LUCIE SILVAS – E.G.O.

‘Lucie Silvas’ is de artiestennaam van de 41-jarige Britse zangeres en songschrijfster Lucie Joanne Silverman, dochter van een Joodse vader uit Nieuw-Zeeland en een christelijke Schotse moeder. Samen met haar twee zussen groeide ze op in Kingston upon Thames in een zeer muzikaal gezin. Het was dan ook in de sterren geschreven dat zij een muzikale carrière zou gaan nastreven.

Zij koos voor haar zelf gecomponeerde nummers voor het country- en Americana-genre en nam die songs op voor de albums “Breathe In” (2004), “The Same Side” (2006) en “Letters To Ghosts” (2015). Daarnaast schreef ze in de voorbije jaren ook heel wat nummers voor andere artiesten waaronder Judie Tzuke en Rachel Stevens, maar ook voor de Spaanse zangeres Natalia en flamencozangeres Cristie. De specialisten onder u zullen haar naam misschien ook nog herinneren van het duet “Everytime I Think Of You” dat ze in 2006 met Marco Borsato uitbracht als single in Nederland.

Drie jaar na dit laatste album verschijnt er nu een nieuwe plaat van Lucie Silvas onder de titel “E.G.O.” waarop ze twaalf nieuwe, eigen songs heeft verzameld. De van lange blonde haren voorziene zangeres is na haar huwelijk in juni 2015 met gitarist John Osborne (van het countryduo ‘Brothers Osborne’) naar Nashville, Tennessee verhuisd, waar dit album ook werd opgenomen.

De eerste single uit deze plaat werd het nummer “Kite” dat u op bijgaande video kunt beluisteren en dat ook als openingstrack op “E.G.O.” staat. In het volgende nummer “Girls From California” zingt ze over de bruingebrande blondines die aan de stranden van Los Angeles alle blikken van de daar op de golven surfende jonge mannen opeisen.

Lucie Silvas beweert zelf geïnspireerd te zijn door de liedjes van ‘The Carpenters’, Dusty Springfield, Carole King en ‘Fleedwood Mac’. Enkele van die invloeden zijn dan ook terug te horen in nummers op dit album, o.a. in “Smoking Your Weed”, de intieme ballads “I Want You All To Myself” en “Everything Looks Beautiful” en in het zachtjes kabbelende “Black Jeans”.

“First Rate Heartbreak” is dan weer een rauwe en stevige powerrocksong, terwijl “People Can Change” eerder tot de categorie ‘moderne popliedjes’ kan worden gerekend. Onze favoriete song op “E.G.O.” is het naar de sixties-sound knipogende “My Old Habits”, een melodieuze ballad die erg sterk gezongen wordt door Lucie Silvas. Ook het door violen en piano begeleide liefdesliedje “Just For The Record” willen we in de volgende weken nog wel een paar keer terug horen. Een gelijkenis met het werk van de Amerikaanse singer-songwriter Brandi Carlile is bij dit nummer niet helemaal weg te denken.

De albumtiteltrack “E.G.O.” staat niet voor het egoïsme, maar is eigenlijk een afkorting voor ‘Everybody Gets Off’ en de song handelt over allerlei valkuilen van de door de sociale media aangedreven cultuur in een wereld na Donald Trump. Helemaal aan het einde van deze plaat krijgen we met de prachtige, enkel door gitaar begeleide ballad “Change My Mind” nog een extra nummer waarin we weer diezelfde Brandi Carlile-stijl herkennen. Deze Lucie Silvas verdient zeker een plaatsje in de huidige muziekscène naast de reeds vermelde zangeressen en voeg daar iemand als Lana Del Rey maar gerust aan toe.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Furthest Point / Thirty Tigers

video