HADDEN SAYERS -  DOPAMINE MACHINE / ACOUSTIC DOPAMINE

 

 “ Hadden Sayers is back with dopamine in his backpack… “

Texas bluesman Hadden Sayers is vaak onderweg, maar dat was niet altijd zo… Hij startte een succesvolle muziekcarrière in Houston, TX en verhuisde voor het werk van zijn vrouw (een onderzoekster, die zo een carrière in kankeronderzoek kon nastreven) naar het Westen. Door het falen van loense platenmaatschappijen en door het tragisch overlijden van leden van de groep, vielen contacten en contracten weg en waren er plots geen optredens meer. Zijn 1957 Fender Stratocaster ging de koffer in. Hij vond zijn liefde voor de muziek terug tijdens de ritten naar Zuid Ohio, waar hij een gehavende hut herstelde. Door de liedjes van Van Morrison en Sam Cooke die hij in de auto op de radio hoorde en, met wat steun van een metselaar ging hij terug naar de opname studio.

In 2011 bracht Sayers, na een stop van zeven jaren (en na ‘12 Bars And The Naked Truth’ [2004]), het album ‘Hard Dollar’ en de single “Back To The Blues” uit. Dit was de nieuwe start voor een reeks van optredens en touren. Sayers ging terug “on the road”, één van de dingen die hij het liefste deed. Hij verzamelde er zijn verhalen van de gewone mensen, die ook zijn verhaal kenden. Verhalen van vrouwen die hun man verloren, verhalen over de dingen die men verliest. Sayers verwerkte dit allemaal in de teksten van zijn muziek.

In zijn Chevy Bubbletop Impala uit 1961 en met zijn Airstream trailer trekt hij van festival naar festival, het land rond. Het is niet enkel een manier van reizen, maar het is zijn manier om aan iedereen zijn liefde voor de muziek en “het onderweg zijn” te tonen. Sayers wil de muzikant en soul man zijn, die in iedere stad wat ziel brengt. Je kan zijn weg volgen op Facebook, reageren en hem zo ontmoeten voor en na de optredens. 

“ The result is an unexpected gem… “

Als opvolger van ‘Rolling Soul’ [2013] verschijnt er deze maand Hadden Sayers’ 9de studio release ‘Dopamine Machine’ en extra als deelgenoot ‘Acoustic Dopamine’. Zeggen dat dopamine ook gelukshormoon genoemd wordt en vaak in verband gebracht met genotsmiddelen zoals drugs en alcoholvaak en dus verslavend kan werken, is voor sommigen misschien overbodig. Dopamine of 2-ethaanamine is een catecholamine dat fungeert als neurotransmitter op verschillende plaatsen in het lichaam van mensen en dieren. De naam is een afkorting van de IUPAC-naam, waarbij de f in het Engels een p wordt. Dopamine kan uit het aminozuur tyrosine worden gevormd.

Beide albums met dezelfde songs zijn in Nashville in de Sound Emporium studio één keer elektrisch en enkele dagen later, Sayers met enkel zijn stem en zijn 1952 Gibson, akoestisch opgenomen. Elektrisch werd Sayers op ‘Dopamine Machine’ gebackt door drummer Greg Morrow, bassist Rusty McFarland & orgelist Johnny Neel. Akoestisch deed Sayers het op ‘Acoustic Dopamine’ solo en met enkel Jim Ed Cobbs, die voor wat geklap en gestomp in de rand zorgde. Als “guest” is het op beide albums genieten van Hadden Sayers’ duet met Ruthie Foster op “Waiting Wanting”. En dat Foster kan verrassen, ondervonden we nog in Blues Peer 2018!

“DOPAMINE MACHINE”


‘Dopamine Machine’, het nieuwe Hadden Sayers’ album is een album met elf songs en elf verhalen. ”Unsatisfied” (Oak Hill, OH, 2014) was eerst een country song, later (en ook op dit album) werd het een sevige rocker, maar Sayers’ voorkeur (en de mijne ook) gaat naar de akoestische versie. ”I Fee Love” (Umbria, IT, 2015) is een love song, maar ook ergens een protest song. Sayers die het melige in vele Americana songs beu was, schreef het nummer en voegde er wat extra “f**king rock” aan toe. ”Hit the Road” (East St. Louis, 2015) is een nummer dat Sayers schreef ter ondersteuning van een goed doel van zijn vriend Sean Carney (“Blues for a Cure”). Het nummer zorgde voor de inkomsten en werd voor dit album opnieuw opgevist. Voor ”Blood Red Coupe Deville” (Lady Lake, FL, 2016) vond Sayers zijn inspiratie in een opgenomen gesprek van Warren Zevon over een avond die hij doorbracht met Hunter S. Thompson (Hunter Stockton Thompson was een Amerikaanse journalist en schrijver die o.a. schreef onder het pseudoniem Raoul Duke. Thompson wordt beschouwd als vertegenwoordiger van het “new-journalism”. Zelf noemde hij het “gonzojournalistiek”/nvdr). Het duet met Ruthie Foster ”Waiting Wanting” (Cabo San Lucas), schreef Sayers in de haven Van Cabo, waar de Blues Cruise hald hield. Het is een wiegelied over liefde op het eerste gezicht en de vragen in de dagen erna. ”Good Good Girl” (Lady Lake, FL) is ook een oud country nummer en ”Learning to Disappear” (Houston, TX, 2015) een verwijzing naar de rock band Spoon en hun gelijknamig album ‘Learning to Disappear’. Het nummer gaat hier over doelbewust zijn en minder willen opvallen in het leven. Ook ”Peppermint Patty” (M/S Neu A’dam, middle of the Caribbean, 2014) is geschreven op een muziek cruise en is het resultaat van een jam of een uitgelopen gesprek aan de bar. De titel song ”Dopamine Machine” (Lincoln, NE, 2014) is een nummer over Sayers’ iPhone verslaving. Een Dopamine -volgens Sayers- kan eender welke verslaving zijn. ”Gravity” (Vienna, AU, 2004) schreef Sayers toen hij met zijn vrouw op vakantie was in Oostenrijk en, waar hij het nummer ook succesvol op straat uitprobeerde. In de afsluiter ”Backbreaker” (Bexley, OH, 2015) verwijst hij naar zijn jeugd, waar hij als kind voor zijn ouders vaak een “pain in the ass” was. Van hen kreeg hij de bijnaam “backbreaker”. Ook zijn zoon Augie heeft van deze “tikjes”.

“ ACOUSTIC DOPAMINE” (a companion to ‘Dopamine Machine’)

“ But each song had so much more to say… “

Je moet het maar aandurven om dezelfde nummers nog eens een tweede keer solo en akoestisch op te nemen. Sayers zat na de opnames van ‘Dopamine Machine’ op zijn bed met zijn Gibson bij de hand en herschreef / rearrangeerde de nummers, omdat ze “nog zoveel meer te bieden hadden”. Het resultaat was “raw, pure and acoustic solo versions of…”. ‘Acoustic Dopamine’ is Hadden Sayers op zijn best én met meer dan 1 verrassing! Ik pik uit de track list “snel” even mijn akoestische “favoriete” top 3: het heftige ”Dopamine Machine”, ”Blood Red Coupe Deville” en ”Backbreaker” & “buiten categorie”: ”Waiting Wanting” feat. Ruthie Foster.

Hadden Sayers -Billy F. “ZZ Top” Gibbons schreef over hem: “Hadden is pretty much my hero!”- laat op een unieke manier opnieuw van zich horen met de release van een twin album ‘Dopamine Machine’ / ‘Acoustic Dopamine’. Deze releases bevestigen de hardnekkigheid en onbezorgdheid die Sayers bezielen om als artiest steeds zichzelf te zijn, zonder zich telkens af te vragen of e.e.a. wel past tussen de dingen die anderen doen.  

“ With the release of 'Dopamine Machine' / 'Acoustic Dopamine', a twin-disc project, Hadden Sayers is there again in a unique way. Again he confirms the obstinacy and his doing things whitout any concern if it may fit, which inspire him to be his own as an artist… “  -  www.rootstime.be

Eric Schuurmans

 

Album track list DOPAMINE MACHINE:
01.”Unsatisfied” – 02.”I Fee Love” – 03.”Hit the Road” – 04.”Blood Red Coupe Deville” - 05.”Waiting Wanting” feat. Ruthie Foster – 06.”Good Good Girl” – 07.”Learning to Disappear” – 08.”Peppermint Patty” – 09.”Dopamine Machine” – 10.”Gravity” – 11.”Backbreaker” – Written by Hadden Sayers and/or as [noted] ℗ 2017, 2018 – Produced by Rusty McFarland

Album line-up:
Hadden Sayer: vocs, guitars
Greg Morrow: drums, percussion
Rusty McFarland: bass, percussion, acoustic guitar (10)
Johnny Neel: organ
B-vocs : Chad Carlson, Rusty McFarland & Hadden Sayers
& Ruthie Foster: vocals (5)

Album track list ACOUSTIC DOPAMINE:
01.”Dopamine Machine” – 02.”Learning to Disappear” – 03.”Unsatisfied” – 04.”Peppermint Patty” – 05.”I Fee Love” – 06.”Waiting Wanting” feat. Ruthie Foster – 07.”Good Good Girl” – 08.”Blood Red Coupe Deville” – 09.”Hit the Road” – 10.”Backbreaker” – 11.”Gravity” – Written by Hadden Sayers ℗ 2017, 2018

Album line-up:
Hadden Sayer: vocs, guitar (1952 Gibson)
Jim Ed Cobbs: hand claps, foot stomps & random objects
& Ruthie Foster: vocs (6)

Discography HADDEN SAYERS:
Dopamine Machine [2018] & Acoustic Dopamine [2018] | Rolling Soul [2013] | Hard Dollar [2011] | Blue Country (EP,5#) [20xx] | 12 Bars And The Naked Truth [2004] | SuperSonic [2001] | Swingin’ From The Fabulous Satellite [1998] | RetroFutura [1996] | Hadden Sayers Band [1995] |

Artiest info
Website  
 

info: Frank Roszak Promotions

video