LEON III – LEON III

Achter de groepsnaam ‘Leon III’ (Leon The Third) gaan twee muzikanten en multi-instrumentalisten schuil: zanger en songschrijver Andy (Andrew) Stepanian en Mason Brent (bas, gitaar, mandoline) die beiden eerder deel uitmaakten van de alt.country-formatie ‘Wrinkle Neck Mules’. Onder hun groepsnaam breng dit duo uit Houston, Texas nu hun debuutplaat op de markt, een album dat ze in Nashville, Tennessee zijn gaan opnemen onder de leiding van producer Mark Nevers in diens beroemde ‘Beech House Studios’.

Nevers is een autoriteit in de wereld van de alt.country-muziek en hij nam de rol van producer ook al waar voor albums van o.a. ‘Lambchop’, Will Oldham (aka Bonnie ’Prince’ Billy), ‘Silver Jews’, Charlie Louvin en Bobby Bare Sr. Mark Nevers bracht ook een serie topmuzikanten in de studio om de tien tracks voor het album “Leon III” op te nemen: Tony Crow op piano, Kai Welch op keyboards, Brian Kotzur op drums, Pete Finney op pedal steel en Chris Scruggs op lap steel en akoestische gitaar.

Deze debuutplaat is een heus pareltje in het alt.country-genre met zijn opvallend mooie ballads ‘Maybe I’m Immune”, “Faded Mountain” en vooral het schitterende “From These Heights”, de drie eerste tracks op deze cd. Het songtempo blijft doorheen de hele plaat traag, maar het ontzettend mooie vocale werk van Andy Stepanian zal ervoor zorgen dat je als luisteraar geboeid blijft van begin tot einde.

Op die wijze kan je mateloos genieten van een prachtige ballad zoals “Jesus”, een liedje gecomponeerd door Lou Reed voor het derde album “The Velvet Underground” van de gelijknamige groep uit 1969 en de enige coversong die beland is op “Leon III”. Op de video bij deze recensie kunt u zelf kennismaken met het ook al bijzonder knappe “Alberta”, de eerste single uit dit album en eigenlijk heel representatief voor de totale plaat. Er staat geen enkele zwakke song op dit album, dus kunnen we eveneens een beluistering van “The Line”, het aan werk van Israel Nash herinnerende “Between The Saddle & The Ground” en “The Strongest Medicine” warm aanbevelen.

De groepsnaam ‘Leon III’ werd ontleend aan de gelijknamige koning van Abchazië, nu een republiek aan de oostkust van de Zwarte Zee nabij het Kaukasus-gebergte in het noordwesten van de staat Georgië. Verder is er echter geen waarneembare link naar de muziek die dit duo op hun debuutalbum heeft opgenomen, misschien met uitzondering van het feit dat alle tien songs op deze uitstekende eerste cd van ‘Leon III’ van royale kwaliteit zijn.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cornelius Chapel Records
Distr.: Sonic RendezVous

video