NOW VS NOW - THE BUFFERING COCOON

Voor de meesten onder ons zal er bij het horen of lezen van de naam Jason Lindner pas een lichtje gaan knipperen, als erbij gezegd of geschreven wordt dat hij de man was, die David Bowie’s testamentplaat “Blackstar” muzikaal inkleurde. Dat Bowie oog en oor voor talent en experiment had, verbaast ons allang niet meer en dus gingen we met veel verwachtingen luisteren naar deze “The Buffering Cocoon”, de derde plaat van Jason’s trio Now vs Now. Dat is een luistertrip van een vol uur, helemaal opgetrokken uit waanzinnige ritmes, vreemde geluiden en onweerstaanbare grooves die balanceren op de rand van wat we doorgaans als “jazz” omschrijven.

Voor de hand liggend is deze plaat nooit, maar, als je ze een paar keer beluisterd hebt, blijkt ze toch redelijk onweerstaanbaar te zijn, wegens volslagen uniek van opzet en volkomen origineel qua concept. Het woord “buffering” wijs erop dat de plaat eigenlijk de neerslag is van een proces, een aaneenschakeling van fases in de ontstaansgeschiedenis van de muziek die bij momenten zo weird klinkt, dat je zou denken dat ze zichzelf geschreven heeft.

Let wel: dit is jazz, want gespeeld door jazzmuzikanten, die weten wat improviseren betekent, maar die wel een taal hanteren, die zelfs voor jazzkenners -wat ik overigens niét ben- niet makkelijk te herkennen is. Tegelijk is dit ook, en vooral, een electronica album, vanwege de vele vreemde geluiden, die als het waren uit de lucht komen vallen en door de muzikanten kwansuis opgepikt worden.

Songtitels als “Buffering 3%” -de opener- , “Buffering 43%” -het kernstuk van de plaat of “Buffer Failed, Restart”, liegen er niet om. Dit is de muzikale vertaling van een reis vanuit het onzekere, verwarrende heden, naar een mogelijke toekomst. Nooit eerder een dergelijke plaat gehoord, nooit eerder van mezelf gedacht dat ik in dergelijke mate omvergeblazen zou worden door dit soort experimentele muziek, die simpelweg alle mij bekende waardenschalen en schema’s overhoop gooit. Maar boeiend van A tot Z, zoveel is zeker. Ik mag de dappersten onder u van harte aan te bevelen mee te gaan op de muzikale trip, die deze “The Buffering Cocoon” is!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Jazzland
distr.: PIAS

video