BOOGIE BEASTS - DEEP

 

 “ Eerlijk, persoonlijk en zonder gefoefel… “

De pré-release party van de Boogie Beasts (10/01/19) in de MOD in Hasselt ligt net twee maanden achter ons, maar alsnog (soms moet je wat langer geduld hebben!) zat deze week hun tweede studio album ‘Deep’ in het stapeltje dat Rootstime me iedere week bezorgt om mijn tijd productief vol te krijgen. Mij niet gelaten, dus hieronder mijn kijk...

Dat Boogie Beasts een Belgische roots band pur sang is, verklaart zich in de line-up van de band. Mathias Dalle (zang, gitaar) & Fabian Benardo (harmonica) zijn afkomstig uit de provincie Luik en Jan Jaspers (zang, gitaar) & Gert Servaes (drums) uit Limburg, wat (sinds 2010) buiten wat intern vreemd gestotter om elkaar soms te verstaan, geen verdere communautaire problemen geeft. Belgischer-dan-Belgisch kan het hier niet als je beseft dat een Luikenaar een Vlaamse en de andere een Italiaanse familienaam draagt.

Eerdere muzikale escapades waren er van genoemden in verschillende formaten aan beide kanten van de taalgrens. De rode draad in het Limburgse deel van de band is Houthalenaar Jan Jaspers. Als we diep in zijn muzikale bio duiken, moeten we teruggaan naar 1999, naar het eerste optreden van High Five Jive tijdens het Swing – Blues for the People festival in Wespelaar. Het festival blijft belangrijk in de muzikale carrière van deze Limburger. Want, wat gebeurt er als Henk van der Sypt (Last Call) en Filip Casteels (El Fish) de handen in mekaar slaan, om uitsluitend covers van blues klassiekers te brengen? Dan worden die klassiekers psychedelische delicatessen en heet de band Dizzy Dimples (Jan Jaspers: zang, gitaar - Filip Casteels: gitaar - Henk Van der Sypt: mondharmonica - Bart Lievens: bas & Gert Servaes: drums). In 2002 staat Jaspers met de Dizzy Dimples opnieuw op Swing. In 2004 verandert de line-up en de nieuwe naam van de band van Jaspers wordt Voodoo Boogie, met twee oudgedienden (Jan Jaspers en Gert Servaes) en met als bassist Rob Vanspauwen en als toetsenman Wouter Haest (piano, Rhodes, Hammond). Het éérste publiek optreden doen ze in Houthalen, tijdens hun “eigen” Blues In Bloom. Op 20/10/2013 speelde Voodoo Boogie in Leuven in de Blauwe Kater hun (voorlopig) laatste show, met nog éénmaal de originele line up. We zien Jan Jaspers samen met Henk Van der Sypt tijdens Swing 2013 nog eens terug als The John Henry Orchestra, een occasioneel side project van beiden, om de bogen niet altijd te gespannen te hebben staan. De cirkel sluit zich (voorlopig) als men in september 2018 aan het recreatiepark De Plas in Houthalen de Blues in Bloom Revival organiseert en waar, naast o.a. Blues Lee, ook eenmalig de originele High Five Jive line-up optreedt. Of is dit ook weer een voorlopig laatste optreden? Wait and see… 

Onze vurige Luikenaars zaten in Stinky Lou & the Goon Mat. In de loop der jaren hebben ze heel wat optredens in binnen- en buitenland gedaan. Groots waren ze telkens op het Kwadendamme Bluesfestival in de “Blues Town” Kwadendamme, in de Nederlandse provincie Zeeland, waar ze al meerdere keren speelden. “The Goon Mat” and “Lord” Benardo stonden ook op het Kwadendamme Bluesfestival in 2004 en 2006 (met Stinky Lou), in 2007 en 2012. The Goon Mat (zang, gitaar) en Lord Benardo (harmonicaspeler) speelden met Stinky Lou hun laatste show op 23/01/2010. In het voorbije jaar brachten beide heren bij het legendarische Voodoo Rhythm Records als duo hun debuutalbum ‘Take Of Your Clothes’ uit. Het is een album met elf originals en met als producer Jim Diamond (The White Stripes, Sonics, The Dirtbombs, The Devils).

Met nog de laatste akkoorden van Voodoo Boogie en Stinky Lou & The Goon Mat in hun hoofde bracht Boogie Beasts in het voorjaar van 2014 hun eerste EP ‘The Game’ uit, met een selectie van vier drassige songs uit hun ouder breed repertoire. Eind 2015 kwam Boogie Beasts’ echte debuut studio album ‘Come and Get Me’ uit. Nummers als “Calling My Name” en “Shake’em”, die tijdens hun optredens vaak gespeeld zijn bij vele fans ondertussen al “bijna” klassiekers.

Hun tweede album ‘Deep’ werd uitgebracht op 11/01/2019 op het Brusselse label Naked. Deze keer sloegen de Beasts voor de opnames van de tien songs, de handen in elkaar met producers Rodrigo Fuentealba Palavicino (Fifty Foot Combo, Manngold, The Sha-La-Lee’s, ex-Novastar, ex-Gabriel Rios,) & Micha Volders (ex-El Guapo Stuntteam, ex-The Sore Losers, Meteor Musik).

‘Deep’ opent met ”Inside” een nummer met een stekelig stuwend ritme, veel slide gitaar en geluiden die lang hangen blijven. ”Emotion” is een rockend nummer en het korte nummer ”Mad” begint met wat wat getokkel, waarbij de MS Delta niet ver weg lijkt. Als Jaspers daarna inzet met de woorden “I’m not Dylan and I’m Not Young. I just want you to hear my song” volgt een monotoon door Servaes opgelegd ritme, en een liefdesverklaring die drijft op hoop en een rauwe en energieke groove. Met “Long Gone” wordt de sfeer daarna door de vervormde ritmische gitaarriffs en Benardo’s verscheurende harplicks, broeierig. “No Good”, gezongen door Jaspers en gespekt met veel slide gitaar, is heel psychedelisch en ”I Don’t Know Why”,een op een oer riff drijvend voodoo spinsel. In ”Trouble” zit wat funk en veel garage rock die door Bernardo’s harmonica aan elkaar gelijmd worden. ”Gonna Be Your Man” is Dalle’s franstalig, in parlando stijl, uitstekend en overtuigend lang betoog om de beste te zijn. Er bljven dan nog twee nummers te gaan. In ”Night Time Hero” kan Bernardo nog eens sterk uithalen en ”In Front of You”, de afsluiter is de laatste lange meeslepende groove.  

Met hun tweede studio album ‘Deep’ blijft het oorspronkelijk eigenzinnige van de Boogie Beasts en de grauwe, hallucinante dreigende sfeer die er altijd in hun sound hangt gegarandeerd. Niet alleen live, maar ook in de studio weten de Boogie Beasts te overtuigen.

Eric Schuurmans

 

10 cd's & 10 singles "Gonna Be Your Man" te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: BOOGIE BEASTS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime -

zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list:
01.”Inside” - 02.”Emotion” - 03.”Mad” - 04.”Long Gone” - 05.”No Good” - 06.”I Don’t Know Why” - 07.”Trouble” - 08.”Gonna Be Your Man” - 09.”Night Time Hero” - 10.”In Front of You” – Written by Boogie Beasts © 2019 – Produced by: Rodrigo Fuentealba Palavicino & Micha Volders

Album line-up: Jan Jaspers: zang, gitaar - Mathias Dalle: zang, gitaar - Fabian Benardo: harmonica - Gert Servaes: drums

Discography BOOGIE BEASTS:
Deep [2019] | Come and Get Me [2015] | The Game (debuut EP) [2014] | 
VOODOO BOOGIE: This Ol’ Storm [2011] | Losing My Cool [2008] | Voodoo Boogie (debuut EP) [2006] |

 

Artiest info
Website  
 

Label: Naked!

video