AARON LEE TASJAN – KARMA FOR CHEAP

Zijn roots liggen in de Amerikaanse staat Ohio, maar de 32-jarige folk- en rockzanger en songschrijver Aaron Lee Tasjan besloot reeds als jongeman om zijn geluk in de muziekwereld te gaan beproeven in de bruisende muziekscène van New York City. In zijn liedjes op de vorige soloplaten lijkt hij soms wel een getroubleerde ziel te zijn, vooral omdat de songonderwerpen vaak over liefdesverdriet, moeilijke en pijnlijke relatieproblemen of andere kwellingen in het bestaan gingen.

Nadat hij in New York eerst deel uitmaakte van de formatie ‘Semi Precious Weapons’ verliet hij de band om leadgitaar te gaan spelen bij de ‘New York Dolls’ en in 2008 zijn eigen groep ‘The Madison Square Gardeners’ op te richten. Vijf jaar geleden verhuisde hij naar Nashville, Tennessee want daar kon hij het best de muziek gaan maken die hem het nauwst aan het hart lag.

Zijn eerste album “In The Blazes” verscheen er eind 2015 en net een jaartje later was er de mooie opvolger “Silver Tears” waarvan u via deze link onze recensie voor ‘Rootstime’ nog eens kunt nalezen. Nu is album nummer drie klaargestoomd en verkrijgbaar in de betere platenzaken. “Karma For Cheap” is de titel van het uit tien nieuwe, zelf gecomponeerde nummers bestaande album.

Voor de opname in de studio deed Aaron Lee Tasjan een beroep op gitarist Brian Wright, drummer Seth Earnest, bassist Tommy Scifres en gitarist Jeff Trott als instrumentalisten voor de begeleiding bij deze songs. Zangeres Sheryl Crow zorgt voor vrouwelijke backing vocals bij een aantal tracks op “Karma For Cheap”.

De vaak op een ‘Beatles’-sound geënte liedjes rocken hier meer dan op zijn vorige plaat, vooral in de openingstrack “If Not Now When”, “Free As A Bird” en “Real Love” of in het aan George Harrison herinnerende “The Rest Is Yet To Come” en “Songbird”. Een andere, meer op de sound van Tom Petty gebaseerde song is het mooie “Heart Slows Down” (zie video).

Hij haalt ook een paar keer cynisch uit naar de ‘weirdo’ president van zijn land in de over ‘fake news’ handelende liedjes “The Truth Is So Hard To Believe” en “Set You Free”, waarin zijn twijfels over de grote ‘American Dream’ aan bod komen. Veel rustiger en in onze ogen ook mooier is de dromerige ballad “Dream Dreamer” en het melodieuze “Strange Shadows” waarbij we nostalgisch terugblikken op de muziek die de legendarische ‘Traveling Wilburys’ pleegden te brengen.

Aaron Lee Tasjan is een muzikant met een duidelijke visie over de muzikale richting die hij wil inslaan in de volgende jaren. Elke nieuwe plaat klinkt professioneler dan de vorige en bevat nummers die misschien met de tijd der jaren het potentieel hebben om uit te groeien tot klassiekers in hun genre. Dat deze artiest een blijver is in de folk- en rockscène van de volgende decennia kan hier dan ook zonder enige twijfels geconcludeerd worden.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: New West Records
distr.: [PIAS]

video