NEIL & LIAM FINN – LIGHTSLEEPER

Muziek maken zit heel vaak in de genen en de vaardigheden worden dikwijls doorgegeven van vader op zoon. Bij de familie Finn uit Nieuw-Zeeland is dit wel heel sterk van toepassing, want naast zanger en songschrijver Neil Finn en zijn oudere broer Tim Finn, beiden de stuwende krachten achter de formatie ‘Crowded House’ en ‘Split Enz’, zijn ook Liam Finn en zijn broer Elroy Finn heel actief bezig met muziek maken. Noem het dus maar een intense familieaangelegenheid voor de Finn-clan.

Voor het recent verschenen album “Lightsleeper” hebben Neil Finn en zijn zoon Liam de handen in mekaar geslagen en elf tracks gecomponeerd en opgenomen. De idee voor deze samenwerking kwam er nadat Neil Finn een liedje had geschreven voor het huwelijk van zijn zoon in 2015. Deze plaat werd geproduceerd in de ‘home studio’ van Neil Finn en de liedjes op dit album werden voornamelijk door Neil en Liam samen gecomponeerd.

Het begint met een instrumentale prelude in “Island Of Peace”, gevolgd door een sfeervol en laid back gebracht nummer “Meet Me In The Air”, waarop ook Sharon, Neil’s echtgenote, bij twee nummers op basgitaar haar steentje bijdraagt aan het werk van haar man en zoon. Sinds zijn 20e levensjaar woonde de nu 34-jarige Liam Finn in Australië van waar hij aan een eigen muzikale carrière heeft gewerkt.

Dat heeft tot nu toe geresulteerd in drie soloplaten, waarvan “The Nihilist” in 2014 de laatste realisatie was. Onlangs keerde hij met zijn vrouw en zoontje terug naar Los Angeles. Zijn muziekstijl wordt op “Lightsleeper” keurig geïllustreerd in het meer dan 7 minuten durende nummer “Where’s My Room”, terwijl de songs “Anger Plays A Part” en het door Neil Finn gezongen nummer “Listen” eerder de herinneringen aan het werk van ‘Counting Crows’ terug oprakelen.

Een opvallende naam in de lijst van medewerkers aan de opname van dit album is die van Mick Fleedwood (‘Fleedwood Mac’) die op drie tracks op drums meespeelt: het net vermelde “Anger Plays A Part”, “Any Other Way” en “We Know What It Means”. Voor de song “Back To Life” (zie video) werd met Elias Dendias en Spiros Anemogiannis zelfs twee Grieken in de studio gehaald voor het bespelen van accordeon en bouzouki. Elroy Finn zorgt dan weer voor de drumklanken op zeven andere nummers, waarvan we vooral “Ghosts” en slotsong “Hold Her Close” nog willen onthouden.

Het meest persoonlijke nummer is “We Know What It Means” waarin een begripvolle Liam met zijn vader meezingt dat hij wel begrepen heeft dat het leven onderweg voor optredende musici helemaal anders is dan voor de gewone stervelingen. Neil Finn werd onlangs 60 jaar en hij besloot om zich aan te sluiten bij de formatie ‘Fleedwood Mac’. Hij vond daarom allicht dat dit het gepaste moment was om zijn muzikale capaciteiten te verenigen met die van zijn directe nageslacht en het resultaat daarvan op dit album “Lightsleeper” te vereeuwigen voor de volgende generaties: overigens een heel goed idee.

(valsam)

 

Vrijdag 25 januari 2019: Paradiso, Amsterdam, NL
Zaterdag 26 januari 2019: Het Depot, Leuven, BE

 


 

Artiest info
Website  
 

Label: Inertia Music / [PIAS]

video