BILL SHANLEY – MIDNIGHT MISSION

 

Wellicht zegt de naam van Bill Shanley u niet direct iets, maar dat u het gitaarwerk van deze Ier uit Dublin al ooit gehoord zult hebben is een vaststaand feit. Hij speelde namelijk in het verleden al mee op platen van o.a. Sinead O’Connor, Eleanor McEvoy, Gilbert O’Sullivan, Mary Black, Paul Brady en ‘Kinks’-frontman Ray Davies.

Tot op de dag van vandaag maakt hij trouwens nog altijd deel uit van de vaste begeleidingsgroep van de Ierse folkzangeres en songschrijfster Mary Black. In 2011 besloot Bill Shanley om een eerste soloalbum uit te brengen onder de titel “Fingerpainting” met elf instrumentale tracks en een knappe versie van de Willie Nelson-song “Blue Eyes Crying In The Rain”.

Hoe virtuoos hij ook mag spelen op elektrische gitaar, van zingen heeft Bill Shanley helemaal geen kaas gegeten. Vandaar waarschijnlijk ook de beslissing om zijn tweede soloplaat “Midnight Mission” ook volledig instrumentaal af te werken. Andere instrumentalisten die aan de opname hebben meegewerkt zijn Rod McVey en Jeff Young op Hammondorgel en Vox Continental-orgel, Rob Malone op basgitaar en Binzer Brennan op drums, naast een blazersduo bestaande uit Carl Geraghty op saxofoon en Steve McDonnell op trompet.

We zien op het cd-hoesje dat er ook twee heel bekende namen een bijdrage aan dit album hebben afgeleverd, met name de Ierse folkzanger en songschrijver Paul Brady die mandoline speelt bij het nummer “Curious About You” en Sir Ray Davies die enkele zinnetjes zingt op “Graceville (I’ll Take You There)”, het enige niet geheel instrumentale nummer op deze plaat.

Alle tien door Bill Shanley zelf gecomponeerde tracks zorgen voor muzikale nostalgie naar de jaren ’50 en ’60 met herinneringen aan het gitaarwerk van o.a. ‘The Ventures’ en ‘The Shadows’. Vooral in de nummers “Portrait”, “Midnight Mission”, “Lucky Strike” en de slow “No. 9” lijkt het gitaarwerk erg sterk op de sound die Hank Marvin, Bruce Welch en ‘The Shadows’ in de jaren ’60 produceerden.

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: BILL SHANLEY
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: Cauldron Music

video