TOM BAXTER – THE OTHER SIDE OF BLUE

Liedjes voor door liefdesverdriet overmande zielen zijn er doorheen alle tijden al geweest. Maar af en toe duikt er aan het firmament toch nog eens een nieuwe naam op van iemand die dit genre tot in de puntjes van vingers en tenen beheerst. Zo iemand is de Britse singer-songwriter Tom Baxter uit Londen, een muzikant die al vele jaren actief is en in 2004 zijn debuutplaat “Feather & Stone” uitbracht, gevolgd in 2008 door een tweede plaat “Skybound”.

Maar daarna verdween hij gedurende tien jaar van de muzikale radar om anno 2018 in volle glorie terug te keren met een nieuwe plaat en twaalf nieuwe liedjes. Het derde album heet “The Other Side Of Blue” en is een pareltje vol met naar het hart mikkende songteksten en eenvoudige, maar supermooie melodieën, zoals al meteen wordt verduidelijkt in de enkel door piano ondersteunde albumtiteltrack die u op de video bij deze recensie kunt beluisteren.

Verwacht dan ook geen bombastische instrumentatie bij deze liedjes want alle instrumenten werden door de nu 45-jarige Tom Baxter zelf ingespeeld. Dat is niet zo indrukwekkend als het misschien moge klinken als we erbij vertellen dat het eigenlijk alleen maar om gitaar en piano gaat, maar daarmee geven we ook meteen te kennen dat het om een fragiele doch super sfeervolle plaat gaat.

Om de luisteraar dan gedurende twaalf nummers van begin tot einde te blijven boeien moet je van goeden huize zijn en deze Tom Baxter is dat. Het subtiele “For Crying Out Loud” beklijft al na de eerste beluistering en dat gevoel blijft nadien even sterk aanwezig bij songs als “Black Are The Gypsy Horses”, “Cold”, liefdesliedje en pianoballad “In Your Hands” en “Do You Know Me”, waarbij de begeleidende elektrische gitaarmuziek indruk maakt bij het gevoelige zangwerk van deze singer-songwriter. En dan moeten we zeker ook nog de wondermooie afsluiter “Where The Wild River Runs” vermelden als één van de allersterkste liedjes op dit album.

Enkele van zijn vroegere songs werden in de voorbije decennia gecoverd door o.a. Rufus Wainwright, Shirley Bassey, Tom Waits en tieneridolen ‘Boyzone’ die met “Better” een nummer één-hit scoorden in de UK. Daarmee is zonder meer aangetoond dat deze Tom Baxter een gewaardeerde songschrijver is, maar dat hij die liedjes zelf ook op schitterende wijze kan zingen bewijst hij naar onze mening vooral op zijn eigen platen, zoals nu bijvoorbeeld in de twaalf songs op “The Other Side Of Blue”.

(valsam)

3 december 2018: Paradiso, Amsterdam, NL
4 december 2018: Paard, Den Haag, NL

 

Artiest info
Website  
 

Label: Sylvan Records
distr. : Bertus

video