PORT ALMOND – PORT ALMOND (LP)

 


Opnemen op analoge tape en een volkomen 100 % analoog vinylplaat uitbrengen is in dit digitaal tijdperk zowat een krachttoer, slechts denkbaar indien aangestuurd door de bezieling van een producer die spontaneïteit en integriteit voorop stelt. Producer en studio-eigenaar Guy Sternberg noemde dit terecht een magisch proces, zowat moderne voodoo. De Berlijnse studio, uitgerust met vintage apparatuur uit de jaren zestig en zeventig, zal wellicht op een bijzondere manier de muzikanten inspireren die daar samenkomen om het product mee te realiseren. Dat geldt ook voor zanger/gitarist ‘Port Almond’, het alter ego van singer-songwriter Rune Simonsen, die niet uit Duitsland maar uit Noorwegen komt. In Noorwegen en ook daarbuiten kent men hem als de frontman van de poprock band ‘Mount Washington’ en ‘Lagoonbird’. In 2004 maakte hij met het album ‘A New Order Rising’ een opgemerkt debuut. Ook op deze titelloze plaat, met eigen songs, begeleidt Rune zichzelf met akoestische gitaar en vertolkt hij zijn bevreemdende folky songs, die vaagweg bij literatuur en herinnering aanhaken.

Acht muzikanten stonden samen met hem in de studioruimte, waar de songs op amper drie dagen tijd werden vastgelegd. Ofschoon de artiesten elkaar voordien niet kenden, slaagden zij erin om quasi improviserend en in ontvankelijke wederzijdse luisterbereidheid, een harmonisch muzikaal palet te creëren met een sound die soms aan Sigur Ros doet denken, soms aan Nick Drake en een enkele keer aan de trage ritmes van een orkestje aan een verre Afrikaanse kustoever. Die bijwijlen Scandinavische sound, waarin dulcimer, wurlitzer, Rhodes, pedalsteel, harmonica, drum, elektrische en basgitaar versmelten, evoceert een herfstig landschap waar jazzmuzikant Tom Arthurs met zijn trompet en de Brit Oli Bott met zijn vibrafoon nog mysterieus toe bijdragen. In het desolate ‘Proxy Boy’ en de trage ballade ‘The River Ankh’, met een grandioze trompetsolo, zweef je mee in die ijle lucht die de Scandinavische wouden en meren in herinnering brengen.

Het groepje slaagde erin om tijdens het voorjaar in drie dagen tijd elkaar muzikaal af te tasten en elkaar te vinden in tien lyrische songs, waarvan iets rustgevend uitgaat als golven die het strand een voor een overspoelen. Zanger Rune Simonsen, wiens stemkleur soms doet denken aan de Portugese fadozanger Salvador Sobral, zei na afloop van de opnames dat deze overkwamen als een bevrijding, een gevoel van ‘let it go’. Die relaxte feeling is haast tastbaar in het mijmerende ‘Sea Of Mine’ en in het filmische ‘Isle Finding’ als een soundscape bij een natuurdocumentaire. En bij het laatste magische ‘Send Your Love’ is het alsof de trompettist over de zeeën heen nog een laatst triest vaarwel blaast vooraleer het schip in de mist verdwijnt. Het wegvallen van alle digitale kunstgrepen, -vanaf ‘the start to the finish’-, en het onverwachte in het samen musiceren maken deze vinylplaat imaginair en gevoelsmatig bijzonder en het uitpakken ceremonieel.

Marcie

 

Artiest info
   
 

Label : LowSwing Records

video