J.P. HARRIS - SOMETIMES DOGS BARK AT NOTHING   

Met zijn woeste hipsterbaard en weelderige tatoeages oogt de Amerikaanse zanger/gitarist J.P. Harris allesbehalve als een klassieke countryzanger en toch wil hij zo het liefst bekend staan. Noem zijn muziek dan ook geen americana of roots of zelfs alt.country, want de jonge Harris, geboren in Montgomery, Alabama in 1983, maakt tenslotte onvervalste honky tonk. Waarmee hij in de voetsporen treedt van iconen als Buck Owens en Merle Haggard, die gedurende de jaren zestig vanuit Bakersfield, Californië een hard sentimenteel alternatief boden voor de schmalzerige country ‘n’ western uit Nashville. JP Harris is gewoon écht. Dat zie je aan zijn voorkomen, maar kan je ook afleiden uit zijn levensverhaal. De man trok al op zijn veertiende het huis uit en dwaalde vier jaar te voet rond in de VS. Hij had enkel een rug- en slaapzak bij zich. Om te overleven kluste hij bij op boerderijen, werkte hij als houthakker en schaapsherder maar ook als instrumentenbouwer. Onderweg vond hij de tijd om muziek te schrijven. Heel persoonlijke nummers. De onderwerpen lagen dan ook voor het grijpen tijdens zijn omzwervingen.

Samen met een stel muzikale maten nam hij in een blokhut ergens in Louisiana binnen drie dagen zijn debuut "I’ll Keep Calling" op, dat door het alternatieve weekblad Nashville Scene prompt werd uitverkoren tot het beste country-album van 2012. Hij tourde vervolgens de hele wereld over met The Tough Choices, won de harten van vele country liefhebbers en kwam terug met zijn album "Home Is Where The Hurt Is" (2014), waarin hij samenwerkte met onder andere Chance McCoy en indie-country ster Nikki Lane. Voor dit tweede album trok hij samen met zijn band naar Ronnie’s Place, de vroegere studio van de blinde Amerikaanse countryster Ronnie Milsap.

De stevig bebaarde Harris moet niets hebben van moderne benamingen als americana of alt.country: hij maakt gewoon countrymuziek die avontuurlijk is en echter dan bijna alle andere country die in deze tijd gemaakt wordt. De liefde en de drank zijn nooit ver weg in de teksten op zijn nieuwste album "Sometimes Dogs Bark at Nothing", dat hij muzikaal eerder authentiek houdt, en waarmee hij na een onderbreking van vier jaar de mensen eraan wil herinneren hoe een leven gewijd aan countrymuziek er uitziet en klinkt. Zeker om zijn fans van zijn eerder werk te plezieren, schreef de veelgeprezen songwriter , 10 nieuwe songs die de kern van alle liefdesproblemen samenvat, zoals in het titelnummer "Sometimes Dogs Bark At Nothing". Ook is violist en gitarist Chance McCoy, de zanger van ‘Old Crow Medicine Show’ er weer bij, en het mag gezegd worden, dat zijn bijdrage zeer belangrijk is voor het succes van deze plaat.

"JP' s Florida Blues # 1" is de opener en een gedreven country rocknummer dat enkele van de donkerdere dagen van Harris beschrijft tijdens een tour door Florida met zijn band, The Tough Choices. Daarop volgt meteen weer een aanstekelijk nummer, "Lady in the Spotlight", met gelaagd snarenspel en richt zich kritisch op de grimmige genderongelijkheid en de zelfkant van de muziekindustrie. Een ander hoogtepunt in het album is "When I Quit Drinking", wat, zoals de titel suggereert, een tedere blik is op Harris's meest persoonlijke worstelingen. Het verfijnde pedaalsteel spel vult mooi de zachte trilling in Harris stem aan, en ondersteunen enkele van zijn meest persoonlijke teksten tot nu toe. Na jaren van schrijven en spelen is Harris meer dan ooit verliefd op countrymuziek. Deze muziek is er al sinds mensenheugenis en zal ook altijd blijven bestaan. Eén van de mensen die daar in de toekomst borg zullen voor staan is deze JP Harris, een artiest die met zijn knappe liedjes voor veel muzikaal plezier bij de vele fans van dit genre zal blijven zorgen.

 

Nov    2, 2018  Eindhoven (NL) Wilhelmina
Nov    3, 2018  Amsterdam (NL) Q-Factory
Nov    4, 2019  Breda (NL) ROOTZ
Nov  20, 2019  Utrecht (NL) TivoliVredenburg
Nov  25, 2019  Arnhem (NL) Luxor

 

 

 

Artiest info
Website  
 

label: Free Dirt Records
distr.: Music & Words

video