THE BRANDOS - CONTRIBUTION-THE BEST OF 1985-1999 / LIVE AT THE LORELEY

Zolang er nog een generatie rondloopt die graag geld uitgeeft aan cd’s of LP’s, is het uitbrengen van reissues een zeer lucratieve bezigheid. Zelf laat ik me ook met enige regelmaat verleiden door fraai uitgevoerde boxjes met net wat meer bonus-tracks of een beter geluid, het komt hierbij regelmatig voor dat ik een plaat voor de tweede of derde keer in huis haal, maar het gebeurt eigenlijk vrijwel nooit dat ik een plaat in huis haal die ik nog niet had of zelfs nog niet kende. De reissues van de eerste platen van The Brandos vallen echter wel in deze categorie.

Er zijn zo van die dingen die nooit lijken te gaan verdwijnen. Toch was die vrees lange tijd gegrond met betrekking tot de Amerikaanse rockformatie The Brandos. Toen zanger-gitarist en songschrijver Dave Kincaid in Seattle, Washington het kwartet in 1985 oprichtte met bassist Emie Mendillo, gitarist Ed Rupprecht en drummer Larry Mason leek de wereld voor lange tijd open te liggen voor de band. Deze oude tijden herleefden vorige zomer toen The Brandos o.a. door Nederland tourden, maar ook met het verschijnen van hun nieuwe cd "Los Brandos", waarop we nog steeds stevige dampende rootsrock horen met Ierse en nu ook Spaanse invloeden.

De muziek van The Brandos is inmiddels bijna even klassiek als de acteur waar de formatie naar vernoemd is. Want de band rond frontman Dave Kincaid is al sinds ruim dertig jaar actief. En in die tijd maakten de Amerikanen solide rocktracks, met stevige gitaren en lekker felle zang. Het leverde de band eind jaren tachtig met "Gettysburg", afkomstig van het album "Honor Among Thieves" (1987), een flinke wereldwijde hit op. Er zijn inmiddels meer dan tien platen, waarvan de zes eersten nu heruitgegeven worden door het Blue Rose label en dit om hun Europese toer die in het najaar van start gaat te ondersteunen.


Midden jaren tachtig zocht David Kincaid naar een nieuwe muzikale uitdaging, in de toen nog kleine muzikale scene van Seattle had hij met zijn toenmalige band “The Allies” weinig vooruitzichten. New York City was te place to be en al snel werd hij opgenomen in Soul Attack een band die een zanger en songschrijver zocht. Al snel besloot men de band een nieuwe naam te geven, 'The Brandos' naar de acteur Marlon Brando.

In 1987 komt hun debuutalbum "Honor Among Thieves uit, met daarop het reeds vermelde hitje "Gettysburg". Met lovende recensies in Rolling Stone en Time Magazine, een Europese toer, onderscheidingen voor beste debuutalbum en beste mannelijke zanger op een onafhankelijk label (Relativity Records) zag de carrière van The Brandos er veelbelovend uit. Het besluit om een manager voor de groep te nemen was helaas een nefaste beslissing. De manager besloot om het tweede album "Trial By Fire" bij het grotere Geffen Records uit te brengen dit bracht echter een rechtszaak met zich mee waardoor alles uiteindelijk bij RCA Records terecht kwam, met de nodige schulden voor de band. Uiteindelijk werden door de crisis vele bands aan de deur gezet door RCA waaronder dus ook The Brandos, het album werd nooit officieel uitgebracht.

.....

Met de moed der wanhoop begon men aan een nieuw album te werken, "Gunfire At Midnight" kwam in 1992 uit bij SPV, een Duits label. Twee singles van het album ("The Solution" en "The Keeper") bereikten de top 100 van Nederland. Uitgebreide tournees in Europa zouden volgen, waardoor de fans van de band nog verder zouden sterken, maar Rupprecht en Mason besloten in 1993 de band te verlaten. De Brandos namen hun volgende album "The Light of Day" (1994) op met de hulp van een paar vrienden, vooral ex-Del Lords leden Scott Kempner (gitaar, zang) en Frank Funaro (drums, zang). Ze vulden de live-band in en volgde een uitgebreide tournee en een live-album, "Live in Exile" opgenomen in Amsterdam in december 1994. In 1996 keerde The Brandos terug met "Pass the Hat" en Frank Giordano (gitaar, zang) die de plaats innam van Kempner. Het album markeerde een terugkeer naar een meer uitgeklede gitaarklank. Kincaid bracht in 1997 een soloalbum uit, "The Irish Volunteer", maar keerde in 1998 terug naar The Brandos voor een nieuw album, "Nowhere Zone", gevolgd door twee Europese tournees met Bryan Adams, Van Morrison en Deep Purple. Na "Life In Exile" en "Pass The Hat" ging het allemaal heel wat minder voor The Brandos en leek de rootsrockgroep langzaam maar zeker naar zijn einde af te glijden. In 2006 verscheen er na 7 jaar stilte echter een nieuwe plaat van The Brandos onder de titel "Over The Border", maar dat was eigenlijk meer een soloalbum van Dave Kincaid die de enige overblijver was van het originele viertal. In 2008 en 2010 volgden er nog twee live albums van optredens van de groep en daarna trad er een absolute stilte in.

.

CONTRIBUTION-THE BEST OF 1985-1999 / LIVE AT THE LORELEY

Tot in 2017, want The Brandos stonden er opnieuw helemaal, zoals we bij een optreden van hun vorige tour in Weert dit konden beleven. Bij die show werd bovendien het nieuwe album "Los Brandos" voorgesteld, een album waarbij Dave Kincaid nog altijd de zanger, gitarist en songschrijver is en hij nam ook de arrangementen en de producersrol voor zijn rekening. De twee nieuwe ‘Brandos’ zijn gitarist Frank Giordano en drummer Tommy Goss en de formatie werd dus inderdaad herleid van een kwartet tot een trio. Maar eind deze maand komt de band wederom op tour, en is dit voor hun label Blue Rose reden genoeg, om nog snel een reissue en een oudere liveopname op de markt te brengen. De reissue is een compilatie "The Best Of 1985-1999" dat eerder in 1999 verscheen en de band zijn toen bijna vijftien jaar carrière omvat. In het totaal 14 nummers van de voorafgaande vijf studio-albums, maar beginnend met "Hallowed Ground" en eindigend met "My Way To You ", twee eerder niet verschenen nummers, en zo blijft deze release ook een must voor de fans van deze Amerikaanse rockformatie. Hetgeen je ook kan zeggen van het live-album  "Live At Loreley" dat eerder slechts in kleine aantallen werd uitgebracht op Dave Kincaid's eigen Haunted Field Music-label en snel was uitverkocht. Voor de eerste keer wordt nu deze plaat niet alleen door het Blue Rose label uitgebracht, maar ook verschijnt dit album als een digipak-editie met 2 bonus tracks. Het was in de zomer van 1999, dat de heren Dave Kincaid (zang, gitaar, mandoline), Ernie Mendillo (bas, zang), Frank Giordano (gitaar, zang) en Tom Engels (drums, zang) terug op Europese tournee waren en zo was dit viertal als onderdeel van deze concerttournee ook op 9 juli voor de WDR Rockpalast op het openluchtpodium Loreley in de buurt van St. Goarshausen. Negen nummers van deze set verschenen op deze liveplaat, maar nu zoals gezegd krijgen we als bonus twee extra live tracks die eerder niet op plaat  verschenen en nu deze cd afsluiten. Het eerste nummer "Strange Interiors" was live opgenomen in Bremen in 1987 en het tweede "I Got It" , een nummer van Little Richard, is opgenomen 1987 in het congrescentrum in Giessen 1998. Tevens een nummer dat steeds op hun liveoptredens te horen was, en dus nu wel hoogtijd dat het op cd verschijnt.

Sinds het begin van hun carrière zijn The Brandos populair bij onze noorder- en oosterburen dat is één. En na hun laatste doortocht vorig jaar, weten we dat er duidelijk nog geen spatje sleet op de vocale capaciteiten van frontman Dave Kincaid zit die zijn loyaliteit aan de rootsrockmuziek plichtsbewust blijft uitstralen, en dat is twee. En als tip komt drie, want de band komt terug naar Europa voor tal van optredens en zijn dus zeker niet te missen. Maar ook genoeg redenen om ook deze reissues toe te voegen aan het fraaie stapeltje van de afgelopen jaren.

Sept 27. 2018 Weert (NL) De Bosuil
Sept 28, 2018 Drachten (NL) Iduna
Sept 29, 2018 Hellendoorn (NL) De Lantaarn
Sept 30, 2018 Hardenberg (NL) Troubadour
Oct 6, 2018 Nidrum (B) Twilight
Oct 14, 2018 Alkmaar (NL) Victorie

 

 

 

 

 


 

Artiest info
   
 

label: Blue Rose Records
distr.: Sonic RendezVous