MARIA MULDAUR - DON’T YOU FEEL MY LEG
The Naughty, Bawdy Blues Of Blue Lu Barker’

 

Op verleidingskunst staat geen leeftijd en dit geldt zowel voor folkzangeres Maria Muldaur, geboren in 1943 als Maria Grazia Rosa d’Amato, als voor jazzzangeres Blue Lu Barker, alias Louisa Dupont, geboren in New Orleans op 13 november 1913, die in de jaren 1930-’40 een hit scoorde met ‘Don’t You Feel My Leg’ en in 1997 geïntroduceerd werd in de ‘Louisiana Blues Hall Of Fame’ , één jaar vóór haar dood. Ook zangeres Maria Muldaur had succes met dit nummer toen zij dit in 1973 op aanraden van Dr. John in haar repertoire opnam en deze song op haar debuutalbum zette. In de loop van haar carrière zou zij trouwens in 2007 nog het album ‘Naughty, Bawdy & Blue’ uitbrengen, zowat een historisch overzicht van die velerlei pionierende bijna vergeten bluesvrouwen uit de jaren twintig. Toen haar enkele jaren geleden gevraagd werd om in het kader van het ‘Danny Barker Festival’ songs van Blue Lu Barker uit te kiezen en deze dan te vertolken als een tribuut aan de vaudeville jazzzangeres, ging zij daar dus graag op in. Zelfs Billie Holiday rekende Blue Lu tot haar voornaamste invloed. Haar leven lang had Maria Muldaur contact gehouden met de oudere jazzzangeres en diens echtgenoot Danny Barker, met wie Blue Lu reeds op 16-jarige leeftijd huwde, een huwelijk dat stand hield tot Danny’s dood in 1994. Dat leven van Blue Lu Barker was avontuurlijk genoeg.

Reeds als dertienjarig kind zong de kleine Louisa gewaagde en suggestieve songs zonder dat zij daar de betekenis van begreep. Haar moeder moedigde haar daarbij aan door met haar voor een spiegel te oefenen. Zelfs toen haar dochter als 14-jarige met gitarist Danny Baker naar New York trok liet zij dit toe. Zowel uit haar eigen productieve loopbaan als uit dit zelf geproducet album blijkt dat Maria Muldaur een zekere verwantschap voelt met deze destijds in New Orleans geboren blues- en jazzzangeres Blue Lu Barker, die in de jaren 1930-’40 het publiek wist te charmeren met haar ondeugend suggestieve en dubbelzinnige songs. Swingende of lijzige jazzy songs als ‘Nix On Those Lush Heads’, ‘Handy Andy’ of ‘Loan Me Your Husband’, -een uitnodiging om even van echtgenoot te verwisselen-, waren destijds gewaagd, maar niettemin hilarisch erg succesvol.

Al deze songs maakt Maria Muldaur nu tot de hare met haar sexy flair, subtiele, grappige en fraserende dictie. Toen zij deze songs op het tribuutconcert vertolkte werd zij na afloop omzwermd door enthousiastelingen die de cd wilden kopen, waar zij toen niet op kon ingaan. Dit wordt nu goedgemaakt met deze zeer smaakvolle, goed gedocumenteerde uitgave, met daarop twaalf songs van de vaudeville artieste Lu Barker, die Maria Muldaur met veel zwier en klasse vertolkt. Ook Maria's eigen carrière, die vier decennia omspant, verliep temperamentvol, speels, strijdvaardig en ‘girlish’ in formaties als o.m. de ‘Even Dozen Jug Band’, ‘The Mud Acres’ en ‘Grateful Dead’. Nadien ging zij solo en bleef zij opeenvolgende albums uitbrengen.

De band met rasmuzikanten uit New Orleans die haar in deze hommage vergezellen zijn uitstekend geplaatst om de zangeres terzijde te staan en desgewenst aan te moedigen. Gitarist Chris Adkins mocht zelfs voor de gelegenheid de goed bewaarde gitaar van Danny Barker gebruiken. Ook de pianist, trompettisten, saxofonist/klarinettisten, trombonisten en ritmesectie evoceren met verve de jazzy jaren 1930-’40 en appelleren met humor of vocale feedback aan de stoute tekstlyriek, op het scherp van de snede tussen sexy en ontuchtig. Vrijbuiter Muldaur, als frontdame van haar uitbundige tienkoppige NOLA band, vertolkt de songs, die zijzelf vooraf selecteerde, met vrouwelijke animo, afwisselend uitdagend, ludiek, frivool of sensueel en heeft er kennelijk veel plezier in. Of zij nu het lijzige ‘Georgia Grind’, het jazzy ‘Scat Skunk’, het spotzieke ‘Bow Legged Daddy’ of het hunkerende ‘Trombone Blues’ vertolkt, of elders in het door Danny Barker gecomponeerde ‘Now You’re Down In The Alley’ de boogie-woogie pianist lijkt aan te vuren ... het lijkt allemaal op haar lijf geschreven of op haar gracieus geëtaleerde benen waaraan je toen nog mocht voelen.

Marcie

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: MARIA MULDAUR
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

Label : Last Music

video