LULA WILES – WHAT WILL WE DO

 

Achter de groepsnaam ‘Lula Wiles’ gaan drie folkliedjes zingende dames uit Boston, Massachusetts schuil. Ze leerden elkaar kennen in 2015 en al snel begonnen ze hun zelf geschreven liedjes bij live optredens te zingen. Dat leidde dan weer tot de opname van een eerste plaat die gewoonweg “Lula Wiles” als titel kreeg en in 2016 op de markt verscheen.

Isa Burke zingt en speelt op akoestische en elektrische gitaar en op viool, terwijl Ellie Buckland naast zangeres ook op akoestische gitaar en viool speelt. Het derde groepslid Mali Obomsawin is eveneens zangeres, maar ook contrabassiste bij ‘Lula Wiles’. Het succes van hun debuutalbum motiveerde het trio tot het componeren van een serie nieuwe nummers die nu op hun tweede plaat “What Will We Do” werden verzameld.

Twaalf nummers staan er op dit nieuwe album met liedjes die door één van de groepsleden werden geschreven of door het trio samen. Voor de drums en percussietaken bij deze songs werd een beroep gedaan op Sean Trischka. De albumopener “Love Gone Wrong” kunt u beluisteren in een akoestische liveversie op de video bij deze recensie. Opvolger folkballad “Hometown” is een muzikaal eerbetoon aan de landelijke Amerikaanse staat Maine waar de roots van deze drie dames liggen.

Enkele nummers kregen een aanstekelijke poppy melodie zoals het countryrockende “Nashville, Man”, “Bad Guy” en het ritmische, door banjo begeleide liedje “Shaking As It Turns”. De meeste songs worden echter als akoestische folkballads gepresenteerd op deze plaat. “If I Don’t Go”, “Leave Me Now”, “Morphine” en albumtiteltrack “What Will We Do”, een ballad die gebaseerd is op een oude Ierse folktraditional, zijn hiervan de meest typerende voorbeelden. Het tegen hun kapitalistische, patriotistische en racistische president Trump gerichte “Good Old American Values” wordt verteld op de tonen van een zeemzoet zachtjes walsend melodietje.

Daarnaast was er op dit album ook een plaatsje gereserveerd voor één coversong: het door Dolly Parton en Porter Wagoner geschreven nummer “The Pain Of Loving You” dat beiden in 1971 ook samen hebben gezongen en dat nadien eveneens werd gecoverd door o.a. ‘The Osborne Brothers’ en Patty Loveless en in 1987 op het “Trio”-album van Dolly Parton, Linda Ronstadt en Emmylou Harris ook een aangepaste versie van deze drie countrygrootheden kreeg.

Of deze drie Amerikaanse folkzangeressen ooit eenzelfde status als hun grote voorbeelden uit de countrymuziek zullen weten te bereiken zal de toekomst moeten gaan uitwijzen. Deze tweede plaat “What Will We Do” van ‘Lula Wiles’ is vooral door hun mooie nieuwe eigen composities alvast een mooie springplank voor het damestrio naar internationale roem in de wereld van de folkmuziek.

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: LULA WILES
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: Smithsonian Folkways Recordings

video