ASLEEP AT THE WHEEL – NEW ROUTES

‘Asleep At The Wheel’ is een gevestigde naam in het Amerikaanse muziekwereldje rond ‘Texas country’ en ‘Western Swing’. Sinds de oprichting van de formatie in 1970 door Ray Benson en Lucky Oceans in West Virginia werden meer dan twintig albums opgenomen waarvan er negen met een ‘Grammy Award’ werden bekroond.

Momenteel is ‘Asleep At The Wheel’ gevestigd in Austin, Texas, ook weleens het Mekka van de countrymuziek genoemd. In het bijna vijftigjarige bestaan van de groep was er een komen en gaan van bandleden, waarvan sommigen later ook eigen roem wisten te verwerven, zoals o.a. Cindy Cashdollar, Bobby Black, Floyd Domino en Rosie Flores. De huidige bezetting rond frontman Ray Benson wordt gevormd door zangeres en violiste Katie Shore en instrumentalisten Eddie Rivers, David Sanger, Dennis Ludiker, Josh Hoag, Connor Forsyth en Jay Reynolds.

Drie jaar geleden bracht de band een ‘tribute’-plaat op de markt met “Still The King: Celebrating The Music Of Bob Wills And His Texas Playboys” en leverden ze ook een bijdrage af aan het album “Willie Nelson And Friends” naast o.a. Tanya Tucker en Shirley Collie. Hun laatste plaat met eigen nummers dateert echter al van 2010 toen “It’s A Good Day” werd uitgebracht.

De muziekliefhebbers zullen dan ook wel verheugd zijn dat er nu een nieuw album van ‘Asleep At The Wheel’ is uitgekomen onder de titel “New Routes”, een plaat met elf tracks bestaande uit een mix van eigen nummers en zorgvuldig geselecteerde coversongs. De openingstrack “Jack I’m Mellow” die we ook op de video in een live gebrachte uitvoering meegeven is een stokoud nummer van de New Yorkse zangeres Trixie Smith uit 1938.

Ook het daaropvolgende “Pencil Full Of Lead” is een cover, maar dan van een veel recenter gecomponeerde song van de Schotse zanger Paolo Nutini die het nummer in 2009 op zijn succesalbum “Sunny Side Up” uitbracht. Een andere vaak gecoverde song (o.a. door Brian Setzer, Bruce Springsteen, Nick Lowe en Bryan Adams) is de rockabilly-klassieker “Seven Nights To Rock” uit 1956.

Ray Benson neemt de lead vocals voor zijn rekening in de mooie ballad “Dublin Blues” waarbij Katie Shore voor knappe harmony vocals zorgt. Dat nummer is ook al een coverversie van de albumtiteltrack uit 1995 van Guy Clark. De keuze voor die gecoverde liedjes bewijst de grote muzikale kennis van de band voor het betere werk uit de lange geschiedenis van de rockabilly-, ‘Western Swing’- en countrymuziek.

Ook Katie Shore mag een zestal keer de lead vocals voor haar rekening nemen, o.a. in de nummers “Call It A Day Tonight”, het jazzy accordeonwalsje “I Am Blue” en het melancholische “Weary Rambler”. Zij zingt ook coverversies van het door Johnny Cash in 1957 en ‘Grateful Dead’ in 1971 tot hits gebombardeerde nummer “Big River” en van het liedje “More Days Like This” dat in 2012 voor het eerst op songschrijver en blueszanger Seth Walker’s album “Time Can Change” was beland. Deze plaat “New Routes” van ‘Asleep At The Wheel’ wordt op schitterende wijze afgesloten met een eerbetoon aan hun grote muzikale voorbeeld Willie Nelson via het liedje “Willie Got There First”, een song die de groep hier samen met Seth en Scott Avett brengt, aka ‘The Avett Brothers’.

Het is altijd weer een blij weerzien met deze geweldige formatie en dit album is dan ook een zeer gewaardeerde toevoeging aan hun al zo indrukwekkende discografie. ‘Asleep At The Wheel’ bewijst hiermee dan ook dat ze nog altijd even fris klinken en even relevant zijn voor de hedendaagse muziekwereld als bij hun oprichting zo’n 48 jaar geleden.

(valsam)


Artiest info
Website  
 

Label: Bismeaux Records / Thirty Tigers

video