MUDDY WHAT! – DANCING IN THE HALLS

Dat de groepsnaam ‘Muddy What!’ zijn oorsprong heeft gevonden in de naam van blueslegende Muddy Waters staat voor ons buiten kijf. Het gaat hier echter over een Duitse bluesformatie uit München en omgeving die werd opgericht rond het trio Fabian Spang (zang en gitaar), zijn zus Ina Spang (mandoline) en Michi Lang (bas en drums). Begin vorig jaar zagen we ‘Muddy What!’ voor het eerst opduiken naar aanleiding van de release van hun debuutalbum “Gone From Mississippi” en nu zijn ze er al opnieuw met een opvolger via het album “Dancing In The Halls”.

Naast drie zelfgecomponeerde nummers brengt ‘Muddy What!’ ook twee bluestraditionals met de songs “Rollin’ And Tumblin’” en “Worried Man Blues”. Daarnaast opteerden ze ook voor vier coverversies van enkele van hun favoriete liedjes die ze uit de rijke muziekgeschiedenis hebben geselecteerd. Daarbij hebben ze geen moeite gespaard om er een geheel eigen interpretatie aan te geven, wat we toch als een verdienste willen beschouwen.

De eerste coversong is er één van het nummer “Death Letter” dat in 1965 ook als “Death Letter Blues” gekend was in de originele versie van sixties Delta-blueszanger Son House. Die song werd nadien ook nog gecoverd door o.a. Blind Willie MacTell, Ida Cox, Lead Belly en bluesrockers ‘Grateful Dead’ en ‘The White Stripes’. De tweede gecoverde song is een naar blues bewerkte versie van de bekende rockklassieker “Down By The River” van Neil Young uit zijn tweede soloalbum “Everybody Knows This Is Nowhere” van 1969.

Ook Bob Dylan krijgt op deze plaat een gepast eerbetoon via de coverversie van het nummer “Baby, Stop Crying”, een song uit diens album “Street-Legal” van 1978 met schitterend werk op mandoline door Ina Spang. De laatste cover op het album is er één van het nummer “Change It” van Doyle Bramhall, een song die in 1985 eerst werd uitgebracht door ‘Stevie Ray Vaughan & Double Trouble’ en pas in 1994 door Bramhall zelf werd opgenomen.

We mogen hier echter zeker niet uit het oog verliezen dat ‘Muddy What!’ zelf ook best wel mooie bluesnummers kan schrijven, getuige daarvan o.a. de albumtiteltrack “Dancing In The Halls” die we op de bijgaande video in een live gebrachte versie willen meegeven. Ander eigen werk op deze plaat zijn de nummers “Haven’t Seen You For A While” en “Home Bound Train” waarmee het album waardig wordt afgesloten. Dit is een verrassend mooie plaat van een trio waarvan je hun Duitse oorsprong nergens kan terughoren in de negen songs die hier een plaatsje op het album wisten te veroveren.

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: MUDDY WHAT!
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: Howlin’ Who Records

video