CUT CAPERS – METROPOLIS

Zangeres Jane Thomas en zangers Eloy Sinser en Mark Pearce (tenorsaxofonist) zorgen voor het vocale werk bij de Britse hip hop- en swingformatie ‘Cut Capers’ uit het bekende Engelse Bristol, ook o.a. de thuishaven van Portishead en Massive Attack. Ze zijn echter met z’n negenen want Tom Taylor (saxofoon en piano), Nick Van Tinteren (gitaren en toetsen), Matt Sunderland (drums), Gareth Bailey (trombone), Elliot Phelps (trompet) en Zak Bedaida (bas) completeren dit pretensemble.

In 2016 lanceerde het in 2011 opgerichte collectief hun debuutalbum “Say What” waarop de groovy en swingende nummers elkaar met rasse schreden opvolgden. Dat is nu alweer het geval met de opvolger voor die eerste plaat. Het nieuwe album heet “Metropolis” en bestaat uit tien nieuwe nummers die allemaal door de bandleden zelf werden gecomponeerd.

De eerste song op deze plaat werd het op de video te beluisteren liedje “Get Movin’ (Feet Don’t Fail Me Now)”. De blazers spelen een vooraanstaande rol bij ‘Cut Capers’, o.a. in de tracks “Elephant”, “Feet Off The Ground” en het op een reggaedeuntje gebrachte “Alright”. Een ander opvallend kenmerk aan deze formatie is dat er nummers in het Engels en in het Spaans worden gebacht. Op ”Metropolis” is het hip hop-nummer “El Viaje” deze keer het enige Spaanstalig gerapte lied.

Dolle pret en door fifties- en sixties-big bands geïnspireerde swingmuziek kenmerken de sound van ‘Cut Capers’ waarin de zangeres en de zangers elkaar met de regelmaat van een klok afwisselen voor de leadzang. Jane Thomas neemt de tracks “Get Movin’”, “Let’s Start Again” en “Feet Off The Ground” voor haar rekening en ze zingt een paar in duetvorm mee met één van de mannen, zoals bijvoorbeeld in “Large Tortoise”, “Wait Just A Minute” en “I Know”. Slotsong “One More Drink” is een ouderwets swingend ragtime-nummer dat er op mikt dat het publiek nog snel een drankje nuttigt vooraleer de groep hun optreden afsluit.

Deze band heeft sinds hun ontstaan al op zowat alle grote festivals in Europa gespeeld en eind mei komen ze eveneens voor twee optredens naar België (ééntje in Gent en ééntje in Luik). Als u een avondje energieke danspret wel kunt smaken, dan durven we een bezoekje aan één van deze volgende optredens warm aanbevelen. Stilzitten is dan wel bij wet verboden, want ‘Cut Capers’ zal er ongetwijfeld alle nummers van dit nieuwe “Metropolis”-album live gaan spelen en daar niet op dansen lijkt ons onmogelijk.

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: CUT CAPERS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

30 mei 2019: Café Afsnis, Gent, BE
31 mei 2019: Le Hangar, Luik, BE

 


 

Artiest info
Website  
 

Label: Freshly Squeezed

video