CHRISTIAN KJELLVANDER – WILD HXMANS

Al van bij de release van zijn eerste soloplaat “Songs From The Two-Room Chapel” in 2002 heeft de Zweedse singer-songwriter Christian Kjellvander ons muzikale hartje weten te veroveren. Zijn sfeervolle, soms wat mysterieuze liedjes vielen meteen in de smaak en het bijwonen van een optreden in datzelfde jaar was voor ons de finale bevestiging van het immense talent van de toen amper 26-jarige muzikant.

Na dit debuutalbum kregen we in de volgende jaren nog vijf andere soloplaten van Christian Kjellvander aangeboden met het in 2016 op de markt gekomen album “A Village: Natural Light” als laatste studioplaat. In februari van 2017 was er met “Solo Live” wel nog een live opgenomen plaat met geheel solo gebrachte akoestische versies van zijn bekendste nummers.

Het eind oktober op de platenmarkt verschijnende album “Wild Hxmans” is zijn negende officiële plaat sinds de start van zijn solocarrière. Het schijfje telt amper zeven nummers, maar zoals te verwachten viel zijn daar een paar zeer lang durende songs tussen te bespeuren. Zo duurt de openingstrack “Strangers In Northeim” 8 minuten en 20 seconden en het daaropvolgende “Curtain Maker” klokt pas af na 9 minuten en 47 seconden. Het leuke daarbij is dat je als luisteraar bij die langdurige, melancholische en sfeervolle tracks nooit ook maar even een gevoel van verveling zult krijgen.

Zijn zachte, zalvende stem zorgt bij alle nummers op “Wild Hxmans” voor een sfeer van intimiteit en ingetogenheid. Vooral het sobere en mystiek uitstralende “Stiegga” en het alweer bijna 8 minuten durende “The Thing Is” zullen u door hun mengelmoes aan mysterieuze klanken in hogere sferen proberen te brengen bij het beluisteren van deze liedjes.

In de intro van het nummer “Halle Lay Lu Jah” fluit Christian Kjellvander een rustig deuntje, alsof hij in zijn tuin de sierbomen aan het snoeien is. Diezelfde song groeit daarna langzamerhand wel uit tot het meest dynamische en swingende nummer op deze cd. Dit is een heel veelzijdige artiest en dat bewijst hij op deze plaat alweer door de diversiteit tussen de liedjes.

De moderne popsong “Love Xomes” is daar het meest illustratieve nummer voor en de albumafsluiter “Faux Guernica”, een boeiend verhaal over een ‘road trip’ die hij met zijn zoon doorheen het Spaanse Baskenland maakte, is dan nog het mooiste lied dat deze nu 42-jarige Zweedse meestersinger-songwriter slim tot aan het einde van zijn nieuwste plaat heeft bewaard.

(valsam)

8 februari 2019: Paradiso, Amsterdam, NL 

Artiest info
Website  
 

Label: Tapete Records
distr.: Sonic RendezVous