RYAN MCGARVEY - HEAVY HEARTED

 

Blues/Rock gitarist Ryan McGarvey is een ster in de lift. Hij speelde in Chicago op uitnodiging van Eric Clapton op zijn Crossroads Guitar Festival 2010, werd in 2013 door het Guitar Player Magazine genominerd met een Readers Choice Award als "Best New Talent" en is in 2016/2017 uitgeroepen tot de winnaar van 3 European Blues Awards. McGarvey tourt constant internationaal en nam in het voorbije jaar een live en een studio album op. 

In juni 2018 kwam de live-cd ‘Live At Swinghouse’ uit en in november zijn vierde studio album ‘Heavy Hearted’. De opnames waren al eerder gepland, maar gingen door de ziekte en daarna het overlijden van zijn vader vorig jaar,  niet door. ‘Heavy Hearted’ is opgedragen aan zijn vader Patrick McGarvey. De twaalf nummers schreef McGarvey zelf, de opnames gebeurden in de Rio Grande Studio’s in zijn woonplaats Albuquerque en zijn band bestond verder uit bassist Carmine Rojas, drummer Logan Miles Nix en toetsenist Brant Leeper.

“Prelude”, de opener is een kort akoestisch nummer dat een zwoele, dromerige sfeer oproept. In het nummer dat volgt, de blues rocker “Feeling Like I Do”, krijgen we de echte McGarvey te horen. Het orgelspel van Leeper in het middenstuk is erg knap, het gitaarwerk impressionant en McGarvey’s zang geweldig. In het rockende “Right Side Of The Dirt” demonstreert hij met een prachtige solo. Dan is het tijd voor een rustig intermezzo. In de slowblues “I Should Have Known Better” vloeien er tranen en rolt het verdriet en de onmacht uit de boxen. “Break My Heart” knipoogt naar ZZ Top. Halfweg het nummer is er een rustig tussenstukje waarin een tokkelende gitaar en onopvallend orgel de sfeer inkleuren, om daarna in de finale naar een climax te gaan. Het instrumentale nummer “Houston” is een vingervlug country-achtig blues spinsel met mooie intermezzo’s, waarin bassist Carmine Rojas en drummer Logan Miles het tempo aangeven. “Six Feet in the Ground” wordt akoestisch ingeleid waarna deze sterk ritmische folkblues, mooi verder gaat. De ballade “Ain’t Enough Whiskey” is een tweede slowblues, die heel soulful, gevoelig en knap (wat à la Joe Bonamassa) gespeeld wordt. In “A Walk in the Train” zijn het de zware riffs en stevige ritmes die opvallen en zal de wandeling helpen om het verdriet te verwerken. “Surrender” is een volgende blues rocker met een apart einde en “Who Would’ve Thought”, na in de intro een rustig tokkelende gitaar, de laatste slowblues. ‘Heavy Hearted’ eindigt met het akoestisch, instrumentale korte “Conclusion”. De outro is, zoals de intro van het album, ook bezwerend met opnieuw die lome, melancholische sfeer.

‘Heavy Hearted’ van Ryan McGarvey is een erg gevarieerd blues/rock album met geweldig gitaarwerk en prima zang. Een album voor de liefhebbers van de stevigere blues en bluesrock.

“ Ryan McGarvey’s 'Heavy Hearted' is a varied blues / rock album with great guitar work and excellent vocals. An album for lovers of the heavier blues and blues rock… “  - esc for www.rootstime.be

Ryan McGarvey treedt op 16/05/2019 op in de SPIRIT of 66 in VERVIERS. Check voor meer info én/of alle tourdata de website van de artiest!

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: RYAN MCGARVEY
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list:
01.”Prelude” - 02.”Feelin’ Like I Do” - 03.”Right Side of the Dirt” - 04.”I Should Known Better” - 05.”Break My Heart” - 06.”Houston” - 07.”Six Feet in the Ground” - 08.”Ain’t Enough Whiskey” - 09.”A Walk in the Rain” - 10.”Surrender” - 11.”Who Would’ve Thought” - 12.”Conclusion” – Written by Ryan McGarvey © 2018 – Produced by: Ryan McGarvey & Ken Riley

Album line-up:
Ryan McGarvey: vocs, guitar / Carmine Rojas: bass / Logan Miles Nix: drums / Brant Leeper: Br, piano, Rhodes

Discography RYAN MCGARVEY:
Heavy Hearted [2018] | Life at Swinghouse [2018] | The Road Choosen [2014] | Redefined [2012] | Forward in Reverse [2007] | 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video