SIX MILE GROVE – MILLION BIRDS

In de lente van 2012 mocht ik voor dit magazine het album “Secret Life In A Quiet Town” recenseren. Dat was toen al de zesde plaat van de tot dan voor mij totaal onbekende Amerikaanse Americana- en alt.countryformatie ‘Six Mile Grove’ uit Rochester, Minnesota. De band werd in 1997 opgericht door de broers Brandon en Brian Sampson. Brandon was leadzanger en gitarist, Brian bespeelde de drums en met bassist, banjo- en mandolinespeler Dezi Wallace en leadgitarist en toetsenist Barry Nelson was de oorspronkelijk als een kwartet beginnende band gevormd. Later werd uitgebreid met een vijfde bandlid toen John Wheeler, bespeler van pedal steelgitaar, dobro en accordeon, zich bij ‘Six Mile Grove’ aansloot.

Het is ons niet helemaal duidelijk waarom het daarna zeven jaar heeft moeten duren vooraleer er een opvolger van dat album kon worden uitgebracht, maar dat is nu wel degelijk het geval dankzij de release van hun zevende plaat “Million Birds”. Hun rootsrock en country-muziekstijl is onveranderd gebleven en de gelijkenissen van hun werk met dat van bands als ‘Wilco’, ‘The Jayhawks’ en vooral Jason Isbell is nog steeds treffend op dit elf tracks tellende album.

De heren van ‘Six Mile Grove’ houden van sterke melodieën bij hun liedjes en de door leadzanger Brandon Sampson geschreven songteksten zijn miniverhalen over het leven en de liefde met al zijn hoogtes en laagtes. De openings- en albumtiteltrack “Million Birds” is meteen een vlot in het gehoor liggende countryballad. De daaropvolgende rocksong “Patrol Cars” is het knappe resultaat van een songschrijverssamenwerking tussen Brandon Sampson en de bij ‘Rootstime’ van zijn prachtige albums “Boxers” uit 2014 en “Hustle Up Starlings” uit 2018 gekende Amerikaanse singer-songwriter Matthew Ryan.

Qua muzikaliteit zijn er eveneens enkele mooie staaltjes vakmanschap waar te nemen bij enkele nummers op dit album. Zo zijn wij behoorlijk onder de indruk gekomen van de countryballads “Shame On Us”, “Early Morning Rain” en “Damned If I Do”, naast mid-tempo countryrocksongs als “Wage A War”, “The Radio” en het op de video te beluisteren “Not My Fault”.

Het recht-toe-recht-aan rocknummer “Money Doesn’t Matter” imponeert en de songs “Shot In The Arm” en afsluiter “Goodbye To The Loneliness” drijven voornamelijk op bluesy gitaarspel en uitstekend zangwerk van Brandon Samson. Dit nieuwste album “Million Birds” van ‘Six Mile Grove’ zou wel eens de allerbeste plaat uit de 22-jarige muzikale carrière van deze Americana-band kunnen blijken te zijn.

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
:SIX MILE GROVE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video