ADAM KLEIN – LOW FLYIN’ PLANES

Adam Klein is een Amerikaanse folkzanger en songschrijver uit Athens, Georgia die voor zijn liedjes grasduint in allerlei muziekgenres, gaande van Americana over countryfolk, folkrock tot rootsmuziek. We kennen hem van enkele vorige platen waaronder het uitstekende “Sky Blue DeVille” uit 2013 en “Archer’s Arrow” uit 2015 en ook van eerdere albums die stuk voor stuk hier bij ‘Rootstime’ op lovende kritieken werden onthaald.

De in 2013 gestarte platentrilogie wordt nu compleet gemaakt met zijn nieuwste, zevende album “Low Flyin’ Planes” waarop Adam Klein tien splinternieuwe eigen composities heeft verzameld. Dat zijn nummers die hij met de hulp van Eric Carlton op toetsen, gitaristen Crash Cason en Kell Kellum, bassist Matt Patton (van ‘Drive-By Truckers’) en contrabassist Stuart Cole, Hank West op blaasinstrumenten en drummers Will Mc Carley en albumproducer Bronson Tew in de opnamestudio van ‘Dial Back Sound’ in Water Valley, Mississippi heeft ingespeeld. Mooie harmony vocals worden in twee songs verzorgd door zangeressen Anne Freeman en Schaefer Llana en ook de bijdrage van Parisa Sarfehjoo op viool verdient een aparte vermelding.

Met zijn warme, intimistische zangstem en de melodieuze deuntjes is het album “Low Flyin’ Planes” van Adam Klein alweer een prachtige plaat geworden. Liedjes die meteen vertrouwd in de oren klinken en die vaak over een catchy en meezingbaar refrein beschikken, iets wat fans van andere nobele singer-songwriters als Paul Simon, Neil Young en vooral Jackson Browne zeker zal bevallen.

Er wordt meteen zeer sterk afgetrapt met de ballad “To The Birds” en ook bij het daaropvolgende “Lead Guitar” en het heerlijke “Crossin’ Texas” wordt het songtempo aan de tragere kant gehouden. Countryrocksong “Look Out (Doraville)” zorgt tussendoor voor een wat verkwikkende tempowisseling. De albumtiteltrack “Low Flyin’ Planes” is een akoestische folkballad waarin de uitstekende zangcapaciteiten van Adam Klein heel sterk tot uiting kunnen komen. “Too Cool For School” is een lekker swingende rocksong en het meest uptempo gebrachte nummer op dit album.

Wij zijn ook onvoorwaardelijke fans van simpele en sober gebrachte folkballads zoals het op de video te beluisteren liedje “Holding Pattern”, onze favoriete song uit deze cd die ons even lijkt mee te nemen in de mysterieuze muziekwereld van iemand als Bonnie ‘Prince’ Billy. Maar ook “Dog Days” is een crème van een song die je probleemloos elke dag opnieuw zou willen terughoren.

Mocht u op zoek zijn naar een zwakkere song op deze plaat, dan moeten wij u hier laten weten dat die zoektocht tevergeefs is want ook “Pretty Long Time” en de albumafsluiter “Spent” bekoren van begin tot einde, net als het hele album “Low Flyin’ Planes” trouwens. Onze trouwe lezers kunnen één exemplaar van deze bloedmooie plaat winnen via onderstaande wedstrijd en die deelname is dan ook onze absolute aanrader ter afsluiting van deze recensie.

Ik ga alvast meteen weer op de replay-knop van de stereo duwen en opnieuw drie kwartiertjes met volle teugen genieten van deze tijdloze muziek van Adam Klein, de nog kakelverse vader van een tweejarig dochtertje, hetgeen zijn in de liedjes gereflecteerde ‘gelukkig zijn’ misschien het best kan verklaren. Dit is alweer een serieuze kandidaat voor ons jaarlijstje van topalbums in 2019, dus: dear Adam, laat ons vooral niet te lang wachten op een even zo mooie opvolger!

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: ADAM KLEIN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Cowboy Angel Music

video