KHALIF WAILIN’ WALTER - NOTHIN’ LEFT TO LOSE

 

 “ Music is my religion, I am only the messenger. And “The Groove”???... “The Groove” is God!!!... “- K. Walter

Walter Malone aka Khalif “Wailin’” Walter is een “Windy City” Chicago gitarist, zanger, arrangeur en componist. Hij studeerde er jazz aan de Roosevelt University en is ook erg geïnteresseerd in de Afro–Amerikaanse geschiedenis. Zijn mentor was zijn oom Carl(ton) Weathersby, een blues gitarist en songwriter uit Mississippi, die zelf nog samenwerkte met gitarist / zanger Albert King en mondharmonicaspeler Billy Branch. Samen traden ze o.a. op tijdens het Cincinnati Blues Festival.

Gedurende vier jaren was Khalif gitarist in de groep van Lonnie Brooks, met wie hij in 2002 in Amerika en Europa tourde. Khalif Wailin’ Walter trad in 2001, 2003 en 2007 op tijdens het Chicago Blues Festival, het grootste en het langst bestaande blues festival in Amerika, waar gedurende drie dagen meer dan 500.000 liefhebbers bewijzen, dat Chicago de titel "Blues Capital of the World" verdient. In Amerika was Khalif ook de leider van de groep van Sherley King, dochter van B.B.King. Khalif tourde met zijn groep in Europa en was de headliner in festivals in UK, Duitsland, Zweden, Nederland en België. Wat Khalif typeert is zijn gitaarstijl: ritmisch, funky, explosief en passioneel. Hij volgt hiermee zijn grote voorbeelden (Otis Rush, Freddy King en Albert Collins), maar er zijn ook duidelijke Prince en Santana invloeden.

Op zijn nieuwe album ‘Nothin’ Left to Lose’ opent Khalif “Wailin’” Walter met “Reign Down Fire”, met de voet op de pedaal en met veel wha-wha. Dit eerbetoon aan Jimi Hendrix is een slepend groovend nummer met snijdend gitaarwerk. Khalif’s stem gaat hier van fluweelzacht soulvol naar zeer diepe Howlin’ Wolf-achtige zang. In “I’ve Made A Change” kiest Khalif met zijn blazers (Matt Shevitz & Juergen Wieching) voor luchtig, swingende soul. In deze shuffle hoor je naast de blazers, ook het orgel van Jacek “Dr. J” Prokopowitz. In “Why Did I Do It” kleurt de blues van Khalif luie reggae, met Khalif’s snijdende gitaar die hier als wakkerhouder aanwezig is. In de interlude “Bang” is de logge bas van Daniel “The Funkmachine” Hopf verantwoordelijk voor de vette groove. Daarna volgt “One Last Nerve”, een swingende shuffle, met opnieuw Khalif’s snijdende gitaar die alle aandacht opeist. Khalif’s zang en akoestische gitaar zijn de ingrediënten voor de relaxte, soulvolle “Papa Legba’s Lounge”. Het wordt daarna funky in de onweerstaanbare stuwende soulrocker “Superwoman” en met de lange broeierige slow blues “Worries, Worries, Worries” zal de dansvloer ook wel vol geraken. Khalif neemt dan afscheid met de luchtige soulswinger “Can You Feel My Groove”, waarin Prokpowitz nog eenmaal mag schitteren op zijn Hammond B3.

Khalif “Wailin’” Walter staat er met ‘Nothin’ Left to Lose’ weer op zijn vertrouwde manier. Zijn snijdende gitaar blijft zijn handelsmerk, waarbij de groove nooit lang uitblijft. 

“ With ‘Nothin' Left to Lose' Khalif "Wailin'” Walter is back in business as usual in his way. His typical guitar playing, and the groove that is never long behind, remain his trademark… “  - www.rootstime.be

Eric Schuurmans

 

 

 

Album track list:
01.”Reign Down Fire” – 02.”I’ve Made a Change” – 03.”Why Did I Do It” – 04.”Bang (Interlude)” – 05.”One Last Nerve” – 06.”Papa Legba’s Lounge” – 07.”Superwoman” – 08.”Worries, Worries, Worries” – 09.”Can You Feel My Groove” – Written by Khalif Wailin’ Walter, except where otherwise [noted] ℗ 2018

Album line-up:
Khalif Wailin' Walter: vocs, guitars, percussion - (4-6): all instruments, exc. drums on #5
Daniel “the Funkmachine" Hopf: bass
Adam Grzelak: drums
Jacek “Dr. J” Prokopowitz: Hammond B3, piano
Matt Shevitz: alto & tenor sax / Juergen Wieching: baritone & tenor sax solo’s
Max & Maya: handclaps

Discography KHALIF WAILIN’ WALTER:
Nothin’ Leftto Lose [2018] | She Put The Voodoo On Me [2012] | Let Me Say That Again [2008] |

Artiest info
Website  
 

Label: Pepper Cake / ZYX Music

video