THE CORAL – MOVE THROUGH THE DAWN

Aan het begin van deze eeuw was de komst van de nieuwe Britse rockgroep ‘The Coral’ een heuse aangename verrassing voor mij. Hun vrolijk en optimistisch klinkende liedjes zoals “Goodbye” en “Dreaming Of You” uit hun naar de groep vernoemde debuutplaat uit 2002 zorgden voor ettelijke momenten van complete relaxatie en puur luistergenot. Ook het daaropvolgende album “Magic And Medicine” weerklonk in 2003 meermaals door de speakers ten huize van ondergetekende.

Over het hoe en waarom kunnen we u hier niet informeren, maar het was toch heel opmerkelijk dat ‘The Coral’ nadien haast geruisloos verdween in de vijvers van de actuele pop- en rockmuziek. Tot onze vreugde doken ze dit jaar echter als een sfinx terug.

Zanger-gitarist James Skelly, pianist Paul Molloy, keyboardsspeler Nick Power, bassist Paul Duffy en drummer Ian Skelly (de jongere broer van James) tonen op hun nieuwste plaat “Move Through The Dawn” aan dat ze nog steeds behoorlijk ‘alive and kicking’ zijn en nog altijd klassevolle liedjes kunnen componeren en opnemen.

Ook hun tournee die ze samen met ‘Manic Street Preachers’ doorheen Groot-Brittannië hebben gedaan, bevestigde dat er nog steeds een geïnteresseerd publiek bestaat voor het werk van ‘The Coral’. De eerste single die uit “Move Through The Dawn” werd getrokken is het nummer “Sweet Release” en kan door u beluisterd worden op de bijgaande video.

De muziek van ‘The Coral’ is een harmonieuze blend van sixties-Merseybeat, folk rock, indie rock en country. Alle bandleden zijn nog steeds maar tussen 30 en 40 jaar oud en die groei naar maturiteit is nu wel af en toe terug te horen in de songteksten die wat ernstigere onderwerpen behandelen, o.a. in het poppy liedje “Reaching Out For A Friend”, “She’s A Runaway” en “Strangers In The Hollow”.

Hun van vroeger gekende trekjes psychedelische muziek is op dit album vooral aanwezig in de nummers “Eyes Of The Moon” en “Outside My Window”. Maar dat de band ook akoestisch heel sterk uit de hoek kan komen, bewijzen ze in het heerlijke “Undercover Of The Night” en nog wat meer in de mooie, dromerig gezongen afsluiter “After The Fair” die als tweede single zal worden uitgebracht. Beste heren van ‘The Coral’: een van ganser harte gemeende ‘welcome back’.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Ignition Records
distr.: [PIAS]

video