MAARJA NUUT & RUUM - MUUNDUJA

Helemaal uit Estland komen violiste en stemkunstenares Maarja Nuut en electronica-man Ruum -die van z’n echte naam Hendrik Kaljujärv heet, een duo dat hier debuteert als duo, maar al wel enige kilometers op de teller heeft staan, zij als zangeres, hij voornamelijk als componist en performer voor theater en kunstgalerijen. Zij is dus violiste, bezeten van loops en pedalen en zangeres, overduidelijk gevormd door de folkcultuur van haar land en het is na de release van hààr tweede plaat “Une Meeles”, waarvan de titeltrack overigens de nieuwe plaat in herwerkte versie afsluit in 2016, dat de twee begonnen samen te werken. Zo kwam het dat ze in 2017 al op WOMAD stonden en de perscommentaren waren toen unaniem lovend en ook wat we zelf meemaakten in de Brusselse Bozar in oktober 2017, liet een diepe indruk op ons na. Dat had alles te maken met het vermogen van de twee om voor de volle honderd procent “in het moment” te spelen.

Zij improviseert met haar stem, maakt daar loops van en improviseert daar overheen met diezelfde stem en haar viool. Hij werkt terplekke soundscapes uit, die maken dat je je als luisteraar permanent in een soort niemandsland bevindt, ergens tussen fictie en realiteit in, tussen droom en werkelijkheid. Klanken van vandaag, maar wel met eeuwenoude roots, die niet verborgen gehouden worden. Ik doe maar een poging om dit te omschrijven, want eigenlijk moet je deze muziek gehoord hebben, om ze te kunnen situeren. Het duo biedt dingen aan, aar het is aan de luisteraar om daarmee iets aan te vangen. Daar heeft natuurlijk de klankkleur van het voor ons onbegrijpelijke Ests alles mee te maken: dat is pure poëzie op zich, waar je geen snars van snapt, maar die je als vanzelf meevoert. In dit geval is dat het universum van het duo, op de grens tussen droom en werkelijkheid tussen denken en voelen.

Termen als “ambient”, “experimenteel” en “avant-garde” dringen zich aan ons op, al blijf ik erbij, dat je dit vooral zelf moet horen, want dit is een absoluut formidabele plaat, waar de schoonheid, de puurheid, de zuivere klasse, van afstralen en als een weldadig kleed om je schouders vallen. Negen nummers, die samen iets meer dan veertigminuten betoverend mooie klanken, geluiden, melodieën, kortom “muziek” over je heen strooien. Het enige wat je op deze plaat mist, is de manier waarop Maarja over het podium beweegt, als ze zingt en speelt. Het valt allemaal zo vanzelf en perfect samen, dat je niet anders kunt dan elke seconde van deze plaat te geloven. De bijgevoegde Youtube-link leidt je naar een aantal video’s, die vast en zeker mee duidelijk zullen maken wat ik hierboven probeerde uit te drukken. Je mag van mij vinden wat je wil, maar daarvoor zit ik in dit vak, zie!

(Dani Heyvaert)

 

28 september - Worm - Rotterdam
29 september - Concerto - Rotterdam
30 september - Abdij Keizersberg - Leuven
03 november - Crossing Border Festival - Den Haag

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: 130701 (FatCat Records)

video