ORIONS BELTE - MINT

Dat ze in Noorwegen van veel muzikale markten thuis zijn, konden we de voorbije maanden uitgebreid in deze kolommen lezen en vooral op jazz- en folk gebied zit er de komende weken wer een en ander aan te komen, als ik er mijn bespreekdoosje op nakijk. Deze hier, een trio, genoemd naar het sterrenbeeld en een nogal populaire jaren ’80-film, die onlangs nog op de Nederlandse TV te zien was, is helemaal een buitenbeentje: Øyvind Blomstrøm en Chris Holm zijn twee kerels, die in talloze Noorse muziekprojecten actief zijn en dus was het logisch dat hun paden elkaar geregeld kruisten. Wat doen muzikanten dan? Dan spreken ze af om “samen eens iets te doen”. Zo ging het ook bij deze twee heren en zodra hij over de plannen hoorde, was Holm’s makker “on-the-road” vragende partij om mee op de kar te springen, zodat het duo er ineens een gevestigde waarde als drummer bijkreeg. We schreven toen midden 2016 en twee jaar later is er deze heel speelse, leuke en gevarieerde CD, die een recensent maar voor één echt probleem stelt: “welk etiketje kleef ik hier nu op?”

Na zes, zeven keer luisteren, ben ik er nog niet uit, want hier komen blues en surf en afrobeat en pop vrolijk over en rond elkaar heen gehuppeld. Deze mix heb ik werkelijk nog nooit elders gehoord, maar het werkt allemaal wel. De negen tracks lijken wel geschreven -of geïmproviseerd- te zijn met het oog op al dan niet bestaande films. Of je daarbij nu aan zanderige westerns denkt, aan landerige Zuid-Europese praatfilms of aan donkere Scandinavische thrillers, op de ene of andere manier past deze muziek altijd wel bij een scene, die je redelijk makkelijk zelf kunt voorstellen.

De chemie tussen dit drietal werkt overduidelijk en songtitels als “Papillon”, “Le Mans” ,“Joe Frazier” (beide deels gezongen), “Atlantic Surfing”, en afsluiter “Alnitak” helpen daarbij. Alnitak is overigens een deel van het Orion-sterrenstelsel, zo leerde tante Wikipedia mij. Dat wijst er misschien op, dat de drie heren op de ene of andere manier een eigen universum vorm wilden geven? Op muzikaal vlak zijn ze daar alvast in geslaagd en eigenlij is het een beetje zonde, dat deze plaat als CD verschijnt, want dit is werkelijk typische LP-muziek, die het bijzonder goed zou kunnen doen in de nachtelijke uren van de betere kroeg. Bijzonder leuke plaat!

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

Bandcamp

Label: Jansen Records
distr.: PIAS

video