LOTHAR, NANDE, SHACK - WALK RIGHT IN

Waauw, waauw, wat een fantastische plaat ! Dat was onze eerste reactie na beluistering van deze “Walk Right In”, een album van Tim Lothar, Peter Nande en Mik Schack. Het is een weergave van een, zeg maar plezante ontmoeting ten huize van Schack die uitgroeide tot een spontane jamsessie of, zoals zij het zelf noemen, een informeel concert. De gelukkige aanwezigen waren vrienden, familie, buren, kinderen, huisdieren….en oh wat waren we hier graag bij geweest!

Bij de 11 nummers, voornamelijk uitgekiende covers, die deze release sieren, kan je je zo levendig de setting voor de geest halen: tuinfeestje, warme avond en liters bier, de drie muzikanten die hun instrumenten bovenhalen en het spontane, aanzwellende enthousiasme bij de gasten. De uiterst aangename hoes met tekeningen, cartoon en handgeschreven teksten past wonderwel bij de inhoud en zal je spontaan een glimlach op het gelaat toveren. Een goed-, misschien zelfs een “gelukzalig” gevoel, dat je evenzeer gaat overvallen na afloop. Sommige nummers kennen we al van vroegere releases maar nooit eerder werden die in deze samenstelling en onder deze vorm uitgebracht. Old School Blues, zoals dat zo mooi wordt omschreven, dat is wat er voornamelijk te beluisteren èn te genieten valt.

En al van bij de aanvang kan je direct de gemoedelijke sfeer opsnuiven die er heerste op die avond. Het titelnummer kon niet toepasselijker gebruikt worden. Het door Gus Cannon gepende, heerlijke lied, kent u misschien in versies van Dr Hook of ook nog Janis Joplin maar het drietal presenteert ons hier een sublieme versie met wasbord en inventief snarenspel dat je onmiddellijk in de juiste sfeer brengt ! Een beter start van een muzikaal feestje kan je je haast niet voorstellen. Spontaan handgeklap en waarderend geroep bij het publiek…maar evenzeer hier ten huize en het is nog maar het begin!

Gospel zowaar bij het hierop volgende “Get Right Church” met vocaal sterk werk van Nande en een dito aanvullende Lothar die eveneens op slide schittert. Een kippenvel moment !! Muddy Waters’ “I Be’s Troubled” met ritmisch geklap en voelbaar stijgend enthousiasme bij de toeschouwers, zorgt voor een fantastische hattrick ! De tempowisselingen zijn om duimen en vingers van af te likken. De bluesharp bij aanvang van Little Walter’s fantastische “Mellow Down Easy” klinkt veelbelovend voor de rest van het nummer en die beloftes wordt ruimschoots ingevuld met het aanvullende muzikale werk van het andere duo bij Peter Nande’s fenomenale prestatie op de mondharmonica. Deze laatste kleurt ook Tim Lothar’s meesterlijke prestatie op slide bij op Patton’s “High Sheriff Blues” , de waarderende stilte van het aandachtig luisterende en genietende publiek tijdens dit nummer spreekt boekdelen. Grandioos is deze versie alweer!

Het bijzonder hoogstaande niveau en de opmerkelijk aangename sfeer blijft aangehouden gedurende de hele plaat. Nande’s eigen “Grab A Root an’ Growl” en de van Tim Lothar’s eerdere werk gekende , persoonlijke bewerking van “You Gotta Move” kenmerken zich eveneens door het bijzonder sterke muzikale werk en de sobere edoch uitstekende ondersteuning van Mik Schack die zelfs houtblokken naast cymbalen en wasbord gebruikt! En alsof het allemaal nog niet sterk genoeg was is daar plots de gastbijdrage van die andere uitstekende muzikant Svante Sjöblom die op twee songs bijspringt op Banjoline en Lapsteel!

Op Sleepy John Estes’ “Liquor Store Blues” resulteert dat in een briljante versie met gepaste, rauwe zang, hoogstaande bluesharp en dat opfrissende, lichtjes aanstippende fijnere werk op de banjoline, soms wat schijnbaar uitfadend en dan weer krachtig uithalend. We aarzelen niet om hier de term “meesterlijk” te gebruiken! Peter Nande demonstreert trouwens zijn onwaarschijnlijke talent op zijn eigen instrumentale nummer “Rhythm & Rails”, waar hij echt alles uit zijn mondharmonica haalt!

Het fenomenale album eindigt met een meer dan acht minuten durende versie van Tampa Red’s “You Can’t Get That Stuff No More”. Het kwartet, met Svante Sjöblom hier op lap steel gitaar, geeft een visitekaartje van jewelste af met dit nummer. Prima samenzang, gebracht met een gezonde vorm van arrogantie en een spelplezier dat uit de boxen spat, een grenzeloze demonstratie van hun talent. “Walk Right In” is één van de beste, en zeker een van de meest aangename” platen die we de laatste tijd al gehoord hebben. Liefhebbers van die (h)eerlijke Old School Blues mogen niet aarzelen en dit albums eigenlijk blindelings aanschaffen!

Luc Meert

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: LOTHAR, NANDE, SHACK
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: Straight Shooter Records

video