums, trok Chantel -met bassist Colin Sutton & drummer Thom Gardner- op 29 maart naar The Apex in Bury St Edmunds, een stad in het graafschap Suffolk in Engeland. De stad is erg oud en heette oorspronkelijk Beodericsworth. In 925 werd de stad omgedoopt tot Saint Edmund’s Bury, ter ere van koning Edmund de Martelaar.

“ There were no overdubs or electronic thrickery, this is how it was on the night… “

Van de elf songs zijn er tien origineel, waarvan drie uit haar debuut en vijf uit haar tweede studio album ‘Lose Control’ [2015]. De opener “Take The Power” is een nummer uit haar tweede studio album, dat ze enkele jaren eerder schreef. Ze herschreef de tekst en de melodie voor de opnames van het studio album omdat ze nooit echt tevreden was over de eerste versie. Het nummer zelf gaat inhoudelijk over religieuze en sociale sekten en het idee van de controle (of verlies van) van een hogere macht of persoon. Muzikaal is de song donker en grungy, met ook hier de nadruk op het verlies van controle. Chantel liet zich inspireren door de muziek uit haar jeugd van Nirvana, Soundgarden en Stone Temple Pilot. Toen Chantel “Killing Time” schreef luisterde ze veel naar rockbands als Royal Blood, Band of Skulls en Black Keys, die allen gebruik maken van heavy rock riffs om hun liedjes te accentueren. Het nummer gaat over een seriemoordenaar. De zware riffs benadrukken de wreedheid van het onderwerp. De inspiratie van “Eternal Dream” was de Amerikaanse singer-songwriter/ gitarist Jeff Buckley (1966-1997). Chantel is altijd een grote Buckley fan geweest en geboeid door zijn muziek en zijn teksten. Het is een nummer met veel dissonantie en falset zang, Chantel’s eerbetoon aan Buckley. Buckley verdronk terwijl hij in de zee zwom. De afsluiter “Walk On Land“ is een vernieuwend nummer. Chantel zoekt graag naar andere dingen, door te experimenteren met verschillende maatsoorten, andere instrumentatie en backing vocals. De geïmproviseerde gitaarsolo aan het einde van de track, is hiervan ook een voorbeeld. Inhoudelijk is het nummer een observatie van hoe leven verder evolueert, terwijl de wereld blijft draaien. De titelsong van haar tweede studio album “Lose Control” belichaamt het concept van het verlies van controle, door middel van het bezit. Je kan dit letterlijke interpreteren, als een song over feesten en jezelf verliezen aan de muziek. Of het spirituele niveau, jezelf verliezen op een metaforisch niveau. In de gitaarriffs en de vervormde zang hoor je deze opwinding.

“Like No Other”, “Caught Out” en “Freefalling” komen uit haar debuutalbum ‘Like No Other’ uit 2011. Het zijn in volgorde de titelsong (een vrij rustig en onschuldig nummer), gevolgd “Caught On” (een pittige blues rocker) en (hier de afsluiter) “Freefalling”. Dit laatste wordt niet door violen ondersteund en, de afsluitende gitaarsolo is ook live van grote klasse. Van de drie nieuwe songs “Inconsolable, “Your Fever” en “April” schreef Jonatha Brooks de tweede. “Inconsolable” begint als een akoestische ballade, in het meer agressieve “Your Fever” komen de angsten bovendrijven en “April” is vrij psychedelisch, met Chantel als gitariste ten volle uit.

Chantel McGregor volgt met haar live album ‘Bury’d Alive’ de ingeslagen weg, die wat van de zuivere blues rock afwijkt en meer naar zuivere rock neigt. Met live versies van songs uit haar studio albums zal ze zeker de fans weten te verleiden. Haar interesses in de Gotische literatuur zijn bekend en zijn ook hier het onderwerp van meerdere nummers. Het is even wennen, maar het is voor nieuwkomers ontdekken en beluisteren waard!

“ Chantel McGregor also follows the path she has taken with her live album ‘Bury'd Alive’, which deviates somewhat from pure blues rock and sometimes tends more towards pure rock... “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: CHANTAL MCGREGOR
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Album track list:
01. Take the Power - 02. Killing Time - 03. Like No Other - 04. Caught Out - 05. Eternal Dream - 06. Lose Control* - 07. Inconsolable - 08. Your Fever - 09. April - 10. Walk On Land - 11. Freefalling / (1,2,5,6,10): from ‘Lose Control’, (3,4,11): from ‘Like No Other’

Words/music © 2019 by: Chantel McGregor & Jon Foulger*, unless where else [noted: 7, by Jonatha Brooke] - Produced by: Wayne Proctor

Album line-up:
Chantel McGregor: vocs, e- & a- guitar / Colin Sutton: bass / Thom Gardner: drums

Discography Chantel McGregor:
Bury’d Alive, the 29th of March in Bury St Edmunds [2019] | Lose Control [2015] | Like No Other [2011] |

Artiest info
Website  
 

Label: Tis Rock Music

video