NICO CHONA & THE FRESHTONES

 

 “ Hop en France pour une partion de blues rock… “

Voor Nico Chona & the Freshtones trekken we de grens over naar Frankrijk. In 2018 stond deze groep uit Lyon al op de affiche van enkele grote festivals zoals het Cahors Blues Festival, het American Tours Festival en het Arca Blues Festival en deelden ze het podium met o.a. Brandon Miller, Lenny Kravitz, Deep Purple, Paul Person en Eric Gales.

Hun titelloos debuutalbum werd vorig jaar opgenomen en verscheen aanvang dit jaar. Gitarist en frontman Nicolas Chona kreeg hierbij de hulp van gitarist Joris Perrin, bassist Dan Nambotin en drummer Niko Gamet. Voor de inspiratie van hun nummers putten ze graag uit de muziek van de jaren ’80. Het resultaat is een gevarieerd album dat zowel folk, akoestische, meer melodieuze en rocknummers bevat. Naast 10 originele nummers werd 1 traditional opgenomen. 

Hoe de motor van de imposante truck op de foto op de hoes draait, hoor je kort op “Wheels Of Obsession”, een blues rocker waar het album mee opent. “Run” wordt door Chona ingeleid met slide gitaar, maar na de intro is het dekking zoeken als de Frestones de teugels laten vieren. Na genoeg aan de zoekknop van de radio gedraaid te hebben zet Chona “Again and Again” akoestisch in en vertelt hij zijn verhaal. Ook op “The Heat” begeleidt hij zich akoestisch, maar zorgt Perrin voor het nodige elektrische weerwerk. In de stijl van ZZ Top gaat het in “Black Sky Man” over de magie van de motorrijder. “Hello” is een psychedelisch nummer met wat voodoo en “The Winning Wind“ een melodieuze ballade. Niemand weet hoeveel er al “Rollin’ And Tumblin’” (“Roll and Tumble Blues”)”, de blues klassieker die in 1929 voor het eerst opgenomen werd door de zanger/gitarist Hambone Willie Newbern, opgenomen of gezongen hebben. Dat de lijst (met namen als o.a. Robert Johnson, Muddy Waters, Chester Burnett aka Howlin’ Wolf, Canned Heat, Fleetwood Mac, Eric Clapton en Bob Dylan) te lang zou zijn om op te noemen, is duidelijk. Ook Nico laat met veel bottleneck slide horen dat hij en zijn Freshtones ook duidelijk fans zijn van dit nummer. “Goldtop Sunday Blues” is back porch blues en “Catalin Crest”, de afsluiter, nog een akoestische balade. Eentje, waar je zeker tijd moet voor maken om rustig naar te lusiteren.

Nico Chona & the Freshtones debuteerden met een gevarieerd blues/rock album waarmee ze ook over de grenzen zullen scoren.

“ Nico Chona & the Freshtones ont fait leurs débuts avec un album varié sans titre, de blues / rock varié avec lequel ils marqueront également au-delà des frontières… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: NICO CHONA & THE FRESHTONES
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list:
01. Wheels Of Obsession - 02. Run - 03. Screen Boy – 04. Again And Again – 05. The Heat – 06. Black Sky Man – 07. Hello – 08. The Winning Wind – 09. Rollin And Tumblin (traditional) – 10. Goldtop Sunday Blues – 11. Catalin Crest
Lyrics/music © 2018 by: N. Chona, unless where else (noted)

Album line-up:

Nicolas Chona: vocs, guitar / Joris Perrin: guitar / Dan Nambotin: bass, double bass / Niko Gamet: drums

Discography Nico Chona & the Freshtones:
Nico Chona & the reshtones [2018] |

 

Artiest info
Website  
 

Label: Electric George Records

video