BJ BAARTMANS – VERZAMELAAR

Bart-Jan Baartmans is een 53-jarige zanger-gitarist en songschrijver uit de Nederlandse stad Boxmeer die onder de naam ‘BJ Baartmans’ een zeer succesvolle carrière heeft uitgebouwd in de Nederlandse muziekscène, zowel met soloplaten in het Engels en in het Nederlands, maar ook als lid van diverse groepen zoals ‘BJ’s Pawnshop’, ‘BJ’s Wild Verband’, ‘Square Objects’, ‘Tuney Tunes’, ‘The Chain Men’, ‘No Strings Attached’ en ‘Bengels’.

Meestal ging het om liedjes die onder de noemer ‘Americana’ thuishoren, maar ook de genres blues, folk, country, rockabilly en new wave zijn hem zeker niet helemaal vreemd gebleken in al die jaren.

De laatste tijd is hij vooral actief als producer van allerlei Nederlands talent en als vertolker van Nederlandstalige liedjes die opvallen door hun treffende, dichterlijke teksten. De onderliggende muziekgenres bij die songs situeren zich voornamelijk in de blues- en folksfeer.

Met zijn nieuwste plaat “Verzamelaar” brengt BJ Baartmans nu dertien liedjes uit die in de loop der jaren werden geschreven, maar die er nooit in geslaagd zijn om op de tracklijst van één van zijn toenmalige cd’s te verschijnen. Enkele van deze songs werden indertijd door hem in opdracht van allerlei organisaties geschreven. Zo werd het op de video te beluisteren “Rondemiss” het themalied voor een wielrenners-talkshow in Nijmegen, “Stil Geluk” was een soundtrack bij een boek- en filmdocument dat nooit verschenen is en “Kamp Vught”, “Stroom” en “Tiengemeten” stonden op een door hem geproduceerde plaat voor de stichting ‘Natuurmomumenten’.

Daarnaast staan er met o.a. “Ongeweten” en “Niemand Kent Je” ook een paar zeer persoonlijke, soms intieme liedjes op dit album, nummers die hij na lange beraadslaging uiteindelijk toch eens op een plaat wilde zetten. Tot slot brengt hij met “Malaga Blues”, “Round Ronda” en albumtiteltrack “Verzamelaar” ook drie geheel instrumentale nummers waarop zijn virtuoos gitaarspel dominant aanwezig is.

We willen toch ook nog even het uitstekende toetsenwerk van Mike Roelofs en Bart de Win in de verf zetten, naast de contrabas bespeeld door Gerco Aerts en de drums van Sjoerd van Bommel. Het zijn allemaal zowel goede vrienden als vaste begeleiders van deze muzikant bij zijn vele optredens in eigen land. BJ Baartmans was, is en blijft een professionele vakman die dit jaar zijn 20-jarig jubileum als muzikant viert. Daar draagt dit recente album “Verzamelaar” alleen maar een extra steentje toe bij.

(valsam)

28 september: Thiemeloods, Nijmegen
29 september: Instore - Popeye, Hengelo (‘s middags)
29 september: De Cactus, Hengelo (‘s avonds)
2 oktober: Cultuurhuis, Heerlen
3 oktober: Theater De Weijer, Boxmeer
4 oktober: De Harmonie, Edam
6 oktober: Instore - Sounds, Venlo (‘s middags)
10 oktober: De Rozenknop, Eindhoven
4 november: Southern Rootsnight, Parkstad Theaters, Heerlen (duo met Mike Roelofs)
2 december: Den Herberg, Belfeld (duo met Mike Roelofs)Artiest info
Website  
 

Label: Continental Records Services

video