TUCKER ANTELL - GRIME SCENE

Het eerste- en titelnummer van “Grime Scene” laat duidelijk de twee kanten horen van tenorsaxofonist Tucker Antell. Het nummer begint met een solo van een minuut of twee, waarin hij alle remmen losgooit als een Rollins in de beste freejazz-traditie, daarna loopt het naadloos over in een swingende blues shuffle. Antell is dus zowel thuis in de free jazz als wel staat hij zijn mannetje in de klassieke tenor-orgel bezetting, want de line-up bestaat behalve uit Tucker Antell op tenorsax uit Carl Eisman op gitaar, Jake Herman op hammond B3 en Lee Fish op slagwerk en op een viertal nummers is ook Jason Palmer te horen op trompet.

Met zo’n bezetting ligt het voor de hand dat de nadruk ligt op de blues, maar mede door zijn ingenieuze tenorspel kiest Antell hier niet voor de geijkte paden. De enige cover op dit album “I mean you” van Thelonius Monk krijgt dan ook een geheel eigen bewerking van Antell en zijn kornuiten met een aanstekelijke ritmiek en een fraaie solo van Palmer op zijn trompet. “Difference maker” is een slepende blues ingeleid door een spetterende solo van gitarist Carl Eisman waarna Antell zich uitleeft in growls en honkin’ in de stijl van blowers als Houston Person, Willis Jackson of Red Holloway, heerlijke muziek en mijn geheime liefde ondanks het feit dat er in de jazzwereld nogal eens op werd neergekeken. Dat Antell ook overweg kan met een ballad, bewijst hij in “What you mean to me”, alweer met een lange solo als inleiding waarin hij met zijn prachtige geluid en superieure techniek klinkt als een gelouterde muzikant in plaats van een jongeling bezig op zijn debuut album. Overigens ook een knappe compositie die lekker in het oor ligt, dat geldt trouwens voor alle nummers van Antell en zeker ook voor het funky “The Hive” en het intrigerende “Madness” met een spannend stop & go ritme.

In “Rae” bevinden we ons in rustiger vaarwater met fraai uitgesponnen melodielijnen van sax en trompet die een idyllisch landschap schilderen. Met afsluiter “Home stretch” swingen we de pan uit in een halsbrekend tempo. Het volwassen geluid van dit grote tenor talent uit Boston is waarschijnlijk mede te danken aan het feit dat hij van jongs af aan jamde met volwassen muzikanten. Een absolute aanrader en zeker voor liefhebbers van vette tenorsax met orgel trio, blues & jazz tezamen in een dampende kookpan!

Jan van Leersum.

 


Artiest info
Website  
 

Label : OA2 REc.
Distr. : New Art Int.

video