ELVIN BISHOP’S BIG FUN TRIO - SOMETHING SMELLS FUNKY ‘ROUND HERE

 

Dat dit sympathieke trio al drie jaar met elkaar optrekt is niet verwonderlijk. Ook op hun tweede album spat het spelplezier ervan af en beleven zij een gezamenlijk ‘good time’ intermezzo zowel bij het musiceren als het elkaar aanvuren. Het ritmische ‘Right Now Is The Hour’ is hun aansporing om de instrumenten ter hand te nemen en een jolig half uurtje te beleven, want de speeltijd duurt maar 35 minuten. De drie muzikanten zijn ieder op zich virtuoze klassebakken. Willy Jordan uit San Francisco heeft evenals Elvin Bishop een ruwe warme stem en is bijzonder goed op dreef met alle ritmes op de Cajón. Al jaren lang varieert hij met percussie en drum en trok hij op met blueslegendes als o.a. John Lee Hooker en Joe Louis Walker. Allround muzikant Bob Welsh speelt behalve gitaar nog piano en orgel. Dat hij uit Louisiana komt hoor je in het instrumentale ‘Bob’s Boogie’ met die aanstekelijke groove die zelfs oudjes uit hun rolstoel zou laten opveren. Deze driemanschap formatie is opnieuw een gloriemoment in de carrière van Elvin Bishop.

Sinds hij in 1963 aan de Universiteit van Chicago Paul Butterfield ontmoette en in diens band ging meespelen heeft veteraan Elvin Bishop niet meer stil gezeten. Van Chicago reisde hij later naar Californië, waar hij in het historische Fillmore Auditorium ging meedoen aan de jamsessies. Zo speelde hij o.a. mee met Eric Clapton en B.B. King. Vervolgens bracht hij het een na het andere album uit, eerst voor het Fillmore label, daarna voor Alligator. Met het huidige trio klikte het warmbloedig en muzikaal zodanig dat zij al direct een eerste album uitbrachten, erg goed onthaald. Een ‘Blues Music Award’ voor ‘Album Of The Year’ was de bekroning. Gezamenlijk schreven de muzikanten mee aan het funky titelnummer en het ludieke ‘That’s The Way Willy Likes It’. Zelfspot wisselt af met ironie en het parlando gezongen ‘Lookin’ Good’ is een ludieke vertelling. De twee covers op dit album kleden zij nieuw aan, zoals ‘I’Can’t Stand The Rain’, waarop een orgeltje meezeurt, evenals het euforisch vertolkte, inlevende en soulvolle ‘(Your Love Keeps Lifting Me) Higher And Higher’ van Jackie Wilson.

Het album werd opgenomen in Bishops eigen ‘Hog Heaven Studio’ in Lagunitas, Californië en deels door hem geproducet. Op het einde, bij ‘My Soul’, speelt ook gastmuzikant Andre Theirry nog even mee, die er met zijn accordeon wat cajun zwier aan toevoegt. Met deze tien nummers op een rij is dit album effectief een ‘Big Fun’ geworden, dat inspireert, swingt en tot vrolijkheid stemt. De drie positivo’s slagen erin om dat ‘feeling good’ gevoel heel naturel te laten overspringen, zodat je spijt hebt dat die werveling van shake, swing, boogie en aanstekelijke blues met bijhorende vrolijke ritmes op cajón en ivoren pianotoetsen niet langer kan duren. Waarbij je zeker ook de zang, het excellente gitaarspel en de spirit van de muzikanten mag bijtellen. Je hoort gewoon in de vibe van hun muziek dat de zonovergoten westkust en het dampende Louisiana nog steeds de roots van de artiesten zijn.

Marcie

 

Artiest info
Website  
 

Label : Alligator Records

video