FRODE HALTLI - AVANT FOLK

Avant-garde folk....Maar dan wel met de nadruk op “folk”.
Zo, daar zijn we het dan alvast over eens. Hoop ik toch. In elk geval: Frode Haltli is een naam als een klok in de Noorse hedendaagse Folkscene: hij draait al meer dan twintig jaar mee, wat nauwelijks hoeft te verwonderen als je weet dat hij al op zijn zevende accordeon begon te spelen. Dat resulteerde uiteindelijk in opleidingen aan conservatoria in Noorwegen en Denemarken, met daaraan gekoppeld de deelname aan- -en het winnen van- internationale wedstrijden en uiteindelijk in 2001 een titel van “Young Soloist of the Year”. Uit zo’n parcours volgen haast automatisch internationale tournees en kennismaking met gelijkgestemde zielen uit andere regio’s en een platendebuut in 2002 op het prestigieuze ECM-label. Samenwerkingen met saxofonist Rolf-Erik Nystrøm als “POING” en in duo of kwartetopstelling met de andere saxofonist Trygve Seim vestigden Haltli’s naam en faam wereldwijd en leerstoelen aan academies en conservatoria doorheen heel Europa waren daar weer het logische gevolg van.

Frode Haltli is, met andere woorden, een erkende meester op accordeon. In de loop der jaren ging hij ook al geregeld musiceren met mensen uit de erg bloeiende Noorse avant-garde en impro-scene en vandaag is er dus die nieuwe plaat, waarop Haltli het gezelschap krijgt van een negental muzikanten, waaronder de al genoemde Rolf-Erik Nystrom, maar ook de alhier erg geliefde Hardanger-fiddler Erlend Apneseth, violist Hans P. Kjorstad, trompettiste Hildegunn Øiseth van het Trondheim Jazz Orchestra, toetsenman Stàle Storløkken, bekend van samenwerkingen met Terje Rypdal, gitaristen Oddrun Jonsdottir en Juhani Silvola -die laatste kennen we dan weer vanwege zijn duo-werk met Sarah Jane Summers, dat ik overigens niet genoeg kan aanbevelen- en de ritmesectie Fredrik Dietrichson (van Moskus) op bas en Siv Øyunn Kjenstad (ook al van het Trondheim Jazz Orchestra) op drums. Dat zijn dus serieuze kwaliteitslabels en dat straalt dan ook volop af op de vijf lange nummers, die deze CD rijk is.:: dit is een heel fijne mix van folk, (licht)-klassiek, impro, jazz en echte avant-garde, waar de klank primeert op de melodie.

Al met al een bijzonder mooie, heel vlot beluisterbare plaat, die voor de zoveelste keer aantoont hoe rijk de Noorse scene wel is: de club baseert zich in drie van de vijf nummers -je zou ze net zo goed “suites” kunnen noemen- op traditionals uit Noorwegen en de Far Oer en speelt daarnaast twee composities van Haltli, die hier nogmaals bewijst dat hij ook als componist tot de absolute top van de hedendaagse instrumentale muziek behoort. Heeft u niet de tijd om de volle 42 minuten als kennismaking te beluisteren, dan raad ik u het dertien minuten lange “Neid” aan, één van de eigen composities van Haltli, waar werkelijk alles in zit, dat je ook in de andere nummers van deze hele knappe plaat kunt horen.

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

Label: Hubro
distr.: PIAS

video