CANDI STATON – UNSTOPPABLE

In de muziekwereld kennen we Canzetta Maria Staton beter als de Amerikaanse soul- en gospelzangeres Candi Staton die in de jaren ’70 wereldhits scoorde met haar coverversies van het nummer “Stand By Your Man” van Tammy Wynette en “In The Ghetto” van Elvis Presley, naast haar eigen discohit ‘Young Hearts Run Free” uit 1976. Zij ontdekte haar zangtalent al op zeer jonge leeftijd toen ze allerlei gospelliedjes meezong in het kerkkoor in Nashville, Tennessee.

Als solozangeres verwierf ze al snel de titel van ‘First Lady Of Southern Soul’ en haar vier nominaties voor een ‘Grammy Award’ bewijzen dan ook dat ze wel degelijk aanspraak kon maken op zo’n eretitel. Sinds 1982 concentreerde Candi Staton zich op het brengen van gospelnummers via de release van zo’n twaalf albums en eveneens op het trouwen, want ze heeft haar zesde huwelijk al achter de rug met Henry Hooper vorig jaar nog als laatste gelukkige echtgenoot.

De nu 78-jarige zangeres is altijd blijven zingen en nu verscheen haar dertigste album met de toepasselijke titel “Unstoppable”, een plaat die opgenomen werd onder leiding van de bekende producer Mark Nevers (van o.a. ’Lambchop’, Bonnie ‘Prince’ Billy en ‘Calexico’). Hij stond in 2006 en in 2009 ook al in voor de taak als producer van Candi Staton’s toenmalige albums “His Hands” en “Who’s Hurting Now”.

Het nieuwe album bestaat uit tien nummers die voornamelijk in een R&B-uitvoering worden gebracht, al is de diepgewortelde soulsound nooit erg ver weg. De albumtitel is meer dan ooit toepasselijk voor haar leven dat volgestouwd zat met hoogtes en laagtes, zowel op muzikaal als op privégebied. Op de video bij deze recensie kunt u kennismaken met de openingstrack “Confidence”, een swingend soulnummer met funky gitaar- en blazerswerk. De ritmesectie die bij de opname van deze plaat aanwezig was bestaat trouwens uit twee van haar eigen zonen, bassist Marcel Williams en drummer Marcus Williams.

Ook de tweede track “I Fooled You, Didn’t I” - een cover van het soulnummer van Norma Jenkins uit 1976 - en “It Ain’t Over” zijn uptempo gebrachte funky R&B-songs, terwijl het daar netjes tussenin passende “Love Is You” wat nauwer aansluit bij de discosound die Candi Staton in de jaren ’70 en ’80 pleegde te brengen. Zes van de tien nummers werden door haar zelf gecomponeerd, soms samen met een co-auteur. De meest opvallende tracks uit deze serie zijn de soulballad “Revolution Of Change”, het funky “Stand Up” en het nog meer funky “The Price Is Not Worth The Pain”.

We moeten hier natuurlijk ook even stilstaan bij de coversongs die Candi Staton voor dit album heeft geselecteerd. Zo brengt ze een sterke versie van het van Patti Smith gekende nummer “People Have The Power” en ook haar interpretatie van Nick Lowe’s klassieker “(What’s So Funny ‘Bout) Peace, Love And Understanding” heeft ze van een heel persoonlijke ‘touch’ voorzien.

Afgesloten wordt er op deze plaat met de song “Can I Change My Mind”, een song van Tyrone Davis uit 1969 en handelend over iets wat zeer toepasselijk is op haar eigen leven, gezien het aantal keren dat ze haar vorige vijf echtgenoten heeft gedumpt en vorig jaar dus voor ‘husband number six’ heeft geopteerd. We durven voor hem te hopen dat hij gezien haar gevorderde leeftijd zijn oude dag naast Candi Staton mag blijven slijten.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Beracah Records / Thirty Tigers

video